Τεράστια κέρδη για τις πετρελαϊκές από τις αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα

Θερίζει η ακρίβεια στην Ευρώπη, οι αυξήσεις των τιμών στα βασικά προϊόντα πρώτης ανάγκης αλλά και στα καύσιμα οδηγούν σε ένα πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας που γονατίζει τα νοικοκυριά των Ευρωπαίων πολιτών.

Σύμφωνα με το άρθρο της Anna Fleck στο Statista, η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών στα καύσιμα συνεχίζει να καλπάζει, με αποτέλεσμα να ωθεί έναν στους τρεις ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ενεργειακή φτώχεια αυτό το φθινόπωρο. Σε αντίθεση, οι εταιρείες Big Oil βλέπουν κέρδη ρεκόρ. Σήμερα, η BP ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου τριπλασιάστηκαν από εκείνη την περίοδο πέρυσι, φτάνοντας τα 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια – τα υψηλότερα τριμηνιαία κέρδη της εταιρείας τα τελευταία 14 χρόνια. Και δεν είναι μόνοι. Ο βρετανικός ενεργειακός κολοσσός Shell αποκάλυψε στην τελευταία έκθεσή του ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη του δεύτερου τριμήνου έφτασαν τα 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια – υπερδιπλάσια από το 2ο τρίμηνο του 2021. Η γαλλική TotalEnergies και η ισπανική Repsol παρουσίασαν επίσης αυξήσεις στα καθαρά τους κέρδη, με κέρδη 2,2 δισεκατομμυρίων και 2 δολάρια δισεκατομμύρια αντίστοιχα.

Όπως δείχνει το διάγραμμά του Statista, οι εταιρείες ενέργειας των ΗΠΑ Exxon και Chevron έχουν δει τα μεγαλύτερα άλματα στα κέρδη τους. Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους, τα κέρδη της Exxon εκτοξεύτηκαν από 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ της Chevron αυξήθηκαν από 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αξίζει να τονιστεί ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί περισσότερο από 1 δολάριο το γαλόνι κατά μέσο όρο από το 2021. Αυτό συμβαίνει και στην Ευρώπη, όπου οι τιμές της ενέργειας απειλούν να ωθήσουν τις μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ σε ύφεση.Αυτό δεν κοστίζει περισσότερο στους καταναλωτές μόνο στην αντλία, αλλά και όσον αφορά τη θέρμανση και τις παραδόσεις. Ένα πιθανό αντίμετρο που εφαρμόστηκε σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία – και εξετάζεται επί του παρόντος σε πολλές άλλες – είναι η εισαγωγή ενός απροσδόκητου φόρου στις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου για να ελαφρύνει το βάρος των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος και μεσαίου εισοδήματος.

Ενώ αυτές οι εταιρείες έχουν επικριθεί για την κεφαλαιοποίηση της κρίσης καυσίμων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την τροφοδότηση της κρίσης κόστους ζωής, αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η BP αποχώρησε από το μερίδιό της στον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft τον Φεβρουάριο, με κόστος περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια ; η οποία γράφει το Reuters είναι «η πιο σημαντική κίνηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα από μια δυτική εταιρεία ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία».

 

Επιμέλεια Σταύρος Σταύρου / Με πληροφορίες από statista.com

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy