«Φωτιά» στις τιμές στα βασικά αγαθά – Με σπασμένα τα φρένα οι αυξήσεις

Συνεχίζονται οι αυξήσεις των τιμών σε βασικά αγαθά οι οποίες είναι πλέον αρκετά αισθητές στους πολίτες που φαίνονται συγκρατημένοι στις αγορές τους.

Επιμέλεια: Άντρια Ζαμανή

Το Παρατηρητήριο Τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή διεξήγαγε έρευνα καταγράφοντας τις τιμές των προϊόντων με τη μεγαλύτερη αξία πωλήσεων κατά το 2020 από 39 μεγάλες και μικρές υπεραγορές παγκύπρια τον Οκτώβρη και το Νοέμβριο.

Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Αντώνης Ιωάννου ανέφερε στον Άστρα ότι από το καλοκαίρι είχε παρατηρηθεί η αυξητική τάση στις τιμές και γι΄ αυτό το λόγο η Υπηρεσία του θέλησε να ξεκινήσει μια οργανωμένη έρευνα ώστε να διεξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Μάλιστα είναι επιθεωρητές της Υπηρεσίας που πηγαίνουν στις υπεραγορές και καταγράφουν τις τιμές όπως τόνισε ο κ. Ιωάννου.

Ενημέρωσε ότι από εδώ και πέρα η έρευνα θα γίνεται κάθε μήνα.

Ο ίδιος ξεχώρισε για την τριμηνία Σεπτέμβρη – Οκτώβρη – Νοέμβρη την αυξητικά τάση στα  ζυμαρικά, το αλεύρι και το ψωμί.

Από την έρευνα φαίνεται ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στις φρέσκες πατάτες με 62,4% στα αγγουράκια θερμοκηπίου με 39,0%, στο λουβί με 24,1% και στο μικρό χταπόδι με 22,0%.

Από εκεί και πέρα η τιμή για το νερό, το καφέ, τη ζάχαρη, τα δημητριακά, τις φακές, το ψωμί, τα μακαρόνια αυξήθηκαν κατά 6-10%.

Akriveia

Επίσης σημαντική αύξηση καταγράφηκε και στον κύλινδρο υγραερίου με 14,3%.

Παραμένει άγνωστο το αν θα μειωθούν ξανά οι τιμές ή αν θα συνεχιστεί η αύξηση, την ώρα που στις απόψεις των ειδικών επικρατεί διχογνωμία.

Υπάρχουν ερευνητές που θεωρούν ότι μετά τα Χριστούγεννα θα αρχίσει να υποχωρεί το φαινόμενο αλλά κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το Μάρτη του 2022.

Αρχίζοντας με τις υπεραγορές ο πρόεδρος του συνδέσμου τους Αντρέας Χατζηαδάμου ανέφερε ότι ακόμη γίνεται σημαντική απορρόφηση των αυξήσεων από πλευράς τους, τονίζοντας ότι αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει ακόμη και αν υπάρξει περαιτέρω αύξηση, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να πει το ποσοστό που θα μπορούν να απορροφήσουν.

Supermarket

Φάνηκε όμως σίγουρος στο ότι θα σταθούν όσο μπορούν δίπλα στους καταναλωτές ώστε να διασφαλιστεί η αγοραστική τους δύναμη.

Είπε επίσης ότι υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στο χώρο των υπεραγορών και αυτό είναι προς όφελος των καταναλωτών, έδωσε παράδειγμα τις φιάλες υγραερίου οι οποίες πριν περίπου 15 χρόνια είχαν ξανά μεγάλη αύξηση, ωστόσο υπήρξαν υπεραγορές που το εκμεταλλεύτηκαν διατηρώντας χαμηλές τιμές με αποτέλεσμα να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο.

Παράλληλα ανέφερε ότι εκτός από την απορρόφηση τιμών ήδη οι επιχειρήσεις προσπαθούν να κάνουν καινούριες συμφωνίες με προμηθευτές όταν βλέπουν υπερβολικά και αδικαιολόγητα σε κάποιες περιπτώσεις αυξημένες τιμές.

Ο κ. Χατζηαδάμου πάντως είπε ότι δεν θυμάται να υπήρξε ξανά τόσο μεγάλη αύξηση στις τιμές με την ίδια ένταση και έκταση που υπάρχει τώρα.

Σε ότι αφορά τους φρουταριούχους, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πόλυς Κατάσιης εξήγησε ότι αυτές οι αυξήσεις δεν επηρεάζουν και τόσο τον κλάδο τους.

Froutaria

Όπως είπε οι αυξομειώσεις στα φρούτα και τα λαχανικά υπήρχαν πάντα, υπενθυμίζοντας τη μεγάλη αύξηση που καταγράφηκε στην τιμή της ντομάτας η οποία μειώθηκε λίγο μετά.

Μάλιστα ερωτήθηκε και για τα αγγουράκια θερμοκηπίου τα οποία όπως είδαμε αυξηθήκαν κατά 39% και εξήγησε ότι ήδη η τιμή άρχισε να μειώνεται.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Περιπτερούχων Ντίνος Ερωτοκρίτου σημείωσε ότι οι τελευταίες αυξήσεις αποτελείωσαν τους ιδιοκτήτες περιπτέρων.

Periptera

Εξήγησε ότι από το 2013 όταν αυξήθηκαν οι φορολογίες σε αγαθά όπως τα τσιγάρα, το γάλα και τις τηλεκάρτες πολλά περίπτερα έκλεισαν.

Είπε ότι αυτά τα 3 αγαθά αποτελούν το 70% του κέρδους των περιπτέρων, έδωσε ως παράδειγμα τα τσιγάρα από τα οποία είχαν κέρδος 15% και πλέον έχουν μόλις 5%.

Μάλιστα εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του από το γεγονός ότι αποτάθηκαν πολλές φορές στην κυβέρνηση για βοήθεια χωρίς ανταπόκριση, με αποτέλεσμα τώρα τα περισσότερα περίπτερα να βρίσκονται προς πώληση.

Σε ότι αφορά το χώρο της εστίασης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής Πάφου Άγγελος Ονησιφόρου, είπε ότι αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις απορροφούν αυξήσεις περίπου 20%.

B B Estiasi

Σημείωσε ότι αυτές τις μέρες τα περισσότερα κέντρα προχωρούν σε αλλαγές στους τιμοκατάλογους τους, λέγοντας μάλιστα ότι κάποια από αυτά απλά καλύπτουν τα έξοδα τους.

Κάλεσε την κυβέρνηση να παρέμβει με μείωση του Φ.Π.Α στα βασικά αγαθά, εξηγώντας ότι με την αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών και το κρέας αλλά και το γάλα έχουν αυξηθεί πολύ.

Την ίδια ώρα ο ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης εστίασης ο Σταύρος Μιχαήλ ανέφερε ότι η δική του επιχείρηση απορροφά αύξηση 15%, ωστόσο δεν επέλεξε να προχωρήσει σε αλλαγές στις τιμές των προϊόντων του.

Εξήγησε ότι από το Γενάρη αναμένονται περεταίρω αυξήσεις, γι’ αυτό όπως είπε θα συνεχίσει να απορροφά την αλλαγή στις τιμές για τους επόμενους 2 με 3 μήνες.

Ο κ. Μιχαήλ τόνισε ότι για τις μικρές επιχειρήσεις είναι ρίσκο η αύξηση στις τιμές των προϊόντων τους, καθώς οι πελάτες τους είναι λίγοι.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.