Με στόχο να εργαστεί για να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη της μόνιμης διχοτόμησης της πατρίδας μας ιδρύθηκε το Φόρουμ της Τρίτης Κοινότητας (ΦΤΚ). Τα ιδρυτικά μέλη του ΦΤΚ τονίζουν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους ανεξάρτητα από θρησκευτικούς, γλωσσικούς, φυλετικούς και εθνικούς διαχωρισμούς. Ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη είναι και ο Ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζιλγιουρέκ.

Στην Ιδρυτική ανακοίνωση που στάληκε στα ΜΜΕ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι στην πατρίδα μας “δεν αναπτύχθηκε ένα κοινό αίσθημα του «εμείς», αλλά επικράτησε το «εμείς» των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εθνικιστών, το οποίο εδράζεται στον αποκλεισμό και στην περιθωριοποίηση του «άλλου»”.

Αναφέρεται επιπρόσθετα ότι “οι διαχρονικές εθνοτικές συγκρούσεις, οι πολιτικές διαφωνίες και η ανάμιξη του ξένου παράγοντα έφεραν τη χώρα μας στα πρόθυρα της μόνιμης διαίρεσης” και προστίθεται ότι καθοριστικής σημασίας είναι η διεξαγωγή ενός αγώνα κατά του εθνικισμού και της διχοτόμησης από ένα κοινό «εμείς».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η «Τρίτη Κοινότητα» απαρτίζεται από πολίτες που υπερβαίνουν τα πλαίσια της εθνοτικής παραχάραξης και διεκδικούν να δράσουν σε έναν κοινό δημόσιο χώρο, προσδοκώντας στη δημιουργία μιας κοινωνίας στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης και της ισότητας. Συγχρόνως, αγωνίζεται για μια σύγχρονη, δημοκρατική, πλουραλιστική, ρεπουμπλικανική και κοσμική Ομοσπονδιακή Κύπρο.

Προστίθεται πως το ΦΤΚ αντιμετωπίζει με ευαισθησία και ενσυναίσθηση “όλα τα θύματα του Κυπριακού Προβλήματος και σέβεται τις μνήμες όλων χωρίς να κάνει εθνοτικούς διαχωρισμούς. Αποτιμά το παρελθόν από μια κριτική και αυτοκριτική σκοπιά και επικεντρώνει τις δυνάμεις του στην ειλικρινή και θαρραλέα αντιμετώπισή του”.

Τα ιδρυτικά μέλη του Φόρουμ της Τρίτης Κοινότητας είναι:

Aslı Murat
Ayşemden Akın
Cenk Mutluyakalı
Derya Beyatlı
Erbay Akansoy
Esra Aygın
Hakan Çoban
Melih Nedimoğlu
Mertkan Hamit
Niyazi Kızılyürek
Okan Dağlı