Φορτώνουν τόκους, ετοιμάζουν εκποιήσεις

• Με φουσκωμένους λογαριασμούς και διαδικασίες εξπρές τα πιστωτικά ιδρύματα θα βγάλουν στο σφυρί περιουσίες δανειοληπτών

Με φουσκωμένους λογαριασμούς θα γίνουν οι εκποιήσεις περιουσιών αφού, παρά τις εκκλήσεις των κομμάτων και των κοινωνικών οργανώσεων, τα πιστωτικά ιδρύματα συνεχίζουν να μην αναδιαρθρώνουν τα δάνεια, ενώ παράλληλα χρεώνουν τους δανειολήπτες με πολύ υψηλά επιτόκια και τόκους υπερημερίας.

Η εφημερίδα μας έγινε δέκτης καταγγελιών από δανειολήπτες, οι οποίοι ενώ βρίσκονταν σε διαβουλεύσεις με τα πιστωτικά ιδρύματα με σκοπό την αναδιάρθρωση του δανείου τους, ώστε να μην μπουν σε περιπέτειες αργότερα με την εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις, τα πιστωτικά ιδρύματα τούς χρέωσαν με τόκους και επιπλέον τόκους υπερημερίας. Με αποτέλεσμα να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το ποσό του δανείου και τελικά ο δανειολήπτης να χαρακτηριστεί ως «μη βιώσιμος», κάτι που σημαίνει ότι δεν δικαιούται ούτε αναδιάρθρωση και ότι θα πρέπει είτε να πωλήσει από μόνος του την περιουσία του είτε να περιμένει να την βγάλει στο σφυρί το πιστωτικό ίδρυμα.

Ο Κ.Χ. είχε υποβάλει αίτηση για αναδιάρθρωση του δανείου του, αφού λόγω της κρίσης έμεινε άνεργος εδώ και δυόμισι χρόνια και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τη δόση του (1,445 ευρώ το μήνα). Οπως μας κατήγγειλε, ενώ ο ίδιος είχε ανταποκριθεί θετικά σε όλα τα στοιχεία, τα οποία του είχαν ζητηθεί και ενώ βρισκόταν σε διαβουλεύσεις με το πιστωτικό ίδρυμα με σκοπό τη διευθέτηση του προβλήματος, το πιστωτικό ίδρυμα χρέωσε το δάνειό του με τόκους ύψους 10 χιλ. ευρώ περίπου, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το ποσό και κατ’ επέκταση να γίνει ακόμη πιο δύσκολη η προσπάθεια για διευθέτηση του προβλήματος.

Το πιο τραγικό δε είναι ότι το πιστωτικό ίδρυμα (Συνεργατικό) τον ενημέρωσε μόνο για τη δυνατότητα που έχει να προσφύγει στην Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών του ίδιου του Ιδρύματος, αλλά όχι και για τη δυνατότητα να προσφύγει στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, ο οποίος μπορεί να διορίσει ανεξάρτητο διαμεσολαβητή με σκοπό την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Του έδωσαν περίοδο χάριτος, αλλά την πήραν πίσω

Στο μεταξύ, λόγω των επιβαρύνσεων σε τόκους και τόκους υπερημερίας, το ποσό του δανείου του Κ.Χ. από 207 χιλ. ευρώ έφτασε στις 247 χιλ. ευρώ.

Δεδομένου ότι ο Κ.Χ. είναι άνεργος κρίθηκε ως «μη βιώσιμος» και του προτάθηκε από το πιστωτικό ίδρυμα όπως του παραχωρηθεί περίοδος χάριτος έξι μηνών, υπό την προϋπόθεση όμως ότι ο ίδιος θα καταβάλει προσπάθειες για να πωλήσει από μόνος του μέρος της περιουσίας του, ώστε να μειωθεί το χρέος.

Μόνο που μερικές μέρες αργότερα το πιστωτικό ίδρυμα το πήρε πίσω και αντί περίοδο χάριτος, όπως του υποσχέθηκε, του έστειλε νέα επιστολή με την οποία τον ενημέρωνε ότι το δάνειό του χρεώθηκε με τόκους ύψους 10 χιλ. ευρώ περίπου. Με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό να φτάσει στις 259 χιλ. ευρώ, σε σχέση με 249 χιλ. ευρώ που ήταν προηγουμένως.

Χωρίς δίχτυ προστασίας για πρώτη κατοικία

Το Σεπτέμβριο του 2014 η πλειοψηφία των κομμάτων είχε ψηφίσει πακέτο νόμων για προστασία των μικροοφειλετών από τις εκποιήσεις. Στο πακέτο υπήρχε ειδική πρόνοια για υψηλό δίχτυ προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ωστόσο η κυβέρνηση απέρριψε το πακέτο της Βουλής με την υπόσχεση ότι θα έφερνε πιο ολοκληρωμένο πλαίσιο, το λεγόμενο πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Εφτά μήνες μετά ακόμη δεν έχει καταθέσει το σύνολο των νομοσχεδίων που αφορούν το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Επίσης οι πρώτες ενδείξεις από τα νομοσχέδια, τα οποία βρίσκονται στη Βουλή, είναι ότι το λεγόμενο πλαίσιο αφερεγγυότητας δεν παρέχει επαρκή προστασία στους μικροοφειλέτες, αλλά ούτε και εξαιρεί την πρώτη κατοικία.

Το θέμα με το πλαίσιο αφερεγγυότητας αναμένεται να συζητηθεί αύριο Δευτέρα σε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών.

Η Βουλή έχει ήδη διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις χωρίς επαρκή δίχτυ προστασίας για τους μικροοφειλέτες και δη για την πρώτη κατοικία.

2,81% στην ευρωζώνη, 5,04% στην Κύπρο

Οι τράπεζες και τα συνεργατικά στην Κύπρο χρεώνουν τα πιο υψηλά επιτόκια σ’ ολόκληρη την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στα στεγαστικά δάνεια το επιτόκιο στην Κύπρο κυμαίνεται στο 5,04%, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι μόλις 2,81%.

Επίσης, στα επιχειρηματικά δάνεια το επιτόκιο στην Κύπρο είναι 5,88%, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 3%.

Ενάμισι χρόνο εμπαιγμοί και κούφιες υποσχέσεις 

Το πρόβλημα με την απροθυμία των πιστωτικών ιδρυμάτων να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια αφορά χιλιάδες δανειολήπτες.

Τα πιστωτικά ιδρύματα δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι σκοπός τους είναι η αναδιάρθρωση των δανείων, ώστε να αποφευχθούν οι μαζικές εκποιήσεις. Μόνο που τα στοιχεία τούς διαψεύδουν. Ενάμισι χρόνο (από το Σεπτέμβριο του 2013) μετά την εφαρμογή του κώδικα για τις αναδιαρθρώσεις τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας (σ.σ.: αφορούν το Δεκέμβριο του 2014) αναφέρουν ότι οι αναδιαρθρώσεις δανείων βρίσκονται μόλις στο 11,07%. Μάλιστα στις περιπτώσεις των ιδιωτών το ποσοστό είναι ακόμη πιο χαμηλό και συγκεκριμένα 8,34%.

Τα δάνεια, τα οποία βρίσκονται στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων και τα οποία κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε εκποίηση μετά τη λήξη της αναστολής στην εφαρμογή του νόμου που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή, ανέρχονται σε 28,23 δις ευρώ και αποτελούν το 49,69% του συνόλου των δανείων. Από αυτά 6,5 δις ευρώ αφορούν την αγορά κατοικίας από ιδιώτες.

Στο μεταξύ, παρά το νόμο τον οποίο ψήφισε η Βουλή για πλαφόν 2% στον τόκο υπερημερίας, οι τράπεζες βρήκαν και πάλι παράθυρο για να συνεχίσουν να χρεώνουν πιο ψηλό τόκο φουσκώνοντας κι άλλο τα δάνεια.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy