Φορτσάρουν για ηλεκτρονικές εκποιήσεις

Πρεμιέρα την επόμενη Τετάρτη για την ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία αναρτήθηκαν ήδη ακίνητα αξίας 5 εκατ. ευρώ περίπου

 

Φορτσάρουν για τις ηλεκτρονικές εκποιήσεις οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, αφού την επόμενη Τετάρτη είναι προγραμματισμένος ο πρώτος πλειστηριασμός μέσω της νέας πλατφόρμας. Οι επόμενες μέρες και μέχρι το τέλος του μήνα είναι γεμάτες με εκποιήσεις, με εξαίρεση την περίοδο των Χριστουγέννων.

Συγκεκριμένα, προγραμματίστηκαν πλειστηριασμοί για 299 ακίνητα συνολικής αξίας 51,4εκατ. ευρώ περίπου. Επίσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αναρτήθηκαν πλειστηριασμοί για 27 ακίνητα, αξίας 5 εκατ. ευρώ περίπου.Σε πρώτο στάδιο θα πραγματοποιούνται πλειστηριασμοί και με την παλιά και με τη νέα μέθοδο, ενώ σταδιακά θα μεταφερθούν όλοι στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα.

 

70% ξεκινούν με επιφυλασσόμενη τιμή κάτω από 100 χιλ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από την έρευνα της εφημερίδας μας, η μεγάλη πλειοψηφία των ακινήτων τα οποία αναμένεται να περάσουν από τη διαδικασία του πλειστηριασμού τις επόμενες μέρες, είναι μικρής και μεσαίας αξίας.

Μάλιστα η λίστα περιλαμβάνει αρκετά οικιστικά ακίνητα, τα οποία εκ πρώτης όψεως πληρούν τα κριτήρια του σχεδίου Εστία. Ενδεικτικά από τα 299 ακίνητα τα 213 τίθενται σε πλειστηριασμό με επιφυλασσόμενη τιμή κάτω από 100 χιλ. ευρώ. Μάλιστα δύο ακίνητα βγαίνουν σε πλειστηριασμό χωρίς επιφυλασσόμενη τιμή, ενώ άλλα επτά ξεκινούν με τιμή κάτω από χίλια ευρώ.

Σε ποσοστό το 71,2% των ακινήτων τα οποία αναμένεται να περάσουν από τη διαδικασία του πλειστηριασμού τις επόμενες μέ-ρες, έχουν επιφυλασσόμενη τιμή κάτω από100 χιλ. ευρώ. Επίσης άλλα 42 ακίνητα ξεκινούν με τιμή 100 – 200 χιλ. ευρώ (ποσοστό 14%), ενώ άλλα 8 ξεκινούν με τιμή 200 – 300 χιλ. ευρώ(ποσοστό 2,7%).Συνολικά μόνο 36 ακίνητα (ή ποσοστό12%) ξεκινούν στον πλειστηριασμό με επιφυλασσόμενη τιμή άνω των 300 χιλ. ευρώ.

 

Ανά επαρχία

Στη Λευκωσία τις επόμενες μέρες και μέχρι το τέλος του μήνα είναι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί για 58 ακίνητα, αξίας16,8 εκατ. ευρώ περίπου. Επίσης στη Λεμεσό είναι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί για 96 ακίνητα, αξίας14,9 εκατ. ευρώ περίπου. Ακόμη, στη Λάρνακα είναι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί για 54 ακίνητα, αξίας 7,8 εκατ. ευρώ περίπου.

Επιπρόσθετα, στην Πάφο είναι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί για 81 ακίνητα, αξίας 10,8 εκατ. ευρώ περίπου.Επίσης, στην Αμμόχωστο είναι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί για 10 ακίνητα, αξίας 968,8 χιλ. ευρώ περίπου.900.504 τ.μ. στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέχρι στιγμής προγραμματίστηκαν τέσσερις συναντήσεις. Η πρώτη είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου και αφορά 19ακίνητα της Gordian Holdings, ενώ ακολουθεί η ΚΕΔΙΠΕΣ στις 30 Δεκεμβρίου με τέσσερα ακίνητα. Επίσης η Ελληνική Τράπεζα έκανε κράτηση για τις 10 Ιανουαρίου 2020 για ένα ακίνητο μεγάλης αξίας (σ.σ. ξεκινά στον πλειστηριασμό με επιφυλασσόμενη τιμή 777χιλ. ευρώ), ενώ η Gordian Holdings έκανε και δεύτερη κράτηση για τις 31 Ιανουαρίου 2020 για έξι ακίνητα.Σημειώνεται ότι όλα τα ακίνητα για τα οποία προγραμματίστηκε η εκποίησή τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι χωράφια και οικόπεδα.

Η συνολική έκταση των υπό αναφορά ακινήτων ανέρχεται στα 900.504 τ.μ. Σημειώνεται ότι για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικής δημοπρασίας απαιτείται η ανάρτηση σχετικής ειδοποίησης στην ιστοσελίδα eauction, τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι τράπεζες δεν έχουν αναρτήσει ακόμη μεγάλο αριθμό ακινήτων στην ιστοσελίδα, αφού η υπό αναφορά περίοδος περιλαμβάνει αρκετές αργίες.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες μας, τόσο οι τράπεζες όσο και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων έχουν ετοιμάσει μεγάλη λίστα ακινήτων, τα οποία αναμένεται να αναρτηθούν τις επόμενες μέρες. Επίσης, από τον Φεβρουάριο μετά τη λήξη της προθεσμίας για υποβολή δήλωσης για το «Εστία»- αναμένεται να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για ακίνητα τα οποία αποτελούν πρώτη κατοικία.

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.