Φόρο τιμής από τη Βουλή για τον Δημήτρη Χριστόφια

Τον πρέποντα φόρο τιμής και εκτίμησης στον «μεγάλο δημόσιο άνδρα Δημήτρη Χριστόφια, του οποίου η μακρά και πλούσια πολιτική πορεία του σφράγισε τη νεότερη ιστορία του τόπου» απέδωσε το νομοθετικό σώμα, το οποίο υπηρέτησε από ψηλότερο αξίωμα, με προ ημερησίας διατάξεως αναφορά του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του.


Φορέα ήθους, εντιμότητας και ανιδιοτέλειας, ακέραιο και αυθεντικό, μα πάνω από όλα Άνθρωπο, χαρακτήρισε τον εκλιπόντα ο Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας πιστός σε αξίες, αρχές και ιδανικά, αντιμετώπιζε πάντοτε τις αντιξοότητες και τις στιγμές προσωπικής δοκιμασίας με ψυχικό σθένος, αισιοδοξία και αξιοπρέπεια.

Επιγραμματικά, αναφερόμενος στη ζωή και την πορεία του Δημήτρη Χριστόφια ανέφερε ότι ο γεννημένος στο κατεχόμενο σήμερα από τα τουρκικά στρατεύματα Δίκωμο, στις 29 Αυγούστου 1946, από πολυμελή, φτωχή οικογένεια ο Δημήτρης Χριστόφιας βίωσε δύσκολα και γεμάτα στερήσεις παιδικά χρόνια που χάραξαν μέσα του βαθιά αισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης για τους συνανθρώπους του, τάσσοντάς τον δίπλα στον ανθρώπινο πόνο κοινωνό και συμπαραστάτη.

Πρόσθεσε ότι σε ηλικία δεκατεσσάρων χρόνων έγινε μέλος της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Μαθητών και το 1964 έγινε μέλος του ΑΚΕΛ, της ΠΕΟ και της ΕΔΟΝ. Το 1974, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Μόσχα, στο Ινστιτούτο και στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, επέστρεψε στην Κύπρο και το 1977 εξελέγη γενικός γραμματέας της ΕΔΟΝ, θέση την οποία κατείχε μέχρι και το 1987.

Μέσα σε λίγα χρόνια ο Δημήτρης Χριστόφιας πέρασε από όλες τις βαθμίδες του ΑΚΕΛ, μέχρι και τη θέση του Γενικού Γραμματέα, συνέχισε ο κ. Συλλούρης λέγοντας ακόμα ότι το 1991 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Κερύνειας με το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις.


Μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2001 και του 2006 ανέλαβε, ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, το ύπατο αξίωμα του νομοθετικού σώματος. Οι θητείες του στην προεδρία της Βουλής αναβάθμισαν το ρόλο του κυπριακού κοινοβουλίου και η συμβολή του στην εξέλιξη του κοινοβουλευτικού βίου υπήρξε καθοριστική, είπε ακόμα ο Πρόεδρος της Βουλής.

Στο διεθνές επίπεδο εργάστηκε με συνέπεια για την εδραίωση της διεθνούς ειρήνης και οδήγησε την κοινοβουλευτική διπλωματία σε άλλα επίπεδα.

Αναφέροντας ακόμα πως η επανένωση του νησιού και η ειρηνική συμβίωση του λαού ήταν το όραμα της προεδρίας του, για το οποίο αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις, είπε πως ο Δημήτρης Χριστόφιας πρωτοστάτησε επίσης με σθένος, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, στους αγώνες για κοινωνική πρόοδο και προκοπή.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.