Φωτογραφίες: Άρχισε η εκταφή των τεσσάρων ηρώων που δολοφονήθηκαν από την ΕΟΚΑ Β’

Άρχισε και συνεχίζεται από το πρωί, η εκταφή των οστών των τεσσάρων ηρώων Χαράλαμπου και Αναστάση Χριστοφή, Παντελή Χαραλάμπους και Χριστάκη Κόμπου, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από την ΕΟΚΑ Β’ στις 16 Ιουλίου 1974.

Η εκταφή των οστών, που μέχρι σήμερα βρίσκονταν σε ομαδικό τάφο, στο κοιμητήριο Αγίου Νικολάου, γίνεται στη βάση διατάγματος από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, μετά από αίτημα των συγγενών, ώστε να ταφούν με τις πρέπουσες τιμές, στις γενέτειρες τους.

Από το πρωί συγγενείς των τεσσάρων ηρώων βρέθηκαν στο κοιμητήριο, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία από ομάδα ειδικών του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων, εκφράζοντας αφενός ικανοποίηση για την εξέλιξη αυτή και αφετέρου, την αγωνία και συγκίνηση τους.

Η παράδοση των οστών θα γίνει μετά από τις απαραίτητες επιστημονικές εξετάσεις γενετικού υλικού, ενώ την ερχόμενη Κυριακή θα τελεστεί το τελευταίο κοινό μνημόσυνο των τεσσάρων ηρώων, στο χωριό Φικάρδου.

Τα αδέλφια Πάμπος και Τάσος Χριστοφή, μαζί με τον Παντελή Χαραλάμπους, ανέλαβαν να μεταφέρουν στη Λεμεσό, τα δυο μέλη της φρουράς του Προέδρου Μακαρίου, Χριστάκη Κόμπο και Γεώργιο Βρούντου. Το αυτοκίνητο τους ανακόπηκε, σύμφωνα με μαρτυρίες, από μέλη της ΕΟΚΑ Β’ και αφού ανακρίθηκαν και βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν σε σκουπιδότοπο στην περιοχή Αγίου Τύχωνα.

Φωτογραφίες από την εκταφή:

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy