«Φωτιά» οι νέοι λογαριασμοί της ΑΗΚ

13% πιο ακριβό το ρεύμα φέτος το καλοκαίρι σε σύγκριση με πέρσι

«Φωτιά» είναι οι νέοι λογαριασμοί της ΑΗΚ, αφού τον Ιούνιο ο δείκτης πληθωρισμού στον ηλεκτρισμό αυξήθηκε κατά 12,8% σε σύγκριση με πέρσι, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Μάλιστα η τάση είναι αυξητική, αφού τον Ιούλιο η μέση μηνιαία σταθμική τιμή των καυσίμων η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα τιμολόγια της ΑΗΚ, έφτασε στα 471,41 ευρώ σε σύγκριση με 420,39 ευρώ τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας τον Ιούνιο ο δείκτης στην κατηγορία του ηλεκτρισμού και του νερού έφτασε στις 114,98 μονάδες, σε σύγκριση με 103,96 μονάδες τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Δηλαδή αυξήθηκε κατά 10,6%. Ωστόσο μετά την αναπροσαρμογή ως προς τον συντελεστή στάθμισης (ο οποίος μεταξύ άλλων λαμβάνει υπόψιν τον οικογενειακό προϋπολογισμό), ο δείκτης παρουσιάζει αύξηση ύψους 12,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Μάλιστα η τάση είναι αυξητική, αφού τον Ιούνιο ο δείκτης αυξήθηκε κατά 5,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Αύξηση 44% σε τρία χρόνια

Ο δείκτης του πληθωρισμού στον ηλεκτρισμό βρίσκεται σε ανοδική πορεία τα τελευταία τρία χρόνια. Ενδεικτικά τον Ιούνιο του 2016 ο δείκτης βρισκόταν στις 79,64 μονάδες, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019 έφτασε στις 114,98 μονάδες. Δηλαδή αυξήθηκε κατά 44,4%, ενώ εάν προστεθεί και ο συντελεστής στάθμισης η αύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Εν τω μεταξύ, παρά τη μείωση των τιμών των καυσίμων το τελευταίο χρονικό διάστημα, η μέση μηνιαία σταθμική τιμή των καυσίμων της ΑΗΚ βρίσκεται σε ανοδική πορεία αφού φαίνεται ότι τα καύσιμα αγοράστηκαν το χρονικό διάστημα που οι τιμές ήταν αυξημένες.

Ελέω καυσίμων

Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο η μέση μηνιαία σταθμική τιμή των καυσίμων της ΑΗΚ έφτασε τα 471,41 ευρώ, σε σύγκριση με 394,42 ευρώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 19,5%. Ανά ομάδα, στην υψηλή τάση η αύξηση επί της βασικής τιμής ανά χρεωνόμενη μονάδα έφτασε στα 4,07 σεντ (2,22 σεντ πέρσι), ενώ στη μεσαία τάση έφτασε στα 4,14 σεντ (2,26 σεντ πέρσι). Επίσης στη χαμηλή τάση έφτασε στα 4,23 σεντ (2,31 σεντ πέρσι). Σημειώνεται ότι η μέση μηνιαία σταθμική τιμή των καυσίμων έφτασε μέχρι τα 505,47 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2018. Στη συνέχεια μειώθηκε φτάνοντας τον Απρίλιο μέχρι τα 420,39 ευρώ. Ωστόσο τον Μάιο αυξήθηκε στα 429,60 ευρώ, τον Ιούνιο στα 467,97 ευρώ και τον Ιούλιο στα 471,41 ευρώ.

Έρχονται νέες αυξήσεις

Σημειώνεται ότι οι συντεχνίες της ΑΗΚ (ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ) απέστειλαν πρόσφατα κοινή επιστολή προς το ΔΣ της ΑΗΚ, προειδοποιώντας ότι συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης και του ΔΣ του Οργανισμού θα επιφέρουν αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Κατήγγειλαν μάλιστα ότι λόγω της καθυστέρησης, η οποία υπήρξε στην εγκατάσταση αντιρρυπαντικών συστημάτων στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό του Βασιλικού, η ΑΗΚ αναγκάστηκε να προχωρήσει στην ενοικίαση κινητών μονάδων με το κόστος να υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ. Κατήγγειλαν επίσης ότι η μεταφορά του αποθεματικού του Οργανισμού στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας, καθώς επίσης η μη έγκαιρη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων όσον αφορά τη μεταφορά φυσικού αερίου στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Δεκέλειας και η καθυστέρηση στην προώθηση των φωτοβολταϊκών πάρκων της ΑΗΚ, θα οδηγήσουν σε αύξηση των λογαριασμών.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.