Φόρουμ Ειρήνης: Για φιλικά σχέδια προς τις επιχειρήσεις όπου κανείς δεν θα μείνει πίσω, έκανε λόγο ο ΠτΔ

Το χάσμα μεταξύ υγείας και οικονομικής ανάκαμψης μπορεί να γεφυρωθεί μόνο αν αντλήσουμε από τις εμπειρίες και να δεχθούμε τις ευκαιρίες που έχουν προκύψει, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε οπτικογραφημένο μήνυμά του, το οποίο προβλήθηκε στο με την ευκαιρία της έναρξης του Φόρουμ για την Ειρήνη, που πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι.

Παράλληλα έκανε λόγο για ανάγκη συλλογικής δράσης για αποτελεσματική βελτίωση των οικονομικών συνθηκών αλλά και του τομέα της υγείας με ισότιμη πρόσβαση όλων στα εμβόλια κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στο μήνυμα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος σε ένα από τα θέματα της ατζέντας του Φόρουμ, αυτό της ανάκαμψης στον τομέα της υγείας και της οικονομίας, είπε ότι «ενάμιση χρόνος έχει περάσει από την αρχή της πανδημίας η οποία επέφερε μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας».

Ωστόσο, «ενόσω προσπαθούμε να επιστρέψουμε στην ομαλότητα, η ανάκαμψη στον τομέα της υγείας και της οικονομίας παραμένει στο επίκεντρο της ατζέντας μας. Διότι χωρίς να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τη δημόσια υγεία, καθώς και την οικονομική ανάπτυξη ανά το παγκόσμιο, θα είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε άλλες προκλήσεις, περιλαμβανομένων στους τομείς της απασχόλησης, της παιδείας, της υγείας, της ισότητας των φύλων και άλλων», υποστήριξε.

Ανέφερε ότι αυτό το χάσμα μπορεί να γεφυρωθεί μόνο με τα διδάγματα που έχουμε πάρει και με την αξιοποίηση των ευκαιριών που επίσης έχουν αναδυθεί.

Πρότεινε όπως ληφθούν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της περαιτέρω στήριξης στην (πρωτοβουλία) COVAX, να κάνουμε τις προσπάθειες για παγκόσμια ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία. Αν αποτύχουμε σε αυτό, προειδοποίησε, τότε μπορεί η πανδημία να μην έχει συγκεκριμένο χρονικό τέλος.

Πρέπει επίσης, υποστήριξε, να στοχεύσουμε να εφαρμόσουμε εύρωστα κοινωνικο-οικονομικά σχέδια τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο των οποίων να πετύχουμε φιλικές προς τις επιχειρήσεις, πράσινες και ψηφιακές οικονομίες, στις οποίες κανείς δεν θα μείνει πίσω.

Δεδομένου ότι η πανδημία απέδειξε την κοινή μοίρα της ανθρωπότητας στον πλανήτη μας, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πρέπει να δράσουμε επί αυτής της βάσης και να προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε τους στόχους των ΗΕ για αειφόρο ανάπτυξη για να βελτιώσουμε τον κόσμο μας.

«Ο Πρόεδρος Μακρόν δεν θα μπορούσε να το θέσει καλύτερα όταν είπε πως δεν υπάρχει σχέδιο β’ για τον πλανήτη», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.