Φορολογικά κίνητρα προωθεί η κυβέρνηση για προσέλκυση ξένων ατόμων

Περισσότερα φορολογικά κίνητρα για προσέλκυση ξένων ατόμων με υψηλά εισοδήματα, ώστε να μεταφέρουν την φορολογική τους έδρα στην Κύπρο, προωθεί η κυβέρνηση.

Νομοσχέδιο το οποίο μελετά η Επιτροπή Οικονομικών, προβλέπει ανανέωση της υφιστάμενης ρύθμισης, η οποία ισχύει από το 2012, αλλά με επέκταση του χρόνου ευνοϊκής φορολόγησης για δέκα χρόνια.

Ο νόμος που ισχύει επιτρέπει σε όσες εταιρίες και άτομα επιλέξουν την Κύπρο για φορολογική βάση, να πληρώνουν το 50% της φορολογίας η οποία προβλέπεται στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Με βάση στοιχεία που υπάρχουν, μέχρι σήμερα, 664 μεγάλα στελέχη επιχειρήσεων με ετήσιους μισθούς από 100 χιλιάδες μέχρι δύο εκατομμύρια ευρώ έχουν ενταχθεί στο σχέδιο.

Οι 80 είναι Κύπριοι επαναπατρισθέντες και οι 584 είναι ξένοι υπήκοοι που εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο με σκοπό να εργαστούν.

Εκτιμάται ότι αυτά τα άτομα θα έχουν συνολική φορολογική έκπτωση κοντά στα 15 εκατομμύρια, ενώ το συνολικό τους εισόδημα αγγίζει στα 173 εκατομμύρια ευρώ.

Η επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, με επιστολή προς την Βουλή, σημειώνει ότι δεν μπορεί να παραχωρηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών ονομαστικός κατάλογος των συγκεκριμένων εργαζομένων οι οποίοι έλαβαν φοροαπαλλαγές, υποδεικνύοντας πως στην επιτροπή θα μπορούσαν να δοθούν στατιστικές ανώνυμες καταστάσεις.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε ότι στόχος του σχεδίου είναι προσέλκυση υψηλόμισθων στελεχών στην Κύπρο, οι οποίοι δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου, με έμμεσα και άμεσα για τη χώρα.

 

 

 

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News