Φωτίου: Αποκλειστική ευθύνη της ΔΕΑ η ταυτοποίηση οστών αγνοουμένων – «Να αναλάβει τις ευθύνες της…»

Είναι αποκλειστική ευθύνη της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους η ταυτοποίηση των 2,5 χιλιάδων υπολειμμάτων οστών αγνοουμένων που βρίσκονται στο ανθρωπολογικό εργαστήρι της ΔΕΑ ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, ο Φώτης Φωτίου είπε ότι πρέπει να επιλυθεί άμεσα το θέμα, ανεξάρτητα με το τι λένε οι επιστήμονες της ΔΕΑ. Όπως είπε, κάποιοι στη Διερευνητική Επιτροπή λένε ότι δεν μπορεί να γίνει επιστημονική εξέταση αυτών των οστών, ενώ άλλοι λένε ότι είναι πολύ υψηλό το κόστος.

Ο Επίτροπος είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να καταβάλει οποιοδήποτε ποσό χρειάζεται, για να ολοκληρωθούν οι ταυτοποιήσεις οστών.

Παράλληλα, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι η ΔΕΑ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της λέγοντας ότι εδώ και 4 χρόνια υπάρχει πληροφορία για αγνοουμένους στο κατεχόμενο Δίκωμο.

Για τον Πορτογάλο εμπειρογνώμονα ο οποίος θα διενεργήσει μελέτη στον σκυβαλότοπο στο Δίκωμο, σημείωσε ότι αν δεν μπορεί να έρθει στην Κύπρο, τότε στη ΔΕΑ θα πρέπει να βρουν άλλον.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην εισήγησή του, όπως συγγενείς των αγνοουμένων πάρουν τα μικρά οστά και γίνουν οι επιστημονικές εξετάσεις από το Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας.

Κέττηρος: «Ντροπή για την Πολιτεία…»

Είναι ντροπή για την πολιτεία, ήρωες να παραμένουν άταφοι και τα οστά τους να βρίσκονται σε σκονισμένα κασελάκια για οικονομικούς λόγους, τόνισε στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος.

Όπως είπε, δεν γίνεται να μην δίνεται το ποσό ύψους περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για τις ταυτοποιήσεις των 2,5 χιλιάδων υπολειμμάτων που βρίσκονται στο ανθρωπολογικό εργαστήρι της ΔΕΑ, από τη στιγμή που καθημερινά σπαταλούνται τόσα και τόσα.

Υπέδειξε ότι είναι καθήκον της πολιτείας να προχωρήσει στην ταυτοποίηση των οστών και να τα παραδώσει στους συγγενείς τους.

Μάλιστα ο κ. Κέττηρος αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις όπου παραδόθηκε ένα δόντι ή τρία κόκκαλα από μια παλάμη σε συγγενείς αγνοουμένων προκειμένου να γίνει η κηδεία και η ταφή.

Παράλληλα, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι εδώ και ένα χρόνο δεν έχει έρθει στην Κύπρο ο Πορτογάλος εμπειρογνώμονας που θα βοηθούσε στις διαδικασίες εκταφής στο Δίκωμο, λόγω γραφειοκρατίας.

Κ.Ευσταθίου: Ντροπή να μην γίνονται ταυτοποιήσεις οστών αγνοουμένων για οικονομικούς λόγους

Είναι μια από τις μεγαλύτερες πληγές της Κύπρου το θέμα των αγνοουμένων ανέφερε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, ο κ. Ευσταθίου ανέφερε ότι είναι ντροπή να μη γίνονται ταυτοποιήσεις οστών των αγνοουμένων για οικονομικούς λόγους.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το θέμα των αγνοουμένων διαχρονικά δεν έτυχε του κατάλληλου χειρισμού.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy