Φόρος τιμής στον Χαρίλαο Φλωράκη

Επίσκεψη μελών της ΠΟΓΟ στη γενέτειρα του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Μια ξεχωριστή εμπειρία είχαν μέλη και φίλοι της ΠΟΓΟ κατά την πενθήμερη, καθιερωμένη πλέον, επίσκεψή τους σε μνημεία της Εθνικής Αντίστασης και σε χώρους που σχετίζονται με πρόσωπα και γεγονότα της ιστορικής αυτής περιόδου (28 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου).

Οι περιηγητές είχαν την ευκαιρία, με την εκδρομή του Γυναικείου Κινήματος της Αριστεράς να επισκεφθούν τέτοιους χώρους αλλά και χώρους που σχετίζονται με την αρχαία και σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

Δελφοί, Δίστομο, Λαμία, Μετέωρα, Ιωάννινα, Βεργίνα, Θεσσαλονίκη ήταν μερικά από τα κυριότερα σημεία της περιήγησης.

Ένας ξεχωριστός χώρος, τον οποίο σπανιότατα επισκέπτονται Κύπριοι, ήταν και το χωριό Παλιοζωγλόπι, κοντά στο χωριό Ραχούλα του Δήμου Καρδίτσας, όπου βρίσκεται ο τάφος και το μουσείο του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ Χαρίλαου Φλωράκη.

Το μουσείο στεγάζεται στο ανακατασκευασμένο σπίτι του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ, το οποίο αποτελείται από ένα διώροφο πέτρινο κτίσμα με πέτρινη περίφραξη και με τα χαρακτηριστικά των παραδοσιακών κατοικιών της περιοχής των Αγράφων.

Το μουσείο ξεχωρίζει από τα συνηθισμένα μουσεία.

Σε αυτό εκτίθενται φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα και άλλα ντοκουμέντα από τη ζωή και τη δράση του Χαρίλαου Φλωράκη, ιστορικά και άλλα βιβλία, πίνακες ζωγραφικής κ.ά.

Το μουσείο αναδεικνύει την προσφορά του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ που στις γραμμές του ο Καπετάν Γιώτης (ψευδώνυμο του Χ. Φλωράκη στην Αντίσταση) ανέδειξε οργανωτικές και στρατιωτικές ικανότητες.

Αναδεικνύει επίσης τα κομμουνιστικά χαρακτηριστικά της συνέπειας, της αφοσίωσης, της αυταπάρνησης, της μαχητικότητας που διέκριναν τον Χαρίλαο Φλωράκη, και τα οποία ήταν απόρροια της αταλάντευτης αφοσίωσής του στην υπόθεση του σοσιαλισμού.

Δωρεά στην κοινότητα

Ο Χαρίλαος Φλωράκης το 1988 δώρισε τα δύο μοναδικά του περιουσιακά στοιχεία (δύο οικόπεδα 480 και 196 τ.μ.) που βρίσκονται στο χώρο που γεννήθηκε, στο Παλιοζωγλόπι Ραχούλας, στην Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών (ΕΑΧ). Η δωρεά έγινε χωρίς κανέναν όρο εκ μέρους του. Το 2001, το Δ.Σ. της Ένωσης πρότεινε στον τότε καποδιστριακό Δήμο Ιτάμου τη δωρεάν παραχώρηση των οικοπέδων με όρους την ανέγερση της πατρικής οικίας και αξιοποίησής της. Το 2002 άρχισαν οι πρώτες εργασίες θεμελίωσης.

Το γεγονός ότι το μουσείο βρίσκεται σε μια περιοχή με ιδιαίτερα αυξημένο ιστορικό φορτίο (Ίταμος, κλέφτικα και αντάρτικα λημέρια, αντάρτικο, αεροδρόμιο Νευρόπολης, συνδιάσκεψη της ΕΠΟΝ, ηρωική δράση του Αρχηγείου των Αγράφων και του ΔΣΕ) αποκτά ιδιαίτερη σημασία και μέσα στον ευρύτερο χώρο.

Σήμερα, την ευθύνη συντήρησης και λειτουργίας του Μουσείου την έχει ο Δήμος Καρδίτσας σε συνεργασία με την Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ.

Χ. Φλωράκης: Μια ζωή αγώνας

Η δράση του Χαρίλαου Φλωράκη ξεκίνησε από τα 15 του χρόνια όταν συνδέθηκε για πρώτη φορά με το κομμουνιστικό κίνημα, διαβάζοντας το Αλφάβητο του Κομμουνισμού.

Το 1929, όταν ξεκίνησαν οι διωγμοί επί Ελευθέριου Βενιζέλου, ο Χαρίλαος οργανώθηκε στην Κομμουνιστική Νεολαία (ΟΚΝΕ).

