Η φορολογική μεταρρύθμιση και η εμπειρία της Ελλάδας σε ημερίδα στη Λευκωσία

Προτάσεις φορολογικής μεταρρύθμισης για την Κύπρο, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την εμπειρία από την φορολογική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, όσο και τις διεθνείς τάσεις, τέθηκαν επί τάπητος σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Λευκωσία.

Η ημερίδα με τίτλο «Προτάσεις για Φορολογική Μεταρρύθμιση στην Κύπρο και η Εμπειρία από την Ελλάδα και τις Διεθνείς Τάσεις», διοργανώθηκε από το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (EPLO).

Στον χαιρετισμό του o Φορολογικός Σύμβουλος, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Ακαδημίας Φορολογίας και Λογιστικής του EPLO Άγγελος Γρηγοριάδης, τόνισε τη σημασία προτάσεων φορολογικής μεταρρύθμισης που λαμβάνουν υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις, στοχεύουν στην στήριξη της απασχόλησης, προάγουν την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και ταυτόχρονα λειτουργούν ως κίνητρο για μείωση της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.

Επεσήμανε ότι η σταθερότητα του πλαισίου φορολογικών κανόνων και η περαιτέρω απλοποίηση του φορολογικού συστήματος θα βοηθήσουν την προσπάθεια να συνεχιστεί η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης αναφέρθηκε στις αλλαγές που υπήρξαν την τελευταία 20ετία σε πολλά δεδομένα της κυπριακής οικονομίας, αλλά και στη σημερινή αρνητική συγκυρία με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις αναταράξεις πάνω στον πληθωρισμό, στο ενεργειακό κόστος, στα επιτόκια, στο “επιχειρείν”, στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών κ.α.

«Λαμβανομένων, υπόψη όλων αυτών λοιπόν, είμαστε υποχρεωμένοι να ξαναδούμε το φορολογικό σύστημα μας και να προσπαθήσουμε να το εκσυγχρονίσουμε, να το απλοποιήσουμε και να το καταστήσουμε πιο λειτουργικό και φιλικό προς τους φορολογουμένους», είπε.

Έθεσε ως παράδειγμα για το τι μπορεί να δημιουργήσει μια ανανέωση του φορολογικού συστήματος την Ελλάδα, η οποία επί διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη τόλμησε, όπως είπε, και επέφερε σημαντικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα της. Σήμερα, πρόσθεσε, η Ελλάδα θεωρείται ένας ιδανικός επενδυτικός προορισμός, η γραφειοκρατία μειώθηκε και οι πολίτες δεν αποστρέφονται, όπως προηγουμένως, το κράτος και την εφορία.

Ανέφερε ακόμα ότι στο διεθνές περιβάλλον και ιδιαίτερα στο χώρο της Ευρώπης, όπου ανήκουν η Κύπρος και η Ελλάδα, υπάρχει μια συνεχής επεξεργασία των φορολογικών δεδομένων. Πέραν της προσπάθειας της ΕΕ για ενιαίο εταιρικό φορολογικό συντελεστή 15% για όλα τα κράτη-μέλη, συμπλήρωσε, προωθούνται και άλλες φορολογικές αναπροσαρμογές, που «θέλουμε δεν θέλουμε, μας επηρεάζουν».

«Βλέποντας, λοιπόν, όλο το κάδρο, πιστεύουμε ότι τα φορολογικά θα πρέπει να είναι πάντα στο στόχαστρο μας, ώστε να συνάδουν με τα δεδομένα της οικονομίας και της κοινωνίας. Δεν μπορεί η οικονομία και η κοινωνία να πηγαίνουν προς μια κατεύθυνση και το φορολογικό πλαίσιο να κατευθύνεται προς άλλη. Χρειάζεται εναρμόνιση φόρων-οικονομίας-κοινωνίας. Αυτό είναι το μήνυμα του ΚΕΒΕ και αυτό θα στηρίξουμε στις διαβουλεύσεις που ελπίζουμε να γίνουν σύντομα», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) Πιερής Μάρκου, εξέφρασε τη θέση του ΣΕΛΚ επί της φορολογικής μεταρρύθμισης και είπε ότι απαιτείται συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων με ενίσχυση από ειδικούς εμπειρογνώμονες επί του θέματος, ενδεχομένως και από το εξωτερικό, ώστε να επιτευχθεί ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός και απλοποίηση.

Έκανε λόγο για ανάγκη «να τολμήσουμε για μια γενναία και εις βάθος φορολογική μεταρρύθμιση καταλήγοντας σε ένα σύγχρονο φορολογικό πλαίσιο που να είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τόσο της άμεσες όσο και τις μελλοντικές ανάγκες του τόπου, τον τομέα των ξένων επενδύσεων, αλλά και ολόκληρη την κυπριακή οικονομία».

Σημείωσε ότι ο ΣΕΛΚ προσβλέπει στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και την κατάργηση αναχρονιστικών προνοιών της φορολογικής νομοθεσίας, αλλά και την πιο αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία του Τμήματος Φορολογίας μέσα από προηγμένης τεχνολογίας μηχανογραφικά συστήματα και διαδικασίες, φιλικά τόσο προς του λειτουργούς, όσο και προς τον φορολογούμενο.

Επανέλαβε ότι για τον ΣΕΛΚ δεν αποτελεί μεταρρύθμιση είτε η επιλεκτική μεταβολή οποιουδήποτε φορολογικού συντελεστή, είτε η ρύθμιση μεμονωμένων σημείων ή/και αντισταθμιστικών μέτρων.

«Για μας, Φορολογικός Μετασχηματισμός σημαίνει μια οριζόντια και ολοκληρωμένη άσκηση η οποία να προέλθει μέσα από εξειδικευμένη μελέτη η οποία να διαλαμβάνει όλες τις δυνητικές παραμέτρους, αξιοποιώντας την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία από εξειδικευμένους συμβούλους», είπε.

Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Ακαδημίας Φορολογίας και Λογιστικής EPLO και πρώην Υφυπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γεώργιος Μαυραγάνης, αναφέρθηκε στα προβλήματα του ελληνικού φορολογικού συστήματος πριν από τη μεταρρύθμιση, όπως η πολυνομία και αναχρονιστική νομοθεσία, η δυσλειτουργία των φορολογικών υπηρεσιών, η μεγάλη διασπορά φορολογικών υπηρεσιών, η περιορισμένη εφαρμογή ηλεκτρονικών μέσων και υπηρεσιών και η απώλεια εσόδων.

Ανέφερε ότι η συμπλήρωση της μεταρρύθμισης δημιούργησε μια ανεξάρτητη αρχή, κίνητρα για τη φορολογική κατοικία, συνέχιση μειωμένου συντελεστή εστίασης, ενίσχυση ψηφιακών εργαλείων, αναστολή ΦΠΑ σε νεόδμητες κατοικίες, κατάργηση έκτακτης εισφοράς, μεγαλύτερη αξιοποίηση πληροφοριών, κωδικοποίηση φορολογικών κινήτρων, επέκτασης της φορολογικής διαιτησίας και κατάργηση τεκμηρίων.

Η Επικεφαλής Οικονομικής Μονάδας Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην ΕΕ Αθηνά Καλύβα, στην δική της ομιλίας τόνισε ότι οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να στοχεύουν και στην αντιμετώπιση των γεωπολιτικών εξελίξεων. Μεταξύ αυτών οι τιμές ενέργειας, ο πληθωρισμός, η ρευστότητα των επιχειρήσεων. Σημείωσε επίσης την ανάγκη για οικολογική μετάβαση, αλλά και δίκαιη κατανομή βαρών με στήριξη ευάλωτων.

Ανέφερε ακόμα ότι το φορολογικό σύστημα πρέπει να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις συνεχείς προκλήσεις διατηρώντας τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy