Φόβοι για αυξήσεις τιμών λόγω της υποχρεωτικής χρήσης τραπεζικών καρτών

Έλα στο Google News

Η κυβέρνηση έχει εκδώσει διάταγμα με το οποίο από την ερχόμενη Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου καθίσταται υποχρεωτική η αποδοχή τραπεζικών καρτών από την πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

Παρά ταύτα, όπως διαπιστώθηκε σε χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου, ξέχασαν να βάλουν ρυθμίσεις για τις πολύ υψηλές χρεώσεις τις οποίες επιβάλλουν οι τράπεζες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και για το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών, ιδιαίτερα σε προϊόντα με περιορισμένο περιθώριο κέρδους, όπως τα τσιγάρα, οι κάρτες τηλεφώνου, το γάλα και οι εφημερίδες. Ως εκ τούτου επικρατεί ανησυχία ότι η μετάβαση στη νέα εποχή θα συνοδευτεί με νέες αυξήσεις στις τιμές πολλών αγαθών και υπηρεσιών.

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία, στην αγορά των τραπεζικών καρτών υπάρχει ολιγοπώλιο καθώς και υψηλές χρεώσεις σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αναφέρθηκε επίσης ότι υπάρχει κενό στη νομοθεσία, αφού σε περίπτωση που επιχειρήσεις επιβάλουν πρόσθετες χρεώσεις σε συναλλαγές με τραπεζικές κάρτες, δεν υπάρχει κάποια αρχή στην οποία μπορούν να προσφύγουν οι καταναλωτές.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, υπέδειξε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε -προτού προχωρήσει στην έκδοση του διατάγματος για την υποχρεωτική αποδοχή καρτών ως μέσου πληρωμής από την πλειοψηφία των επιχειρήσεων- να είχε προχωρήσει σε όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την προστασία των καταναλωτών από επιπρόσθετες χρεώσεις. Επεσήμανε επίσης ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα πρέπει να ετοιμάσουν άμεσα πρόταση με την οποία θα κλείνει το κενό στη νομοθεσία.

«Δυστυχώς, σε καμία νομοθεσία δεν υπάρχει πρόνοια με την οποία θα μπορούν να τιμωρούνται όσοι παρανομούν με την επιβολή επιπρόσθετης χρέωσης για τη χρήση κάρτας», ανέφερε ο Κ. Κώστα τονίζοντας την ανάγκη για άμεση προώθηση ρυθμίσεων με σκοπό τη νομική προστασία των καταναλωτών.

Σημειώνεται ότι το θέμα αναμένεται να συζητηθεί ξανά στην Επιτροπή Εμπορίου τις επόμενες μέρες, αφού θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό λόγω των κινδύνων που ελλοχεύουν για τους καταναλωτές.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.