•Σε ένα χρόνο νέα αντικαπνιστική νομοθεσία. Ρυθμίζεται νομοθετικά και η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου

•Τέρμα το τσιγάρο έξω από σχολεία, νοσοκομεία και σε χώρους όπου συχνάζουν παιδιά και έφηβοι

•Θα απαγορευτούν τα τσιγάρα με άρωμα και γεύση

Οι επιβλαβείς επιπτώσεις του καπνίσματος στη δημόσια υγεία είναι γνωστές. Οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων ότι το κάπνισμα σκοτώνει γίνονται όλο και πιο έντονες, ωστόσο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην ΕΕ εξακολουθούν να είναι εξαρτημένοι από τον καπνό. Μήπως μια σοκαριστική, ρεαλιστική εικόνα στο πακέτο με τα τσιγάρα μπορεί να ανατρέψει τα σημερινά θλιβερά στατιστικά δεδομένα σε σχέση με το κάπνισμα;

Αν και δεν μπορεί να απαντηθεί στην παρούσα φάση αυτό το ερώτημα, τουλάχιστον για την Κύπρο, εντούτοις σε λίγα χρόνια θα γνωρίζουμε. Γιατί σ’ ένα χρόνο περίπου, κάθε φορά που θ’ αποφασίζει ένας καπνιστής να ανάψει ένα τσιγάρο θα έρχεται αντιμέτωπος με… έναν πνεύμονα με καρκίνο, με κίτρινα, ραγισμένα και φθαρμένα δόντια ή με άλλες, παρόμοιας φύσεως, φρικιαστικές εικόνες.

Της Μαρίνας Κουμάστα

Η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημοσίους χώρους, τα όρια για τη διαφήμιση των επιχειρήσεων καπνού, καθώς και άλλα μέτρα κατά την τελευταία δεκαετία που έχουν λάβει οι χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν μειώσει τον αριθμό των καπνιστών σημαντικά αφού έχουν ρίξει το ποσοστό από 40% σε 28%. Ωστόσο, η θεραπεία των ασθενών που οι ασθένειές τους σχετίζονται με τον καπνό, κοστίζει περίπου 25 δις ευρώ το χρόνο και εκτιμάται ότι περίπου 700.000 πρόωροι θάνατοι σχετίζονται με το κάπνισμα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε ετήσια βάση. Με τη νέα αντικαπνιστική νομοθεσία, που καλούνται τα ευρωπαϊκά κράτη να εφαρμόσουν μέχρι τις 20 Μαΐου 2016, πιστεύεται ότι ο αριθμός των καπνιστών θα μειωθεί ακόμη περισσότερο.

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες της Κύπρου εργάζονται πυρετωδώς τόσο για την εναρμόνιση της υφιστάμενης νομοθεσίας που αφορά τα συμβατικά τσιγάρα όσο και με την ολοκλήρωση ενός δεύτερου νομοσχεδίου που αφορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Οι δύο νέες νομοθεσίες, σύμφωνα με τον υγειονομικό λειτουργό Ηρόδοτο Ηροδότου, υπολογίζεται πως θα είναι έτοιμες μέχρι το τέλος του χρόνου «ώστε να προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

«Το κάπνισμα σκοτώνει»

STOP-Smoking-11

Από τα κυριότερα μέτρα τα οποία πρέπει να ενσωματωθούν στη νομοθεσία είναι η τοποθέτηση στα πακέτα χαρακτηριστικών και εικόνων για τις συνέπειες του καπνίσματος, που θα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της πρόσθιας και οπίσθιας πλευράς (το 65%), ανάφερε στη «Χ» ο κ. Ηροδότου. Τέτοιες εικόνες μπορεί να βρει κανείς ήδη στα πακέτα τσιγάρων ορισμένων χωρών, αλλά θα πρέπει τώρα να είναι μεγαλύτερες οι συσκευασίες και να περιέχουν τουλάχιστον 20 τσιγάρα ώστε να χωρούν οι προειδοποιήσεις υγείας, συνεπώς θα απαγορευτούν τα πακέτα τύπου… κραγιόν που κυρίως απευθύνονται στις γυναίκες.

Ακόμη κάθε εξωτερική συσκευασία προϊόντων καπνού θα φέρει μία από τις ακόλουθες γενικές προειδοποιήσεις: «Το κάπνισμα σκοτώνει – Κόψτε το τσιγάρο τώρα» ή «Το κάπνισμα σκοτώνει». Επίσης κάθε μονάδα συσκευασίας και κάθε εξωτερική συσκευασία προϊόντων καπνού για κάπνισμα θα πρέπει να φέρει το ακόλουθο ενημερωτικό μήνυμα: «Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πάνω από 70 ουσίες, οι οποίες είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο». Από τα πακέτα θα αφαιρεθούν οι λεπτομέρειες που περιγράφουν την ποσότητα της πίσσας καθότι θεωρείται παραπλανητική. «Εάν ένα καπνικό προϊόν περιέχει χαμηλή περιεκτικότητα πίσσας δεν σημαίνει ότι δεν βλάπτει την υγεία», εξηγεί ο κ. Ηροδότου.

Στον δε καπνό για στριφτά τσιγάρα που πωλείται σε σακουλάκι, η γενική προειδοποίηση και το ενημερωτικό μήνυμα θα πρέπει να εμφανίζεται στις επιφάνειες που εξασφαλίζουν την πλήρη ορατότητα των εν λόγω προειδοποιήσεων για την υγεία. Τόσο η γενική προειδοποίηση όσο και το ενημερωτικό μήνυμα θα πρέπει να καλύπτουν το 50% των επιφανειών που καλύπτονται.

Η νομοθεσία προβλέπει και την απαγόρευση αρωματισμένων τσιγάρων με γεύσεις βανίλιας, ή σοκολάτας που θα μπορούσαν να δελεάσουν τους νέους να αρχίσουν το κάπνισμα. Τα πούρα, αναφέρει ο κ. Ηροδότου, εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το μάτι της ΕΕ. Η νομοθεσία δεν καλύπτει αυτά τα είδη καπνού ωστόσο, προσθέτει, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι καπνιστές στραφούν στα πούρα/πουράκια μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων τότε θα πρέπει να ενσωματωθούν στη νομοθεσία.

«Το προϊόν αυτό περιέχει νικοτίνη»

Είναι ασφαλές το ηλεκτρονικό τσιγάρο για την υγεία; Πρόκειται για «καυτή» ερώτηση στα χείλη της πλειοψηφίας των καπνιστών οι οποίοι επιθυμούν να απαλλαγούν από το συμβατικό τσιγάρο, που έχει αποδειχθεί ότι «καίει» το νήμα της ζωής. Η μόνη επιστημονική απάντηση που μπορεί να δοθεί σε αυτό το ερώτημα αφορά τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις του και δεν είναι ούτε καταφατική ούτε αρνητική: όλοι οι ειδικοί συμφωνούν στο ότι δεν τις γνωρίζουμε, αφού το e-τσιγάρο δεν κυκλοφορεί πολλά χρόνια με αποτέλεσμα να χρειάζεται να παρέλθει διάστημα τουλάχιστον άλλων 10 ετών προτού αρχίσουν να εξάγονται κάποια ασφαλή συμπεράσματα σε σχέση με τις επιδράσεις του.

Παρόλα αυτά, οι χώρες-μέλη της ΕΕ υποχρεούνται να ετοιμάσουν νομοθεσία γύρω από το ηλεκτρονικό τσιγάρο η οποία μάλιστα δεν είναι καθόλου ελαστική. Οπως συμβαίνει και με το συμβατικό κάπνισμα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην Κύπρο, από τον Μάιο του 2016, θα απαγορεύεται σε κλειστούς χώρους, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους σχολείων, παιδότοπων, νοσοκομείων ή χώρων εκδηλώσεων για ενήλικους. «Ετοιμάζουμε το νόμο και για το ηλεκτρονικό τσιγάρο στη βάση οδηγίας της ΕΕ» ανέφερε στη «Χ» ο κ. Ηροδότου τονίζοντας ότι στη νομοθεσία περιλαμβάνονται αυστηρές πρόνοιες, οι οποίες στοχεύουν στην προστασία της δημόσιας υγείας και παράλληλα επιτρέπουν στον χρήστη του να γνωρίζει τα πάντα γύρω απ’ αυτό το οποίο επιλέγει να χρησιμοποιεί. Ετσι σ’ όλες τις μονάδες συσκευασίας ηλεκτρονικών τσιγάρων και περιεκτών επαναπλήρωσης θα υπάρχει ενημερωτικό φυλλάδιο με πληροφορίες όσον αφορά:

•οδηγίες χρήσης και αποθήκευσης του προϊόντος, καθώς επίσης και μνεία ότι η χρήση του προϊόντος δεν συνιστάται σε νέους και μη καπνιστές

•αντενδείξεις

•προειδοποιήσεις για συγκεκριμένες ομάδες κινδύνου

•τυχόν βλαβερές συνέπειες

•τον κίνδυνο εθισμού και την τοξικότητα

•τα στοιχεία επικοινωνίας του κατασκευαστή ή του εισαγωγέα και του νομικού ή φυσικού προσώπου επαφής εντός της Ενωσης.

Η εξωτερική συσκευασία θα περιλαμβάνει κατάλογο όλων των συστατικών που περιέχονται στο προϊόν, πληροφορίες όσον αφορά την περιεκτικότητα σε νικοτίνη (η οποία θα επιτρέπεται μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο) και τις αρωματικές ύλες, ενώ θα πρέπει να φέρει μία από τις ακόλουθες προειδοποιήσεις για την υγεία: «Το προϊόν αυτό περιέχει νικοτίνη, η οποία είναι εξαιρετικά εθιστική ουσία. Η χρήση του δεν συνιστάται σε μη καπνιστές» ή «Το προϊόν αυτό περιέχει νικοτίνη, η οποία είναι εξαιρετικά εθιστική ουσία».

Η νέα αντικαπνιστική νομοθεσία θα περιλαμβάνει:

• Προειδοποιήσεις με εικόνα που θα πρέπει να καλύπτει το 65% του μπροστινού και πίσω μέρους του κάθε πακέτου τσιγάρων με συμπληρωματικές προειδοποιήσεις στην κορυφή της συσκευασίας όπως «το κάπνισμα σκοτώνει»

• Απαγόρευση των πακέτων που έχουν μορφή κραγιόν και στοχεύουν στις γυναίκες -όλες οι συσκευασίες θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 20 τσιγάρα για να αφήνουν χώρο για τις προειδοποιήσεις υγείας

• Τα πακέτα καπνού που στρίβουν μόνοι τους οι καπνιστές θα πρέπει επίσης να έχουν προειδοποιήσεις με εικόνα

• Απαγόρευση αρωματισμένων τσιγάρων όπως αυτά με γεύση βανίλια, σοκολάτας κ.τ.λ.

• Ενα μέγιστο επίπεδο συγκέντρωσης νικοτίνης για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα