Φόβοι για ύφεση της κυπριακής οικονομίας ενόψει της αύξησης των επιτοκίων

Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης σίγουρα θα μειωθεί, ενώ παραμένει ερώτημα αν θα έχουμε ύφεση, δηλαδή αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης και μείωση της παραγωγής, ως αποτέλεσμα της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο καθηγητής Διεθνούς Εμπορίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μιχάλης Μιχαήλ.

Όπως επεσήμανε, κάποιες κεντρικές τράπεζες άρχισαν να αυξάνουν επιτόκια με στόχο να μειωθεί η ζήτηση, για να μειωθούν οι τιμές και ο πληθωρισμός. Εκτίμησε ωστόσο ότι αυτό «πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε ύφεση, μείωση της ζήτησης, μείωση της παραγωγής και αυτό θα πιέσει προς τα κάτω τη ζήτηση για ενέργεια και ορυκτά».

«Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης σίγουρα θα μειωθεί και παραμένει ερώτημα αν θα έχουμε ύφεση, δηλαδή αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, μείωση της παραγωγής. Πολύ φοβάμαι ότι σε αρκετές χώρες πιθανότατα ο ρυθμός ανάπτυξης να γίνει αρνητικός», ανέφερε.

Εκτίμησε επίσης ότι ο πόλεμος θα έχει μεγάλη επίδραση στα πραγματικά εισοδήματα κυρίως των φτωχών χωρών, οι οποίες τους τελευταίους μήνες αναγκάστηκαν να δαπανήσουν ένα πολύ μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους στα τρόφιμα και στην ενέργεια, λόγω των αυξημένων τιμών.

Όσον αφορά την Κύπρο, είπε ότι επηρεαζόμαστε και λόγω της αύξησης των τιμών, αλλά κυρίως επηρεάζεται η παραγωγή, ειδικά οι υπηρεσίες. Όπως επεσήμανε, περίπου το 30% των τουριστών προέρχονταν από Ρωσία και Ουκρανία, που φέτος δεν αναμένεται να έρθουν. Ανέφερε επίσης ότι αν η ΕΕ αποφασίσει περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, πιθανώς να επηρεαστεί η ναυτιλία, της οποίας η συνεισφορά στο ΑΕΠ είναι γύρω στο 5%, με επιπλέον αρνητικές συνέπειες για την κυπριακή οικονομία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy