Φως στην άκρη του… αυτοκινητόδρομου βλέπουν με τους αγώνες τους οι κάτοικοι Σολέας

Του
Γιάννη Κακαρή


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΗ πίεση των κατοίκων της περιοχής Σολέας φαίνεται να αποδίδει καρπούς, καθώς η κυβέρνηση έσπευσε να δημοσιεύσει την πρόθεσή της για προκήρυξη των προσφορών δημιουργίας του νέου αυτοκινητόδρομου Αστρομερίτη- Ευρύχου λίγες μόνο μέρες πριν την πραγματοποίηση της μεγάλης διαμαρτυρίας που είχε εξαγγελθεί. Παρ’ όλα αυτά, η εμπειρία έδειξε ότι οι κάτοικοι πρέπει να επαγρυπνούν για να διασφαλίσουν ότι το έργο θα ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγραμμάτων.

Εδώ και αρκετά χρόνια η κυβέρνηση παραβίαζε τα χρονοδιαγράμματα που έθετε η ίδια, καθώς και τις υποσχέσεις προς τους κατοίκους της Σολέας. Αυτό που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το γεγονός πως ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, είχε υποσχεθεί τον περασμένο Μάρτιο πως μέχρι τον Σεπτέμβριο θα είχε προκηρυχθεί η προσφορά γι’ αυτό το έργο. Με το πέρας και του Οκτώβρη, και αφού δεν έγινε κάτι, αποφασίστηκε όπως στις 7 Νοεμβρίου και ώρα 11:00 πραγματοποιείτο μεγάλη διαμαρτυρία στη συμβολή των δρόμων Ευρύχου – Καλοπαναγιώτη στον Ατσά.

Ωστόσο την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου η κυβέρνηση ενημέρωσε ότι έχει δημοσιεύσει στη διαδικτυακή πλατφόρμα προσφορών της κυβέρνησης «e procurement» την πρόθεσή της όπως μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου προκηρύξει προσφορές για τον αυτοκινητόδρομο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, ο αυτοκινητόδρομος Αστρομερίτη – Ευρύχου θα ξεκινήσει περί τα μέσα του 2022 (εφόσον δεν παρουσιαστούν προβλήματα στη διαδικασία προσφορών) και η διάρκεια κατασκευής θα είναι γύρω στα 3,5 χρόνια. Στον προϋπολογισμό του 2022 περιλήφθηκε πρόνοια ύψους €7 εκ. για έναρξη του έργου, το οποίο υπολογίζεται να κοστίσει συνολικά €70 εκ. + ΦΠΑ.

Λ. Πολυδώρου: Ελπίζουμε αυτή τη φορά να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα

Σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή» ο κοινοτάρχης Τεμβριάς, Λευτέρης Πολυδώρου, ανέφερε ότι το σύμπλεγμα κοινοτήτων Σολέας και τα οργανωμένα σύνολα, που εξήγγειλαν την κινητοποίηση μετά από επαφές που είχαν με τον Υπουργό Μεταφορών, θα διαμαρτυρηθούν διά ζώσης για την καθυστέρηση του έργου.

Επίσης εξέφρασε τη δυσφορία του γιατί για ακόμη μια φορά οι υποσχέσεις για προκήρυξη του έργου δεν υλοποιήθηκαν τον Σεπτέμβρη.

Ωστόσο κατέγραψε ως θετικό το γεγονός ότι παρά τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις που υπήρξαν, η κυβέρνηση εκφράζει την πρόθεση να προκηρύξει το έργο μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά τα χρονοδιαγράμματα θα υλοποιηθούν και δεν θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις», υπέδειξε ο Λ. Πολυδώρου. Η σχετική ενημέρωση έγινε χθες, όπως πληροφορούμαστε, και δόθηκαν νέες διαβεβαιώσεις για την προκήρυξη του έργου μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Το ΑΚΕΛ διαχρονικάστο πλευρό των κατοίκων

Το ΑΚΕΛ βρισκόταν διαχρονικά στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής Σολέας, πιέζοντας επανειλημμένα την κυβέρνηση για να ξεκινήσει το έργο.

Με επιστολή του στις 21/5/2018 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, ζητούσε από την τότε Υπουργό Μεταφορών να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη για τον αυτοκινητόδρομο Δένειας- Αστρομερίτη και Αστρομερίτη- Ευρύχου. Η συνάντηση έγινε και τέθηκαν τα χρονοδιαγράμματα, ωστόσο ποτέ δεν τηρήθηκαν.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τον Απρίλη του 2020 θα έπρεπε να προκηρυχθούν οι προσφορές και τον Δεκέμβρη του 2020 να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες, με στόχο τον Ιούνιο του 2023 να ολοκληρωθεί το έργο Αστρομερίτη Ευρύχου, κάτι το οποίο προφανώς δεν έγινε.

Τον Μάρτιο του 2021 ο υπουργός ενημέρωσε τους κατοίκους ότι τέθηκε σε προτεραιότητα και ότι οι προσφορές θα προκηρύσσονταν τον Σεπτέμβρη, κάτι το οποίο και πάλι δεν έγινε.

Ως εκ τούτου, μετά από συναντήσεις του Γιώργου Λαουκαΐδη με τους κοινοτάρχες της περιοχής, ο ίδιος έστειλε επιστολή στον Υπουργό Μεταφορών (13/10/2021), στον οποίο ζητούσε να διευθετήσει συνάντηση «στην παρουσία των προέδρων των Κοινοτικών Συμβουλίων του Συμπλέγματος Σολέας και βουλευτών από τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα, ούτως ώστε να τύχουμε ενημέρωσης για την εξέλιξη στην υλοποίηση του έργου». Ακόμα μέχρι και σήμερα το υπουργείο δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ. Άξιον απορίας αποτελεί το γεγονός ότι ο υπουργός δεν απάντησε στην επιστολή του Γιώργου Λουκαΐδη, η οποία εκκρεμούσε 20 μέρες, αλλά… πρόλαβε να απαντήσει σε επιστολή του βουλευτή της ΔΗΠΑ, Αλέκου Τρυφωνίδη, 3 ημέρες μετά την αποστολή της.

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.