Φόβοι για δραματική αύξηση ανεργίας

Η Επιτροπή Εργασίας πιέζει για νέα σχέδια στήριξης των εργαζομένων

Η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής πιέζει για εκπόνηση νέων σχεδίων στήριξης των εργαζομένων το ταχύτερο, αφού υπάρχουν φόβοι για δραματική αύξηση της ανεργίας από τον Οκτώβριο, μετά τη λήξη του μορατόριουμ το οποίο προνοείται στα σχέδια για όσες επιχειρήσεις έλαβαν στήριξη το προηγούμενο χρονικό διάστημα. 

Η Επιτροπή ενημερώθηκε χθες από την Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, για την πορεία των σχεδίων στήριξης των μισθωτών, των αυτοεργοδοτουμένων και των επιχειρήσεων. Ακόμη, μετά από πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ έγινε συζήτηση για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν κατηγορίες αυτοεργοδοτούμενων και μικρών επιχειρήσεων, των οποίων ο κύκλος εργασιών συνεχίζει να επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Ζ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι το Υπουργείο Εργασίας ανησυχεί για το ενδεχόμενο αύξησης της ανεργίας από τον Οκτώβριο, προσθέτοντας ότι για το σκοπό αυτό έχει σταλεί εγκύκλιος προς τις επιχειρήσεις οι οποίες εντάχθηκαν στα σχέδια στήριξης ότι δεν έχουν δικαίωμα να δώσουν σε εργαζομένους προειδοποιητικές επιστολές απόλυσης πριν το τέλος Οκτωβρίου. Ανέφερε επίσης ότι όσες επιχειρήσεις προχωρήσουν σε απολύσεις ή μειώσεις μισθών, δεν θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε σχέδια στήριξης στο μέλλον. Ακόμη, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε απολύσεις μετά τη λήξη των σχεδίων, επισημαίνοντας ότι δαπανήθηκαν 500 εκατ. ευρώ μέσα από τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας. «Δεν μπορεί για όσο ο φορολογούμενος καταβάλλει ποσά για επιδότηση, να κρατούμε τους υπαλλήλους και μόλις τελειώσει η επιδότηση να απολύουμε. Το θεωρώ απαράδεκτο», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ζ. Αιμιλιανίδου.

Όσον αφορά την εκπόνηση νέων σχεδίων στήριξης είπε ότι δόθηκαν οδηγίες στην Αρχή Ανάπτυξης Δυναμικού να ετοιμάσει προγράμματα κατάρτισης, τα οποία θα αφορούν νέους κάτω των 29 ετών και  μακροχρόνια ανέργους, ενώ ετοιμάζονται επίσης σχέδια για επιχορήγηση επιχειρήσεων με στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την πρόσληψη ανέργων κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021, με επιδότηση μέρους του μισθού. Ανέφερε ακόμη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος για την εκπόνηση σχεδίων τα οποία θα αφορούν ειδικές κατηγορίες αυτοτελώς εργαζομένων, όπως οι 815 ιδιοκτήτες αστικών ταξί και δεν δικαιούνταν να ενταχθούν στα σχέδια για στήριξη επιχειρήσεων που συνδέονται με τον τουρισμό, φωτογράφους που εργάζονται μόνοι σε γάμους, βαπτίσεις και άλλες εκδηλώσεις, ξεναγούς που δραστηριοποιούνται επίσης στον ξενοδοχειακό τομέα και εργάζονται χωρίς υπαλλήλους.

Πήρε πίσω τη δέσμευση για θέσπιση κατώτατου μισθού 

Εν τω μεταξύ η Ζ. Αιμιλιανίδου πήρε πίσω τη δέσμευσή της για έναρξη κοινωνικού διαλόγου με σκοπό τη θέσπιση κατώτατου μισθού κατ’ επάγγελμα, επικαλούμενη την αυξημένη ανεργία. Μάλιστα παρέπεμψε το θέμα στο μακρινό μέλλον, λέγοντας ότι ο κοινωνικός διάλογος θα ξεκινήσει όταν η ανεργία θα υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω από το 5%.

Σημειώνεται ότι με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για την Κύπρο, τον Ιανουάριο η ανεργία ανήλθε στο 6,1%, αλλά στη συνέχεια αυξήθηκε απότομα φτάνοντας τον Μάιο στο 10,2%.

Επισημαίνεται επίσης ότι με βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου τον Ιούνιο ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων (μετά την προσαρμογή των στοιχείων ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις) έφτασε στα 33.538 πρόσωπα, σε σύγκριση με 21.615 τον Ιανουάριο.

Το ΑΚΕΛ διά του Αντρέα Φακοντή υπέδειξε ότι η ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση κατώτατου μισθού είναι ακόμη πιο επιβεβλημένη σήμερα, ακριβώς λόγω των δύσκολων συνθηκών που δημιουργούνται λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού και της τεράστιας απορρύθμισης των όρων εργασίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy