Φόρο στα υπερκέρδη και στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζητούν οι ευρωβουλευτές

Φόρο στα υπερκέρδη και στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζητούν επιτακτικά οι ευρωβουλευτές από την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Το θέμα συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία οι ευρωβουλευτές ανέφεραν ότι κανένας πολίτης δεν πρέπει να μείνει χωρίς ρεύμα ή/και να βρεθεί στο δίλημμα αν θα γεμίσει το καλάθι του με τρόφιμα ή αν θα πληρώσει τους λογαριασμούς του. Τόνισαν επίσης ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή οδηγία για τον ελάχιστο μισθό και να θεσπίσουν τον ειδικό φόρο επί των απροσδόκητων κερδών, όχι μόνο για τον τομέα της ενέργειας, αλλά για όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες παρουσιάζουν υπερκέρδη, φέρνοντας ως παράδειγμα τις φαρμακευτικές, οι οποίες είχαν αυξημένα κέρδη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η πρόταση του ΑΚΕΛ και η αρνητική στάση της κυβέρνησης

Σημειώνεται ότι στην Κύπρο η συζήτηση για την επιβολή ειδικής φορολογίας στα υπερκέρδη τα οποία αποκομίζουν οι εταιρείες στον τομέα της ενέργειας, λόγω της ακρίβειας, άνοιξε μετά από πρόταση η οποία κατατέθηκε από το ΑΚΕΛ στην κυβέρνηση. Παρά ταύτα δεν υπήρξε ανταπόκριση, έτσι το ΑΚΕΛ προχώρησε στην κατάθεση πρότασης νόμου στη Βουλή, η οποία φαίνεται ότι τυγχάνει στήριξης και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σημειώνεται επίσης ότι η Βουλή ετοίμασε μελέτη η οποία δείχνει ότι το μέτρο ήδη εφαρμόζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επισημαίνεται ωστόσο ότι η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ συνεχίζει να είναι αρνητική σ’ αυτό το ενδεχόμενο.

Κατά τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ιβάν Μπαρτός, αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τσεχίας για την ψηφιοποίηση, εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε ότι η κρίση χτυπάει περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ανέφερε επίσης ότι ενεργοβόρες βιομηχανίες οδηγούνται σε πτώχευση ή μεταφέρουν την παραγωγή τους εκτός Ευρώπης. Από την πλευρά του ο Επίτροπος Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, είπε ότι η επίδειξη αλληλεγγύης πρέπει να επικεντρωθεί σε όσους δυσκολεύονται περισσότερο, προσθέτοντας ότι η γενικευμένη δημοσιονομική υποστήριξη δεν θα ήταν η καλύτερη λύση, γιατί θα επιδείνωνε τον πληθωρισμό και θα έπληττε την οικονομία.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy