Φορτώνουν την Αραδίππου και με ραντάρ μετεωρολογίας!

Τεράστιος πύργος στο Δάσος Ριζοελιάς εν αγνοία του Δημοτικού Συμβουλίου

Του Τάσου Περδίου

Η αυθαίρετη και παράνομη χωροθέτηση εγκαταστάσεων αποθήκευσης εκρηκτικών, χημικών και ραδιενεργών υλικών στην περιοχή Κρασά, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από σπίτια, φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετή για την κυβέρνηση, η οποία φορτώνει την Αραδίππου και με μετεωρολογικό ραντάρ. Το Δημοτικό Συμβούλιο Αραδίππου βρέθηκε προ εκπλήξεως πρόσφατα όταν ενημερώθηκε ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος αποφάσισε την εγκατάσταση σταθμού μετεωρολογικού ραντάρ στην περιοχή Δάσους Ριζοελιάς- και πάλι κοντά σε οικιστική ζώνη.

Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο ενημερώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος υπέγραψε σύμβαση 13 χρόνων με την ελληνική εταιρεία Space Hellas για εγκατάσταση δύο υπερσύγχρονων ραντάρ μετεωρολογίας, ένα στην Πάφο και ένα στη Ριζοελιά. Η σύμβαση μάλιστα προβλέπει και δικαίωμα ανανέωσης.

Η εγκατάσταση θα γίνει σε εμβαδό 64 τετραγωνικών μέτρων και περιλαμβάνει πύργο ύψους 12 μέτρων και κεραία ύψους 2,4 μέτρων. Πρόκειται δηλαδή για ένα πύργο ύψους πενταώροφου κτιρίου.

Oπως προαναφέραμε, το Δημοτικό Συμβούλιο Αραδίππου βρέθηκε και πάλι προ τετελεσμένων στην παρουσίαση που έγινε στις 26 Φεβρουαρίου 2015 αφού πριν τη λήψη της σχετικής απόφασης δεν λήφθηκε ποτέ η άποψη της τοπικής αρχής. Φυσιολογικά υπήρξε άμεση αντίδραση και για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε αλλά και για την ουσία, αφού εγέρθηκαν ζητήματα ασφάλειας των κατοίκων αλλά και ενδεχόμενης παρεμπόδισης της μελλοντικής οικιστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν εξηγήσεις για την πλήρη παράκαμψη της τοπικής αρχής, όπως έγινε και στην περίπτωση των εταιρειών Schlumberger και Halliburton στην περιοχή Κρασά. Η αιτιολογία της εταιρείας ήταν ότι δεν ενημέρωσε τον Δήμο Αραδίππου επειδή δεν προβλεπόταν στις διαδικασίες!

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικώς το Δημοτικό Συμβούλιο αντέδρασε ομόφωνα και όρισε επιτροπή από δημοτικούς συμβούλους για εξεύρεση εναλλακτικής τοποθεσίας, μακριά από την οικιστική περιοχή. Η επιτροπή αυτή πρότεινε δύο εναλλακτικές τοποθεσίες, την περιοχή Αγίας Μαρίνας στο δρόμο προς το Αβδελλερό και τα υψώματα στο δρόμο προς Κόσιη.

Ωστόσο, οι εναλλακτικές προτάσεις απορρίφθηκαν ως ακατάλληλες από το αρμόδιο Υπουργείο και το Τμήμα Μετεωρολογίας, τα οποία αντέτειναν ότι το Δάσος Ριζοελιάς επιλέχθηκε ως ιδανική περιοχή επειδή το συγκεκριμένο σημείο είναι το ψηλότερο στην επαρχία Λάρνακας και υπάρχει οπτική επαφή με το αεροδρόμιο.

Διαβεβαίωσαν επίσης μαζί με την εταιρεία ότι δεν τίθεται θέμα ασφάλειας των κατοίκων, αφού η ακτινοβολία που εκπέμπει το εν λόγω ραντάρ είναι μη ιονίζουσα και διαθλάται στην ατμόσφαιρα προς τα πάνω. Δόθηκαν επίσης καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις ότι δεν γίνεται επεξεργασία καύσιμης ύλης, δεν εκπέμπεται ραδιενέργεια και δεν υπάρχει θέμα διάβρωσης του εδάφους.

Τα οφέλη από την εγκατάσταση του ραντάρ, σύμφωνα με την εταιρεία και το Τμήμα Μετεωρολογίας, είναι ότι η Κύπρος θα αποκτήσει πρόσβαση σε μετεωρολογικά δεδομένα σε άμεσο χρόνο και θα υπάρχει άμεση ενημέρωση για το ενδεχόμενο κακοκαιρίας, κάτι που θα συμβάλει στην έγκαιρη προετοιμασία και στην αποφυγή καταστροφών.

Το θέμα επανήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αραδίππου στις 16 Μαρτίου 2015. Η εγκατάσταση του ραντάρ εγκρίθηκε τελικά από την πλειοψηφία του ΔΗΣΥ…

Λόγια του αέρα το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο

Οι ανησυχίες των Αραδιππιωτών για τις αυθαιρεσίες της κυβέρνησης δικαιώνονται και από τις αρνητικές εξελίξεις σε σχέση με την εγκατάσταση Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου για παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων στην περιοχή όπου εγκαθίστανται οι αποθήκες χημικών, εκρηκτικών και ραδιενεργών των εταιρειών Schumberger και Halliburton.

Το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο αποτελεί εισήγηση στη μελέτη που ετοίμασε το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου για λογαριασμό του Δήμου Αραδίππου στο πλαίσιο της αδειοδότησης των πιο πάνω εταιρειών για τις οποίες υπάρχει μεγάλη αντίδραση από τους κάτοικους της περιοχής Κρασά. Ο Δήμος Αραδίππου αποφάσισε να εκδώσει άδειες οικοδομής για τις εγκαταστάσεις των εταιρειών υπό την απαραίτητη προϋπόθεση της δημιουργίας του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου, ο ρόλος του οποίου θα ήταν ο έλεγχος των εργασιών των εταιρειών, η συμμόρφωσή τους με τους όρους των κρατικών τμημάτων, η εφαρμογή των σχεδίων ασφαλείας και κυρίως οι μετρήσεις εκπομπών και ποιότητας αέρα, νερού, εδάφους και ποσοστών ραδιενέργειας.

Οι εξελίξεις όμως, δείχνουν ότι το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο θα ενταχθεί στο πλαίσιο των… δεσμεύσεων, αφού είναι εντελώς ανέφικτο. Αυτό προκύπτει από την παρουσίαση που έκανε πρόσφατα το ΤΕΠΑΚ στο Δημοτικό Συμβούλιο Αραδίππου, η οποία ήταν εμπεριστατωμένη αλλά και αποκαλυπτική. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΤΕΠΑΚ το συνολικό κόστος δημιουργίας Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου πλησιάζει το μισό εκατομμύριο ευρώ χωρίς να υπολογίζεται το μόνιμο κόστος λειτουργίας.

Η δαπάνη αγοράς και εγκατάστασης των μηχανημάτων υπολογίζεται στις 450 χιλιάδες ευρώ, ενώ απαιτείται επίσης ένα κονδύλι 200 χιλιάδων ευρώ ετησίως για την εργοδότηση του επιστημονικού προσωπικού που θα το στελεχώσει. Με αυτά τα δεδομένα γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο.

Τουλάχιστον από πλευράς Δήμου Αραδίππου κάτι τέτοιο είναι εντελώς εξωπραγματικό με οικονομικούς όρους. Αξίζει όμως να υπενθυμιστεί ότι μεσούσης της μεγάλης αντίδρασης για την εγκατάσταση των εταιρειών στην Αραδίππου, ο δήμαρχος Ευάγγελος Ευαγγελίδης διαβεβαίωνε ότι οι δύο εταιρείες θα καταβάλλουν ένα ποσό ετησίως για το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο. Οπως προκύπτει όμως, το ποσό που αναλογεί στην κάθε εταιρεία κάθε χρόνο είναι 15 χιλιάδες ευρώ…

Στα μαχαίρια με βιοτέχνες για το ενοίκιο

DHMOS ARADIPPOY

Ενα άλλο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί το Δήμο Αραδίππου αυτό το διάστημα είναι η Βιοτεχνική Περιοχή «Υψαροι». Στην περιοχή αυτή εγκαταστάθηκαν επί δημαρχίας Χριστάκη Λιπέρη 43 βιοτέχνες, οι οποίοι απομακρύνθηκαν έτσι από την κατοικημένη περιοχή. Η διανομή των οικοπέδων όμως είχε γίνει μ’ ένα σκανδαλώδη τρόπο, εκτός διαδικασιών και νόμων, πολλές φορές και με προεκλογικό φόντο. Επρόκειτο για μια εντελώς άναρχη κατάσταση στην οποία παραχωρούνταν βιοτεχνικά οικόπεδα χωρίς να υπογράφονται συμβάσεις μίσθωσης και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι νόμιμες διαδικασίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η σχετική νομοθεσία προβλέπει εμβαδό μέχρι 1000 τετραγωνικά μέτρα, υπάρχουν επαγγελματίες που εξασφάλισαν τεμάχια εμβαδού δέκα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων! Το θέμα που έχει προκύψει αυτό το διάστημα είναι ο διαμοιρασμός του κόστους δημιουργίας της Βιοτεχνικής Περιοχής στους βιοτέχνες.

Θέση του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου είναι ότι η περιοχή στοίχισε σχεδόν 4 εκατομμύρια ευρώ και το κόστος αυτό πρέπει να κατανεμηθεί στους ιδιοκτήτες των βιοτεχνιών. Το ποσό που αναλογεί στον καθένα όμως ως ετήσιο ενοίκιο είναι δυσβάσταχτο με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες με πολλές βιοτεχνίες να έχουν υποστεί καθίζηση των εργασιών τους.

Το θέμα είναι αντικείμενο σύγκρουσης ανάμεσα στο δήμο και στους βιοτέχνες οι οποίοι ακολουθούν και τη δικαστική οδό. Οι βιοτέχνες ζητούν διαπραγμάτευση και λογική πρόταση από το δημαρχείο, η οποία να λαμβάνει υπόψη τα σημερινά οικονομικά δεδομένα υποστηρίζοντας ότι αν γίνει αποδεκτή η σημερινή πρόταση του δήμου, οι βιοτεχνίες θα υποστούν το τελειωτικό κτύπημα.

Το θέμα συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου έχουν εκφραστεί απόψεις αναστολής είσπραξης των ενοικίων μέχρι την αναστροφή του σημερινού οικονομικού κλίματος.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy