Φωτοβολταϊκά για γεωργούς – Τροποποίηση του Σχεδίου για Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Και για καταναλωτές που δεν μπορούν να εγκαταστήσουν τα συστήματα στις οροφές των υποστατικών τους

 

Με στόχο τη διευκόλυνση των πολιτών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για ιδία κατανάλωση, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει σε τροποποίηση του Σχεδίου για Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για ιδία κατανάλωση.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, Νιόβη Παρισινού, η βασική τροποποίηση αφορά τη συμπερίληψη της κατηγορίας εικονικού συμψηφισμού μετρήσεων (virtual net-metering) για οικιακούς καταναλωτές και επαγγελματίες γεωργούς, οι οποίοι δεν μπορούν, λόγω έλλειψης χώρου και άλλων περιβαλλοντικών και πολεοδομικών περιορισμών, να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα στις οροφές των οικιών ή των γεωργικών υποστατικών τους. Στο πλαίσιο της κατηγορίας του εικονικού συμψηφισμού η κατανάλωση θα καλύπτεται από την παραγωγή ενός φωτοβολταϊκού συστήματος που θα βρίσκεται εγκατεστημένο σε διαφορετικό χώρο.

Όπως επεσήμανε η κα Παρισινού, στόχος είναι η διευκόλυνση των πολιτών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για ιδία κατανάλωση, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και η αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας στο πλαίσιο της ταχείας μετάβασης στην πράσινη οικονομία.

Σύμφωνα με την κα Παρισινού, οι ενεργειακοί στόχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2020 έχουν υπερκαλυφθεί σύμφωνα με τα σχετικά στατιστικά στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί φέτος. Ο δεσμευτικός στόχος του 13% για συνεισφορά των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας ξεπεράστηκε πέραν του 30%, φτάνοντας στο 17%. Ξεπεράστηκε, επίσης, ο στόχος για σωρευτική εξοικονόμηση ενέργειας κατά 32%, αλλά και ο ενδεικτικός στόχος για διείσδυση των ΑΠΕ στη θέρμανση και ψύξη που ήταν στο 23,5%, πετυχαίνοντας διείσδυση 38,55%. Η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ σήμερα ανέρχεται σε 467 MW και πέραν των 127 εμπορικών έργων ΑΠΕ, με ισχύ 237,8 MW, είναι υπό υλοποίηση, επεσήμανε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης την πρόταση του Υπουργείου Μεταφορών για εξάμηνη επέκταση του Σχεδίου Κινήτρων για τις αεροπορικές εταιρείες προς αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού στη συνδεσιμότητα της Κύπρου και στην ανάπτυξη των αερομεταφορών, κανονισμούς για ελεύθερη είσοδο στα Μουσεία και χρηματοδότηση για σχεδιασμό και κατασκευή ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Α’ Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λευκωσίας.

 

Και επέκταση του Σχεδίου Κινήτρων για αεροπορικές
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει επέκταση του προσωρινού Σχεδίου Κινήτρων για τις αεροπορικές εταιρείες και των χαλαρώσεων κατά έξι μήνες. Τα στατιστικά δείχνουν ότι το 2021 η Κύπρος είχε πτήσεις σε 158 προορισμούς, ενώ το 2019 είχε πτήσεις προς 150 προορισμούς.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.