Φωτοβολταϊκά: Πύρα από Πηλείδου κατά των Διαχειριστών – Πως απαντούν

Αχρείαστη ήταν η επιστολή που έλαβε από τους Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς και Διανομής της ΑΗΚ καθώς έσπειρε τον πανικό δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, η Νατάσα Πηλείδου, ανέφερε ότι μπορούν να γίνουν πολλά ως προς τον έλεγχο των οικιακών καταναλωτών κι όπως ανέφερε, το Υπουργείο της, ζήτησε από τους δύο αξιωματούχους να τοποθετηθούν γραπτώς για το πόσο αυξήθηκαν τα μη ελεγχόμενα οικιακά φωτοβολταϊκά.

Σημείωσε ότι μπορεί εύκολα να ακολουθηθεί η πρακτική της ανακατανομής ενέργειας, κι όπως είπε, θα μπορούσε να μην συνδεθεί στο σύστημα ηλεκτροδότησης ένα καινούργιο εμπορικό φωτοβολταϊκά πάρκο, αντί να τερματιστεί η σύνδεση των οικιακών.

Αναφερόμενη στις υποδομές αποθήκευσης ενέργειας, υποστήριξε ότι επιδοτούνται ήδη από το 2021 στα πλαίσια του Σχεδίου «Εξοικονομώ Αναβαθμίζω», χωρίς αποτέλεσμα, κι ο λόγος που δεν είναι επιλέξιμο από τους καταναλωτές είναι το υψηλό κόστος της συγκεκριμένης επένδυσης.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει έγκριση από την ΕΕ κι έχει ήδη λάβει ποσό 80 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για τη δημιουργία μεγάλου Συστήματος Αποθήκευσης Ενέργειας το οποίο μπορεί, όπως είπε, να δημιουργήσει ακόμη κι η ίδια η Αρχή Ηλεκτρισμού εάν αποφασίσει να υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση.

Η κ. Πηλείδου κάλεσε το κοινό να μην ανησυχεί ούτε για το σχέδιο χορηγιών για τις ΑΠΕ ούτε για το σχέδιο ιδιο-κατανάλωσης.

Τι ζήτησαν από την Πηλείδου οι Διαχειριστές

Αυτό που ζήτησαν με τις επιστολές τους από την Υπουργό Ενέργειας, ήταν να μπει μια άνω τελεία στην αδειοδότηση οικιακών φωτοβολταικών συστημάτων μέχρι να υλοποιηθεί το νέο σχέδιο δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Διαχειριστή συστήματος Μεταφοράς Κύπρου Σταύρος Σταυρινός.

Μιλώντας στην εκπομπή Χωρίς Όρια ανέφερε ότι δεν πρέπει να δίδεται η εντύπωση για κακές σχέσεις μεταξύ της Υπηρεσίας του και του Υπουργείου Ενέργειας.

Αντιθέτως όπως ανέφερε χάριν στη συνεργασία και τη συλλογική προσπάθεια έγινε κατορθωτό το 2022 να φτάσει η κάλυψη ζήτησης από ΑΠΕ μέχρι το 60%.

Έπρεπε ανέφερε, να ενημερωθεί η Υπουργός Ενέργειας ότι η παραγόμενη ενέργεια από οικιακά φωτοβολταϊκά έφτασε το όριο των  145 μεγαβάτ που είχε ορίσει η ΡΑΕΚ .

Ο κ. Σταυρινού επεσήμανε ότι η Υπηρεσία του ήταν αναγκασμένη να προχωρήσει σε αποσυνδέσεις αφού δεν υπήρχε χώρος στο σύστημα.

Χρήστος Τσίγγης: Στην Κύπρο του 2023 δεν μπορεί να είναι η λύση η πρακτική της αποσύνδεσης

Όσο περισσότερα μεγάλα έργα ΑΠΕ εισάγονται στο σύστημα ηλεκτροδότησης από δω και στο εξής, με τα σημερινά δεδομένα, θα αποκόπτεται η ενέργεια για την ασφάλεια του συστήματος και ουδείς θα μπορεί να πει κάτι στους διαχειριστές δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας.

Ο Χρήστος Τσίγγης επεσήμανε ότι την περασμένη βδομάδα ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς προχώρησε σε αποσύνδεση οικιακών φωτοβολταικών της κλίμακας 7-500 κιλοβάτ επειδή αναγκάστηκε, και όχι γιατί το ήθελε, καθώς διαφορετικά θα έπεφτε το σύστημα.

Τόνισε ότι στην Κύπρο του 2023 δεν μπορεί να είναι η λύση η πρακτική της αποσύνδεσης και διερωτήθηκε γιατί δεν προωθείται η τοποθέτηση μικρών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μαζί με την εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταικών, κάτι που κοστίζει όπως ανέφερε μόλις δυόμισι χιλιάδες ευρώ.

Παράλληλα επέρριψε ευθύνες στην πολιτεία για λάθος σχεδιασμούς σε σχέση με τις αδειοδοτήσεις μεγάλων έργων ΑΠΕ.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σήμερα υπάρχουν στο δίκτυο μεγάλα έργα συνολικής δυναμικότητας 550 μεγαβάτ, τα οποία δεν περιόρισε η πολιτεία ενώ εκκρεμούν αιτήσεις για άλλα 500 μεγαβάτ.

Θα έπρεπε τόνισε, να υπάρξει συγκεκριμένο πλάνο και να συσταθεί άτυπο συμβούλιο που να εξετάζει τις αιτήσεις τους.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.