Φωτογράφισε Κύπρο η Ούρσουλα: «Οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι προς πώληση»

Αυστηρό μήνυμα για τα «χρυσά» διαβατήρια έστειλε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, φωτογραφίζοντας εμμέσως πλην σαφώς την Κύπρο.

Η πρόεδρος της Κομισιόν σε ομιλία της στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα «χρυσά» διαβατήρια διαμηνύοντας ότι: «Οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι προς πώληση». Προανήγγειλε μάλιστα αλλαγές σε επίπεδο ΕΕ αναφέροντας ότι «η Κομισιόν αποδίδει τη μέγιστη σημασία στο κράτος δικαίου. Γι’ αυτό θα διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα από τον προϋπολογισμό μας και το NextGenerationEU προστατεύονται από κάθε είδους απάτη, διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων. Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο», τόνισε.

Η αναφορά της προέδρου της Κομισιόν είναι το πιο ηχηρό μήνυμα το οποίο στάλθηκε ποτέ από τους θεσμούς της ΕΕ σε σχέση με τα «χρυσά» διαβατήρια, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει ότι οι αντιδράσεις στην Ευρώπη για τη διαχείριση του Επενδυτικού Προγράμματος από την κυβέρνηση, έχουν φτάσει πλέον στο απόγειό τους.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Didier Reynders, ζήτησε από τη Νομική Υπηρεσία της Κομισιόν τη λήψη νομικών μέτρων εναντίον της Κύπρου. Σημειώνεται επίσης ότι η Κομισιόν έχει εκπονήσει έκθεση κατηγορώντας ευθέως την Κύπρο (καθώς επίσης τη Μάλτα και τη Βουλγαρία, η οποία εν τω μεταξύ τερμάτισε το πρόγραμμα) για τα «χρυσά» διαβατήρια. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση δεν έλαβε σοβαρά υπόψιν την έκθεση. Αντίθετα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για «στοχοποίηση της Κύπρου για τους καλά γνωστούς λόγους». Μάλιστα, η κυβέρνηση διατήρησε την ίδια στάση και στη συνέχεια, παρά τα απανωτά χαστούκια από άλλους θεσμούς της ΕΕ, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο ζήτησε επίσημα την κατάργηση του προγράμματος πολιτογράφησης και κατηγόρησε την Κύπρο ότι έχει χαρακτηριστικά «φορολογικού παραδείσου», αλλά και τη Moneyval η οποία διαπίστωσε εκτεταμένο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος μέσω του προγράμματος των «χρυσών» διαβατηρίων. Ωστόσο, η αναφορά της προέδρου της Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι πλέον έχει σφίξει ασφυκτικά ο κλοιός για την κυβέρνηση.

Έρχονται αλλαγές

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι εντός Σεπτεμβρίου 2020 θα δοθεί στη δημοσιότητα Έκθεση για το Κράτος Δικαίου, ενώ παράλληλα θα στηθεί μηχανισμός ώστε να διασφαλιστεί ότι τα κράτη-μέλη «δεν θα προβαίνουν σε παρατυπίες». Διασύνδεσε μάλιστα τις αλλαγές οι οποίες προωθούνται με το NextGenerationEU, δηλαδή το μηχανισμό μέσω του οποίου θα δοθούν κονδύλια στα κράτη-μέλη, υπό την προϋπόθεση ότι θα υιοθετήσουν τις συστάσεις της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεσή της η ΕΕ για τις συστάσεις προς την Κύπρο αναφέρει ότι: «Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι οι φορολογικοί κανόνες της Κύπρου χρησιμοποιούνται για σκοπούς επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού». Αναφέρεται επίσης ότι «το Σχέδιο για την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση επενδυτών στην Κύπρο και το Σχέδιο άδειας μετανάστευσης επενδυτών έχουν χαρακτηριστεί από τον ΟΟΣΑ ως δυνητικά υψηλού κινδύνου κατάχρησης».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου