Φόρος στα υπερκέρδη και στήριξη των νοικοκυριών – Η πρόταση του ΑΚΕΛ κερδίζει στήριξη

Η πρόταση του ΑΚΕΛ κερδίζει στήριξη και από τα υπόλοιπα κόμματα

 

Η πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών στον τομέα της ενέργειας λόγω της ακρίβειας και η αξιοποίηση των εσόδων που θα προκύψουν για στήριξη των νοικοκυριών κατατέθηκε και επίσημα στη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής και ήδη από τις πρώτες τοποθετήσεις φαίνεται ότι τυγχάνει στήριξης και από τα υπόλοιπα κόμματα. Η μοναδική παραφωνία φαίνεται ότι θα είναι και πάλι ο ΔΗΣΥ, ο οποίος, όπως και στις προηγούμενες προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν από το ΑΚΕΛ και άλλα κόμματα για μείωση των φορολογιών στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα πετρελαιοειδή και ψηφίστηκαν από τη Βουλή, τάχθηκε εναντίον και μαζί με την κυβέρνηση.

Η κατάθεση της πρότασης νόμου έγινε από τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, πυροδοτώντας έντονη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανάγκη στήριξης των νοικοκυριών λόγω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν σκληρή κριτική εναντίον της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ, τόσο για την άρνησή τους να πάρουν μέτρα για στήριξη των νοικοκυριών όσο και για τα εμπόδια τα οποία θέτουν στην εφαρμογή των προτάσεων της Βουλής. Μάλιστα, ο Στ. Στεφάνου παρέθεσε στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία δείχνουν ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου το κράτος είχε αυξημένα έσοδα κατά 862,3 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της ακρίβειας. Έντονες επικρίσεις διατυπώθηκαν επίσης από βουλευτές άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ ο ΔΗΣΥ σε μια προσπάθεια να βγει από τη γωνιά κατέφυγε και πάλι σε επικρίσεις για την… κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια.

Σημειώνεται ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ, η οποία αναμένεται να συζητηθεί σύντομα στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και να επιστρέψει στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, έχει δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά τη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των προμηθευτών ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, καθώς επίσης των διανομέων και των εταιρειών πετρελαιοειδών, ενώ το δεύτερο σκέλος αφορά την επιβολή τέλους ανταπόδοσης επί των διμερών συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, καθώς και την επιδότηση μέτρων που συμβάλουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής φτώχειας.

 

 

Παράταση στον μειωμένο φόρο για πετρελαιοειδή
Η Βουλή ενέκρινε χθες την παράταση του υφιστάμενου μειωμένου φορολογικού συντελεστή στα καύσιμα μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2023, αντί 30 Σεπτεμβρίου 2022 που προνοούσε η προηγούμενη νομοθεσία. Σημειώνεται ωστόσο ότι το μέτρο δεν θα οδηγήσει σε μειώσεις, αλλά μόνο στη συγκράτηση των υφιστάμενων ψηλών τιμών. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, το δημοσιονομικό κόστος από την επέκταση του μέτρου αναμένεται να ανέλθει στα 6,5 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τα προηγούμενα υπολογίζεται στα 33 εκατ. ευρώ.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.