Φόβοι για αύξηση της ενεργειακής φτώχειας λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας

Ερευνάται η παραχώρηση λιμενικών τεμαχίων σε εταιρείες, αναμένουν απαντήσεις Υπ. Μεταφορών και Ελεγκτής

Φόβους για αύξηση της ενεργειακής φτώχειας -δηλαδή των νοικοκυριών που αδυνατούν να εξασφαλίσουν επαρκή θέρμανση στο σπίτι τους λόγω οικονομικών προβλημάτων- εκφράζουν τα κόμματα, ένεκα και των επιπτώσεων της πανδημίας.

Καλούν επίσης την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη λήψη μέτρων πριν έρθει ο χειμώνας.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, επεσήμανε χθες ότι με βάση έρευνα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ενεργειακής Φτώχειας το 2018 το 21,9% των πολιτών που διαμένουν στην Κύπρο δεν είχαν τη δυνατότητα να διατηρήσουν το σπίτι τους επαρκώς θερμό για το χειμώνα, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος για την ΕΕ ήταν 7,3%. Επιπρόσθετα, το 12,2% του πληθυσμού της Κύπρου αδυνατούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς ενέργειας έγκαιρα, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 6,6%.

«Τα πιο πάνω είναι στοιχεία πριν την πανδημία του κορoνοϊού. Τώρα, με την πανδημία του κορoνοϊού και τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες να έχουν δυσχεραίνει, περισσότερος κόσμος έχει πληγεί και υποφέρει από την ενεργειακή φτώχεια», ανέφερε ο Χ. Θεοπέμπτου. Πρόσθεσε ακόμη ότι «ο κόσμος υποφέρει και δεν υπάρχουν άλλα περιθώριά καθυστέρησης, πρέπει να δράσουμε τώρα για το καλό του κόσμου μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ ανέφερε ότι τα ποσοτικά στοιχεία της ETUC, σχετικά με το ότι η Κύπρος κατέχει την πρωτιά στο ποσοστό των χαμηλόμισθων εργαζομένων που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης της οικίας τους, προκαλεί ανησυχία και επιβάλλει την άμεση κινητοποίηση της κυβέρνησης για να τερματιστεί αυτή η κοινωνική ανισορροπία. Εισηγήθηκε επίσης την προώθηση σχεδίου για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με επιδότηση από το κράτος σε κατοικίες της ορεινής και ημιορεινής Κύπρου.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.