Την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά συμμετέχει στη δράση κατά της δικτατορίας μέσα από τις τάξεις του συνδικαλισμού.

Το 1940 παίρνει μέρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και το 1941 γίνεται μέλος του ΚΚΕ και παίρνει δραστήρια μέρος στην, κατά τη γερμανική κατοχή, ανασυγκρότησή του.

Συνεπεία της δράσης του κάτω από συνθήκες πλήρους παρανομίας οδηγείται δύο φορές στα κρατητήρια, ενώ μετέχει ενεργά στην απεργία των τηλεγραφιστών, το 1942, την πρώτη μεγάλη απεργία υπό κατοχή και μία από τις πρώτες απεργίες στη σκλαβωμένη Ευρώπη.

Στη συνέχεια προσχωρεί στο ΕΑΜ και μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ φτάνει στο βαθμό του ταγματάρχη.

Στον εμφύλιο

Μετά το τέλος του πόλεμου συμμετείχε στα Δεκεμβριανά και στον Εμφύλιο Πόλεμο από τις τάξεις του «Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας» (ΔΣΕ), διατελώντας διοικητής της 1ης Μεραρχίας του, φθάνοντας στο βαθμό του υποστράτηγου.

Μετά την ήττα του ΔΣΕ πέρασε τα σύνορα, καταφεύγοντας στην ΕΣΣΔ και στη Ρουμανία. Εκεί σπουδάζει και αποφοιτά αριστούχος από την Ακαδημία Πολέμου Φρούντζε της Μόσχας.

Το 1949 εκλέγεται μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την περίοδο αυτή διώκεται, φυλακίζεται και εξορίζεται συνολικά 18 χρόνια.

Τα 12 κατάδικος και ισοβίτης στις φυλακές και 6 χρόνια στις εξορίες, ενώ πολλές φορές κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου και δικάζεται σε ισόβια κάθειρξη. Από τις πιο γνωστές, είναι η Μεγάλη Δίκη, τον Μάιο του 1960 στο στρατοδικείο της Αθήνας.

Τον Δεκέμβρη του 1972, στη 17η Ολομέλεια της ΚΕ, ο Χαρίλαος Φλωράκης εκλέγεται Α’ Γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1989.

Μεταπολίτευση

Εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής με την Ενωμένη Αριστερά στις εκλογές στις 17 Νοεμβρίου 1974 (Β’ Αθήνας).

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής του ΚΚΕ στις εκλογές στις 20 Νοεμβρίου 1977.

Στις 8 Απριλίου του 1989, ανέλαβε την προεδρία του Συνασπισμού της Αριστεράς, ενώ στις 11 Ιουλίου 1989 ο Φλωράκης εκλέχτηκε πρόεδρος του ΚΚΕ. Στις 18 Μαρτίου 1991, αποχώρησε από την ηγεσία του Συνασπισμού, την προεδρία ανέλαβε η Μαρία Δαμανάκη.

Ο Χαρίλαος Φλωράκης έγινε δέκτης πολλών τιμητικών διακρίσεων από χώρες του πρώην Ανατολικού Συνασπισμού.


 

Ο τάφος να είναι απλός, μόνο να φραχτεί  για να μη με ξεχώσουν τα αγρίμια…

 Ο Χ. Φλωράκης έφυγε από τη ζωή στις 22 Μαΐου 2005 σε ηλικία 91 ετών, από ανακοπή καρδιάς. Η σορός του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, στον Περισσό, στην έδρα του ΚΚΕ.

Τον Σεπτέμβριο του 1994 με επιστολή του προς τη Γ.Γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ο Φλωράκης, τρία χρόνια μετά, τον Σεπτέμβριο του 1994, της ενεχείρισε τη «διαθήκη» του:

«Δεν το ονοματίζω τούτο το χαρτί διαθήκη για το λόγο ότι δεν έχω τίποτα να διαθέσω. Ό,τι βιος είχα το έχω δώσει στο Κόμμα, στο Κόμμα στο ΚΚΕ με τα γνωστά σύμβολά του, τη μαρξιστική – λενινιστική ιδεολογία του, το πρόγραμμά του και τις αρχές του. Πολιτικά δεν έχω επίσης τίποτα να αφήσω. Ό,τι είχα το έδωσα με τη συγκεκριμένη δράση μου. Να αφήσω πολιτικές ορμήνιες δεν το θεωρώ σοβαρό. Θέλω να επιστρέψω και να ταφώ στον τόπο που γεννήθηκα στο Παλιοζογλώπι και συγκεκριμένα στον Αηλιά για νάχω αγνάντιο. Ο τάφος να είναι απλός, μόνο να φραχτεί για να μη με ξεχώσουν τα αγρίμια. Δεν θέλω λόγους και στεφάνια. Αυτά να εκφραστούν με βοήθεια στο κόμμα».

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy