Φωτοβολταϊκά πάρκα «φυτρώνουν» ανεξέλεγκτα σε όλη την Κύπρο

Περιοχές αναδασμού και εύφορη γη μετατρέπονται σε σίδερο και γυαλί!

 

Παρά τις φραστικές διαβεβαιώσεις ότι γίνονται προσπάθειες να μην εγκαθίστανται φωτοβολταϊκά πάρκα σε εύφορη γεωργική γη ή περιοχές αναδασμού, δεν υπάρχει καμία απαγορευτική διάταξη στη σχετική νομοθεσία, όπως διαφάνηκε από τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Γεωργίας. Με αποτέλεσμα να βλέπουμε μεγάλες εκτάσεις γόνιμης γης να καταστρέφονται.

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας τέθηκε ξανά αυτό το πολύ σοβαρό θέμα ωστόσο οι εκπρόσωποι των κυβερνητικών τμημάτων δεν είχαν τα στοιχεία με τις άδειες που δόθηκαν και τις τοποθεσίες των αναπτύξεων, ενώ ο εκπρόσωπος της Πολεοδομίας δεν μπόρεσε να απαντήσει στις ερωτήσεις αναφορικά με τις διαδικασίες που ακολουθεί το τμήμα, με αποτέλεσμα να αντιδράσουν έντονα οι βουλευτές. Το Τμήμα Δασών ανέφερε ότι σε καμία τέτοια περίπτωση δεν έχει δώσει τη συγκατάθεσή του, ωστόσο την ίδια ώρα δίνονται οι σχετικές άδειες από τα άλλα τμήματα.

Η Ένωση Δήμων και η Ένωση Κοινοτήτων υπογράμμισαν την αντίθεσή τους να τοποθετούνται φωτοβολταϊκά σε εύφορη γη και ιδιαίτερα κοντά σε οικιστικές περιοχές. Μάλιστα όπως αναφέρθηκε, στην Αλάμπρα δημιουργήθηκε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο σε εύφορη γη που είναι κοντά στην οικιστική περιοχή.

Επίσης οι βουλευτές και οι αγροτικές οργανώσεις αντέδρασαν έντονα για τις άδειες που δόθηκαν στην περιοχή Περβολιών – Μενεού.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ.Γ. της ΕΚΑ, Πανίκος Χάμπας, «δεν μπορεί μέσα στο Μενεού και το Κίτι ο αναδασμός να έγινε σίδερο και γυαλί». Προειδοποίησε ότι η καλλιεργήσιμη γη μειώνεται τόσο ώστε «αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση θα πεινάσουμε» και υπογράμμισε ότι θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και στην παραγωγή χαλλουμιού.

Ο Γ.Γ. της ΠΕΚ, Χρίστος Παπαπέτρου, επεσήμανε ότι τίποτε δεν γίνεται για την προστασία της εύφορης γεωργικής γης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιαννάκης Γαβριήλ, ανέφερε ότι την επόμενη φορά θα κληθούν οι πολιτικοί προϊστάμενοι των υπουργείων Εσωτερικών και Γεωργίας προκειμένου να δώσουν απαντήσεις και να καταθέσουν τη θέση τους, καθώς πρόκειται για πολιτικό ζήτημα.

Σε δηλώσεις του υπέδειξε πως διαπιστώθηκε εκ νέου ότι πέραν από φραστικές διαβεβαιώσεις ότι γίνονται προσπάθειες να μην εγκαθίστανται φωτοβολταϊκά συστήματα σε εύφορη γεωργική γη, δεν υπάρχει καμία απαγορευτική διάταξη στη σχετική νομοθεσία. Σημείωσε ότι θα έπρεπε ήδη να είχε εκπονηθεί κατάλληλη χωροθετική πολιτική με απαγορευτικές πρόνοιες ως προς την προστασία της εύφορης γεωργικής γης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy