Με δάκρυα στα μάτια, άνθρωποι διαφόρων ηλικιών, αποχαιρέτησαν τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Από τις 4.00 το απόγευμα η οικογένεια του Δημήτρη Χριστόφια δεχόταν συλλυπητήρια στην εκκλησία. Η σορός του εκλιπόντος που μεταφέρθηκε σε κιλλίβαντα υπό τους ήχους της φιλαρμονικής της Εθνικής Φρουράς, έφτασε λίγο πριν τις 3.30μμ στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, όπου είχε σχηματιστεί ανθρώπινη αλυσίδα στην είσοδο του ναού και έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και συνθήματα από πλήθος κόσμου.

Ακολούθως, το φέρετρο σήκωσαν στους ώμους τους τα μέλη της προσωπικής φρουράς του τέως Προέδρου. Της εξοδίου ακολουθίας προέστη ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος ενώ το παρών έδωσε και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Δεκτός με χειροκροτήματα έγινε και ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ ακολούθως έφτασε με λεωφορείο στην εκκλησία σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο. Το παρών στην εξόδιο ακολουθία έδωσαν επίσης ο τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, εκπροσωπώντας τη Νέα Δημοκρατία, καθώς και εκπρόσωποι άλλων πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας.

Παρίστανται επίσης πρέσβεις, επικεφαλής διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, αρχηγοί κομμάτων, πρώην και νυν βουλευτές, Υπουργοί της Κυβέρνησης Χριστόφια, αλλά και στελέχη του ΑΚΕΛ και του λαϊκού κινήματος.

Επίσης, παρίστανται αντιπροσωπείες από κόμματα του εξωτερικού, από την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Μετώπου Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης.

Από τους πρώτους που έφτασαν στην εκκλησία για την εξόδιο ακολουθία ήταν ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της οικογένειας Ακιντζί, ο Κουντρέτ Οζερσάι με τη σύζυγό του Αλιγιέ, καθώς και ο πρώην Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τη σύζυγό του Όγια. Επίσης, αντιπροσωπεία του ΡΤΚ με επικεφαλής τον Τουφάν Ερχιουρμάν, ο Τζεμάλ Οζγιτγίτ, ο Ιζέτ Ιζτζιάν, ο Σενέρ Ελτζίλ και πολλοί άλλοι Τ/κ πολιτικοί και συνδικαλιστές είναι επίσης παρόντες.

Πλήθος κόσμου από λαϊκές οργανώσεις και σωματεία βρίσκονται από νωρίς στο προαύλιο της εκκλησίας.

Τον επικήδειο μετά την εξόδιο ακολουθία εκφώνουν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο γιός του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Χρίστος Χριστόφιας.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και άλλων αξιωματούχων και επισήμων.

Μετά την εξόδιο ακολουθία, κατά τη μεταφορά της σορού, με το φέρετρο σκεπασμένο με τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η φιλαρμονική της Αστυνομίας παιάνιζε πένθιμα εμβατήρια, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές. Η σορός του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο κοιμητήριο Έγκωμης για την ταφή.

Ένας στο χώμα χιλιάδες στον αγώνα, φώναζαν οι παρευρισκόμενοι, ενόσω διαρκούσε ο ενταφιασμός. Μια φωνή ραγισμένη έσπασε το βουβό κλάμα που ακολούθησε κραυγάζοντας με λυγμό: «Του  αντρειωμένου ο  θάνατος, θάνατος δεν λογάται».

Μετά τον ενταφιασμό ρίφθηκαν τρεις αποχαιρετιστήριες βολές από απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς.