Φωτιά στην Αττική: Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Συγκλονίζουν οι προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που δέχτηκαν βαρύ κτύπημα από τον πύρινο εφιάλτη της Δευτέρας στην ανατολική Αττική. Με λυγμούς αναφέρουν τι απέμεινε απ’ τα σπίτια τους.


Αντικρίζουν στάχτες και αποκαΐδια. “Τίποτα δεν άφησε όρθιο στο πέρασμά της, όλα μας τα πήρε”. Ο πατέρας των δίδυμων κοριτσιών ακόμη βρίσκεται στην άγνοια.

Δεν ξέρει αν τελικά σώθηκαν ή τα πήρε μαζί της η θανατηφόρα και αμείλικτη πυρκαγιά. Ακόμη η επιστολή μιας χαροκαμένης μάνας συγκλονίζει… Έχασε τον πατέρα των παιδιών της και τα δύο αγγελούδια της.

Ποιος δεν λυγίζει…

«Μπορεί η ανθρώπινη ψυχή να αντέξει τέτοια πράγματα;» Το ερώτημα της 67χρονης Μαρίας Διονυσιώτη «παγώνει» τη σκέψη. Η γυναίκα έχασε το εγγονάκι της, βρέφος μόλις έξι μηνών, δύο ξαδέλφια της, τα παιδιά των ξαδελφιών της, ενώ η κόρη της Μαργαρίτα δίνει μάχη για τη ζωή της στο νοσοκομείο. «Ο εγγονός μου ήταν μόλις έξι μηνών, δεν τον είχαμε βαπτίσει καν. Πέθανε στα χέρια της Μαργαρίτας και η ίδια νοσηλεύεται στην εντατική. Τους βρήκαμε και τους δύο στη θάλασσα πέντε ώρες μετά την πυρκαγιά στο Μάτι», ανέφερε.


«Ο Θεός δεν μας έχει δώσει τις λέξεις για να περιγράψουμε τέτοια πράγματα», είπε η 67χρονη, η οποία την ώρα της φονικής πυρκαγιάς βρισκόταν στο κέντρο της Αθήνας μαζί με τον σύζυγό της. «Το σπίτι μου κάηκε, το σπίτι της κόρης μου έγινε στάχτες, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα. Η οικογένεια του ξαδέλφου μου του Γρηγόρη, η κόρη του ήταν η Εβίτα, το 13χρονο κορίτσι που πήδηξε στον γκρεμό.

Ο άλλος ξάδελφός μου, ο Μιχάλης πέθανε στο αυτοκίνητό του με την κόρη και τη γυναίκα του. Πολλά μέλη της οικογένειάς μου είναι αγνοούμενοι. Πείτε μου, υπάρχουν λόγια για να το περιγράψεις; Μπορεί η ανθρώπινη ψυχή να αντέξει τέτοια πράγματα;» Και μια ιστορία αγάπης είχε τραγική κατάληξη. Η Ζόε Χόλοχαν και ο Μπράιαν Ο Κάλαχαν-Γουέστροπ από την Ιρλανδία είχαν παντρευτεί την προηγούμενη εβδομάδα και πραγματοποιούσαν το γαμήλιο ταξίδι τους στην Ελλάδα. Για λίγες μέρες παραθέρισαν σε ξενοδοχείο στο Μάτι και όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στην περιοχή χωρίστηκαν στην προσπάθεια να βρουν καταφύγιο σε ασφαλές σημείο.

Η Ζόε Χόλοχαν, δημοσιογράφος του Independent, διασώθηκε με σοβαρά εγκαύματα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ο σύζυγός της όμως αγνοείτο μέχρι χθες. Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της ιστορίας τους από τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, η οικογένεια του Κάλαχαν γνωστοποίησε το θάνατό του. Το τραγικό τέλος επιβεβαίωσε και η Πρεσβεία της Ιρλανδίας στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.