Φωτοβολταϊκά πάρκα της Μητρόπολης Μόρφου κατέστρεψαν ολόκληρο βουνό

  • Δεν υπάρχει περιβαλλοντικό κώλυμα, δηλώνει το Τμήμα Δασών

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Την αντίδραση της Κοινοτικής Αρχής Φλάσου, των κατοίκων της περιοχής και περιβαλλοντικών οργανώσεων προκάλεσε η δημιουργία δύο πάρκων φωτοβολταϊκών από τη Μητρόπολη Μόρφου στην περιοχή Άγιος Επιφάνιος, αφού, σύμφωνα με τους ίδιους, συντελείται μια περιβαλλοντική καταστροφή.

Thumbnail Drone Photo1

Μάλιστα, το Κοινοτικό Συμβούλιο απέστειλε επιστολές διαμαρτυρίας στις 8 Φεβρουαρίου προς τους γενικούς διευθυντές των Υπουργείων Εσωτερικών και Γεωργίας και προς τους διευθυντές του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας ζητώντας την άμεση αναστολή των χωματουργικών εργασιών στη συγκεκριμένη περιοχή. Από την πλευρά της η εταιρεία Cypenergia αρνείται ότι έγινε οποιαδήποτε παραβίαση των όρων και ότι όλα γίνονται νόμιμα.

Όπως ανέφερε στη «Χαραυγή» το μέλος της ομάδας Save Solea Valley, Κατερίνα Προκοπίου, μέχρι να αντιληφθεί η κοινότητα τι γίνεται και να αντιδράσει, η ζημιά που έγινε ήταν τεράστια. Όπως ανέφερε, μέχρι να αντιληφθούν τι ακριβώς γίνεται, η Μητρόπολη κατέστρεψε ολόκληρο το βουνό απέναντι από το χωριό Φλάσου.

 

Κ.Σ. Φλάσου: Άμεσος τερματισμός των χωματουργικών εργασιών

Η κοινότητα Φλάσου στην επιστολή της επισημαίνει ότι στην περιοχή θα υπάρξουν σοβαρές, αρνητικές, μακροπρόθεσμες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις από τη διεξαγωγή μεγάλης κλίμακας χωματουργικών εργασιών που ξεκίνησαν το Νοέμβριο 2020 για τη δημιουργία δύο φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή Άγιος Επιφάνιος, που βρίσκεται στα κοινοτικά όρια. Γι’ αυτό το λόγο το Κοινοτικό Συμβούλιο έφερε ένσταση στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου και ζήτησε την άμεση αναστολή των χωματουργικών εργασιών (εκχέρσωσης, εκσκαφών, επιχωματώσεων και διάνοιξης δρόμων) και την επανεξέταση της αίτησης στη βάση πραγματικών περιστατικών, όπως και την, κατά το δυνατόν, αποκατάσταση του περιβάλλοντος και του τοπίου στην περιοχή χωροθέτησης του εν λόγω έργου.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή έχουν δημιουργηθεί τεχνητές πλατείες μέσω της ισοπέδωσης των πλαγιών του συγκεκριμένου σημείου και αλλοίωση της γεωμορφολογίας της περιοχής.

144668161 104211448368800 4569639433176086075 O

Η θέση της εταιρείας Cypenergia

Σε επικοινωνία που είχε η «Χαραυγή» με τον διευθυντή της εταιρείας Cypenergia, Παναγιώτη Πελεκάνο, απέρριψε τα όσα αναφέρει το Κ.Σ. Φλάσου και επεσήμανε ότι το έργο είναι πλήρως αδειοδοτημένο από όλες τις αρμόδιες Αρχές.

Ο κ. Πελεκάνος ανέφερε ότι τελικά χρησιμοποιήθηκε λιγότερη γη από αυτήν που ζητήθηκε αρχικά για αδειοδότηση από τα αρμόδια τμήματα.

Όπως ανέφερε, η ολική έκταση του τεμαχίου των εν λόγω φωτοβολταϊκών πάρκων ανέρχεται σε 495.991 τ.μ. Σύμφωνα με την τελική γνωμάτευση, η επιφάνεια κάλυψης του εδάφους με φωτοβολταϊκά (Φ/β) πλαίσια που απαιτείτο ήταν 32.000 τ.μ. και 34.500 τ.μ. αντίστοιχα, σύνολο 66.500 τ.μ. Η κάλυψη, όπως προκύπτει με την τελική χωρομέτρηση του έργου, με μικρότερο αριθμό φ/β πλαισίων ανέρχεται σε 44.440 τ.μ. Επίσης, ο αριθμός των φωτοβολταϊκών πλαισίων που χρησιμοποιήθηκε ανέρχεται σε 22.222 τεμάχια Φ/β Χ 450W σε σχέση με τη γνωμοδότηση που αφορούσε 25.000 τεμάχια Φ/β Χ 400W. Αυτό, πρόσθεσε, οφείλεται στη νέα τεχνολογία φ/β, η οποία επιτρέπει την απαιτούμενη παραγωγή με λιγότερα πλαίσια.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κώστα Χ”Παναγιώτου, επιβεβαίωσε ότι χρησιμοποιήθηκε λιγότερος χώρος, αναφέροντας στη «Χαραυγή» ότι η περιοχή που ζητήθηκε μειώθηκε μετά από παρέμβαση του Τμήματος. Το Τμήμα Περιβάλλοντος, είπε, ενέκρινε το 55% με 57% και τελικά χρησιμοποιήθηκε το 40% της γης.

144512536 104208478369097 4800829438032124561 O

Ζημιά στη φύση και τη βιοποικιλότητα

Ανάμεσα σε άλλα, το Κ.Σ. Φλάσου υποστηρίζει ότι από τις εργασίες που έγιναν στην περιοχή προκλήθηκε σημαντική ζημιά στη φύση και τη βιοποικιλότητα (οικότοποι, χλωρίδα και πανίδα), στο φυσικό και αγροτικό τοπίο, στα υδατορέματα, καθώς και στο έδαφος και τη γεωμορφολογία της περιοχής χωροθέτησης του εν λόγω έργου.

Στην επιστολή του Κ.Σ. υποστηρίζεται επίσης ότι «σε ορισμένα σημεία τα υδατορέματα (αργάκια) φαίνεται να έχουν επιχωματωθεί, ακόμη και εντός της κοίτης. Επίσης, ορατό είναι το ενδεχόμενο εκτεταμένης διάβρωσης των απότομων τεχνητών πλαγιών και του συνεπακόλουθου επηρεασμού των υδατορέματων (αργακιών), το οποίο θα προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στην απορροή των όμβριων υδάτων. Η έντονη επέμβαση στη μορφολογία και το ανάγλυφο του εδάφους, σε συνδυασμό με τη σχεδόν ολική αφαίρεση της βλάστησης, μακροπρόθεσμα αναμένεται να επηρεάσει τη φυσική υδρογραφία της περιοχής με ανυπολόγιστες επιπτώσεις». Σημειώνει επίσης ότι ήδη παρατηρούνται σημάδια διάβρωσης του εδάφους σε ορισμένα σημεία.

Στο θέμα αυτό ο κ. Χατζηπαναγιώτου είπε ότι η Περιβαλλοντική Αρχή εξέτασε όλες τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος. Η μόνη οπτική περιβαλλοντική επίπτωση, είπε, είναι η ισοπέδωση των πλαγιών, η οποία όμως δεν είναι απαγορευτικός λόγος για να δοθεί άδεια.

Όπως εξήγησε στη «Χαραυγή», η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως Α.Ζ., δηλ. Άνευ Ζώνης και συνεπεία τούτου μπορούν να γίνουν έργα σε τέτοιες περιπτώσεις. Με άλλα λόγια, πρόσθεσε, αυτός ο χαρακτηρισμός δεν είναι απαγορευτικός για να γίνουν έργα σε τέτοια περιοχή.

Από την πλευρά του ο κ. Πελεκάνος ανέφερε ότι οι μηχανικοί της εταιρείας εξέτασαν τα δεδομένα και διαπίστωσαν ότι η μορφολογία του εδάφους αφορά τα υδατορέματα, τα οποία εξυπηρετούν αποκλειστικά την περιοχή των όγκων του έργου και δεν εξυπηρετούν άλλες περιοχές, οπότε οι ποσότητες νερού δεν έρχονται από άλλες περιοχές πέραν του έργου, συνεπώς οι ποσότητες του νερού θα είναι περιορισμένες και προκύπτουν αποκλειστικά από τον ίδιο το χώρο του έργου. Υποστήριξε επίσης ότι το πετρώδες έδαφος, το οποίο είναι και οπτικά εμφανές, μετά από τις μεθόδους συμπίεσης επιτρέπει τη φυσική αποστράγγιση μετά από έντονες βροχοπτώσεις και για το λόγο αυτό δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Όσον αφορά τα υδατορέματα, αργάκια της περιοχής, σημείωσε ότι δεν έγινε καμία επέμβαση και τηρήθηκε η απόσταση 6 μέτρων των αργακιών από τα πρανή.

Ο κοινοτάρχης Φλάσου, Αντώνης Νικολαΐδης, δήλωσε στη «Χαραυγή» ότι όντως διαπίστωσε ότι κράτησαν τα αργάκια ανοικτά και ότι μάλλον δεν υπάρχει κίνδυνος για διάβρωση του εδάφους. Παράλληλα, ανέφερε ότι τους φοβίζει επίσης ότι στο ενδεχόμενο βαριάς βροχόπτωσης κι ενόσω δεν έχει γίνει η φυσική αποκατάσταση με τις δενδροφυτεύσεις, υπάρχει ο κίνδυνος της διάβρωσης και μη κατολίσθησης όγκων χώματος και ζητούν διαβεβαιώσεις ότι η περιοχή θα είναι διασφαλισμένη.

Πριν Και Μετα

Αποτύπωση της χλωρίδας και κοπή δέντρων

Ένα άλλο θέμα που προέκυψε είναι η αποκοπή δέντρων και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος της χαμηλής βλάστησης. Το Κ.Σ. υποστηρίζει ότι στην αίτηση που έκανε η εταιρεία αναφέρεται ότι στην υπό ανάπτυξη περιοχή δεν υπάρχουν δέντρα, ενώ στα συμπληρωματικά στοιχεία (12.10.2018) που δόθηκαν από τον μελετητή δεν παρουσιάζεται ακριβής αποτύπωση της χλωρίδας, παρότι αυτό ζητήθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος και δεν γίνεται καμία αναφορά στην ύπαρξη πεύκων. Υπάρχει επίσης μια αναφορά ότι θα γίνει η αποκοπή 75 δέντρων στις περιοχές όπου θα περάσουν δρόμοι και θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πλαίσια. Ωστόσο, με βάση μελέτη του Κ.Σ. διαπιστώθηκε ότι αποκόπηκαν περίπου 200 δέντρα στις ζώνες χωροθέτησης των φωτοβολταϊκών.

Σε αυτό η εταιρεία απαντά ότι αποκόπηκαν μόνο 18 δένδρα κι αυτό έγινε μετά από άδεια που παραχώρησε το Τμήμα Δασών, ενώ υπενθύμισε ότι η περιοχή εντός του τεμαχίου έχει υποστεί δύο μεγάλες πυρκαγιές στο παρελθόν με ελάχιστη εναπομείνασα βλάστηση. Σημειώνει επίσης ότι η βόρεια/βορειοδυτική πλευρά του τεμαχίου που αποτελείται από πευκόφυτη βλάστηση έχει παραμείνει ανέπαφη. Ο κ. Πελεκάνος διαβεβαίωσε επίσης ότι με το τέλος του έργου θα γίνει τοπιοτέχνηση των πρανών με τη μέθοδο της υδροσποράς χρησιμοποιώντας τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές που προτείνονται από τους καθ’ ύλην επιστημονικούς μας συνεργάτες για θέματα περιβάλλοντος.

Για το θέμα αυτό, ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, μας ανέφερε ότι στην αρχική αίτηση προνοείτο η αποκοπή 150 δέντρων. Όμως λόγω της μείωσης της έκτασης της γης που εγκρίθηκε, τα δέντρα μειώθηκαν στα 118 ανεξαρτήτου μεγέθους. Όπως ο ίδιος είπε, η εταιρεία με την πρώτη αίτηση ζήτησε άδεια για αποκοπή 18 δένδρων και με τη δεύτερη άλλων τριών, δηλ. συνολικά 21. Ο κ. Αλεξάνδρου διευκρίνισε παράλληλα ότι με βάση το νόμο χρειάζεται να δοθεί άδεια από το Τμήμα για κοπή δένδρων με διάμετρο μεγαλύτερη από 15 εκατοστόμετρα. Για τα μικρότερα, πρόσθεσε, δεν χρειάζεται να ζητηθεί άδεια. Ερωτηθείς αν έχουν κοπεί κι άλλα δένδρα, ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε ότι στην αίτηση για άδεια δεν υπήρχε όρος να μην κοπούν δένδρα. Σίγουρα, σημείωσε, έχουν αποκοπεί κι άλλα, αλλά το Τμήμα Δασών δεν μπορεί να πει με ακρίβεια πόσα έχουν αποκοπεί.

 

Σεβασμός στη νομοθεσία και στο περιβάλλον

Ο κοινοτάρχης Σολέας τόνισε στη «Χαραυγή» ότι η κοινότητα δεν τάσσεται εναντίον της ανάπτυξης μονάδων φωτοβολταϊκών στην περιοχή, αρκεί αυτή να γίνεται μέσα στα σωστά περιβαλλοντικά πλαίσια και στη βάση της νομιμότητας.

Την ίδια θέση διατύπωσαν και το Γραφείο Περιβάλλοντος του ΑΚΕΛ και η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι επικροτούν τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, γιατί είναι η καθαρότερη και φθηνότερη ενεργειακή τεχνολογία που υπάρχει σήμερα, όμως δεν πρέπει η ζημιά που θα προκληθεί από τη δημιουργία ενός πάρκου να είναι μεγαλύτερη από το αναμενόμενο όφελος. Επίσης, δεν γίνεται να καταστρέφεται μέρος του δάσους ή να χρησιμοποιείται καλλιεργήσιμη γη για τοποθέτηση φωτοβολταϊκού πάρκου.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.