Φως στην άκρη του τούνελ φαίνεται για το νομ/διο για πρόσβαση εταιρειών διαχείρισης δανείων σε δεδομένα εγγυητών

Σε συμφωνία φαίνεται να καταλήγουν η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και το Υπουργείο Οικονομικών επί των νομοσχεδίων που αφορούν την πρόσβαση των εταιριών διαχείρισης πιστωτικών διευκολύνσεων στα περιουσιακά στοιχεία εγγυητών και συνδεδεμένων προσώπων.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ανέφερε ότι  μετά τις διαβουλεύσεις της Επιτροπής με το Υπουργείο Οικονομικών, έχουν επέλθει πολύ σημαντικές βελτιώσεις.

Όπως εξήγησε, ενώ διατηρείται το περιεχόμενο των νομοσχεδίων, σε απόλυτη συμφωνία με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ταυτόχρονα διευρύνεται το πλαίσιο διασφάλισης των εγγυητών παρόχων εξασφάλισης και των συνδεδεμένων προσώπων.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης εξήγησε ότι βρέθηκε ο τρόπος  να επιβάλλεται ποινή στις εταιρείες Διαχείρισης Πιστωτικών Διευκολύνσεων σε περίπτωση κατάχρησης της πρόσβασης τους στο σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ και τα στοιχεία του Κτηματολογίου για εξέταση περιουσιακών στοιχείων εγγυητών συνδεδεμένων προσώπων για σκοπούς δανειακής εξασφάλισης.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης πρόνοια για αδειοδότηση εποπτεία από την Κεντρική Τράπεζα, των εταιρειών Διαχείρισης Δανείων που σήμερα λειτουργούν εκτός ανεξέλεγκτα.

Αφαιρέθηκε πρόνοια που εισήγαγε το Υπουργείο Οικονομικών ότι με ρητή συγκατάθεση, η Εταιρεία Διαχείρισης Δανείων, μπορεί να πάρει τα στοιχεία του συνδεδεμένου με τον δανειολήπτη προσώπου και του Πάροχου Εξασφάλισης.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρος Καυκαλιάς επέκρινε την κυβέρνηση ότι ζητά να καλύψουν συμφωνίες με τις εταιρίες, έστω και αυτές παρεκκλίνουν από ευρωπαϊκές οδηγίες.

Η ΕΔΕΚ, δια του Ηλία Μυριάνθους τονίζει ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί η βάση με την οποία γίνεται η εκτίμηση της αξίας ενός ακινήτου καθώς δεν γίνεται να διαφέρουν οι εκτιμήσεις του κτηματολογίου της τράπεζας και των εκτιμητών γης.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.