Στο φουλ οι μηχανές της Υπηρεσίας Εκλογών εν μέσω πανδημίας

  • Η υποβολή υποψηφιοτήτων θα γίνει στις 12 Μαΐου σε όλες τις επαρχίες.
  • Στις 543.804 οι εγγεγραμμένοι εκλογείς. Η προθεσμία εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο λήγει στις 2 Απριλίου
  • Στις 43.103 οι νέοι ψηφοφόροι ηλικιών 18-25 χρόνων. Έχουν εγγραφεί 1.831

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται η Υπηρεσία Εκλογών για να διεκπεραιώσει τις προετοιμασίες ενόψει των βουλευτικών εκλογών του ερχόμενου Μαΐου.

Όπως δήλωσε στη «Χαραυγή» ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας, Μενέλαος Βασιλείου, όλες οι διαδικασίες έχουν τροχιοδρομηθεί, παρά τις δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν λόγω των περιοριστικών μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, καταστρώνονται σχέδια πάνω σε διάφορα σενάρια, ώστε οι εκλογές να γίνουν απρόσκοπτα και με ασφάλεια, αλλά και να αντιμετωπιστούν τα όποια ανεπιθύμητα ενδεχόμενα υπάρξουν. Μέσα στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων, τα εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, χωρίς αυτό να επηρεάζει τη διαδικασία.

Έτσι, θεωρείται δεδομένο ότι με βάση τον προγραμματισμό η υποβολή υποψηφιοτήτων θα γίνει στις 12 Μαΐου σε όλες τις επαρχίες.

Με βάση τον εκλογικό κατάλογο που έληξε στις 2 Ιανουαρίου, οι εγγεγραμμένοι εκλογείς ήταν 543.804. Η προθεσμία εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο λήγει στις 2 Απριλίου και δικαίωμα εγγραφής έχουν όσοι συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους στις 30 Μαΐου. Μέχρι την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, πρόσθεσε ο κ. Βασιλείου, είχαν εγγραφεί επιπλέον 1.831 νέοι ψηφοφόροι.

Εκλογικά Κέντρα Εξωτερικού

Πέραν των εκλογικών κέντρων που θα λειτουργήσουν στην Κύπρο, η Υπηρεσία Εκλογών είναι πρόθυμη να λειτουργήσει και εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός ψηφοφόρων που έχει καθοριστεί από τους 30 ψηφοφόρους και πάνω.

Μέχρι στιγμής, ανέφερε ο Μενέλαος Βασιλείου, η Υπηρεσία σκοπεύει να λειτουργήσει εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, υπό την προϋπόθεση που έχουμε αναφέρει. Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν δύο εκλογικά κέντρα, ένα στην Αθήνα κι ένα στη Θεσσαλονίκη, ενώ αν συμπληρωθεί ο αριθμός των 30 ενδιαφερομένων, ενδέχεται να λειτουργήσει κι ένα εκλογικό κέντρο στην Πάτρα.

Σε ό,τι αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, δεδομένο πρέπει να θεωρείται το εκλογικό κέντρο στο Λονδίνο, ενώ υπό την προϋπόθεση της επίδειξης ενδιαφέροντος από 30 άτομα θα λειτουργήσει εκλογικό κέντρο και στο Μάντσεστερ. Πρόσθεσε ότι σε άλλες χώρες αποκλείεται να υπάρχει τέτοιος αριθμός ενδιαφερομένων κι έτσι δεν θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα.

Ekloges

Εκτός εκλογικού καταλόγου παραμένουν 78.678 ψηφοφόροι

Οι νέοι ψηφοφόροι, ηλικίας 18 μέχρι 25 χρόνων, που έχουν δικαίωμα εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο, ανέρχονται στις 43.103, ενώ ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων (που περιλαμβάνει και μεγαλύτερες ηλικίες) ανέρχεται στις 78.678.

Από τις 2 Ιανουαρίου μέχρι την Παρασκευή έχουν εγγραφεί 1.831 νέοι ψηφοφόροι.

Η διαδικασία εγγραφής των νέων ψηφοφόρων είναι απλή. Όπως είπε ο κ. Βασιλείου, όσοι ανήκουν στις ηλικίες 18 μέχρι 25 χρόνων μπορούν να κατεβάσουν το ειδικό έντυπο εγγραφής από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, να το συμπληρώσουν, να το υπογράψουν και να το προσκομίσουν στο Γραφείο Επάρχου της επαρχίας τους ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, ενώ μπορούν να το στείλουν και μέσω ταχυδρομείου. Σημειώνεται ότι η απαιτούμενη φωτογραφία θα ληφθεί στο χώρο που θα παραδοθεί η αίτηση και δεν θα χρειαστεί πιστοποίηση από τον κοινοτάρχη.

Παράλληλα, η Υπηρεσία Εκλογών ξεκινά την αποστολή 34 χιλιάδων επιστολών σε δικαιούχους των οποίων κατέχει τις διευθύνσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν το έντυπο εγγραφής και τις οδηγίες εγγραφής.

Poed Ekloges 4

Έχουν εγγραφεί 683 Τ/κύπριοι ψηφοφόροι

Στις βουλευτικές εκλογές έχουν δικαίωμα ψήφου και όσοι Τ/κύπριοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Στις βουλευτικές εκλογές θα μπορούν να ψηφίσουν όσοι Τ/κύπριοι είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο, και μέχρι αυτή τη στιγμή είναι 683. Ο Μ. Βασιλείου υπενθύμισε ότι στις βουλευτικές εκλογές δεν θα υπάρξει διαφορετική διαδικασία για τους Τ/κυπρίους (όπως ίσχυσε στις ευρωεκλογές με ξεχωριστές κάλπες), αλλά θα ψηφίσουν κι αυτοί στα εκλογικά κέντρα της περιφέρειας στην οποία διαμένουν. Διευκρίνισε επίσης ότι δικαίωμα εγγραφής στον κατάλογο έχουν όσοι Τ/κύπριοι έχουν δηλωμένη διεύθυνση κατοικίας στις ελεύθερες περιοχές τους τελευταίους 6 μήνες πριν τις εκλογές και όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, ό,τι δηλαδή ισχύει για όλους τους εκλογείς.

 

Τα προβλήματα της πανδημίας

Η Υπηρεσία Εκλογών αυτή τη φορά έχει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία και που επηρεάζουν ολόκληρη τη διαδικασία, τόσο της προετοιμασίας όσο και της ημέρας των εκλογών, αλλά και της επόμενης μέρας.

Αυτή τη στιγμή θεωρείται ως δεδομένο ότι η διαδικασία θα λειτουργήσει στη βάση των πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας που εφαρμόστηκαν στην αναπληρωματική εκλογή στο Δήμο Αγλαντζιάς. Ωστόσο, αν αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, τότε θα υπάρξουν και οι ανάλογες προσαρμογές. Εκείνο που παραμένει σίγουρο, αν η κατάσταση είναι όπως έχει σήμερα, είναι ότι θα γίνεται χρήση μάσκας από όσους θα στελεχώνουν τα εκλογικά κέντρα και από τους ψηφοφόρους, θα υπάρχουν αντισηπτικά διαλύματα και υπεύθυνος, ο οποίος θα φροντίζει για την απολύμανση των στυλό και των άλλων αντικειμένων, όπως και των θαλάμων ψηφοφορίας, ενώ θα τοποθετηθούν και πλαστικές πλάκες για προστασία του προσωπικού και των ψηφοφόρων.

Επίσης, με βάση τις οδηγίες του Διεθνούς Οργανισμού Εκλογικών συστημάτων, καταργείται η κουρτίνα στα παραβάν, λόγω του ότι η κουρτίνα απορροφά μικρόβια και αποτελεί εστία μικροβίων. Συνεπεία τούτου, η είσοδος των παραβάν θα είναι στραμμένη προς τον τοίχο του εκλογικού κέντρου, ώστε να διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου.

Ακόμη, η Υπηρεσία Εκλογών βρίσκεται σε επαφή με τις δημοτικές και άλλες τοπικές Αρχές ώστε να μη χρησιμοποιηθούν χώροι όπου θα προκληθεί συνωστισμός ανθρώπων κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Cna T02409D4Ed79746128Ee9Df762Fad622C Scaled

Αύξηση των εκλογικών κέντρων λόγω πανδημίας

Επιπρόσθετα, παρά τα προβλήματα που ενδεχομένως θα προκληθούν, η Υπηρεσία Εκλογών μελετά τη δυνατότητα για αύξηση των εκλογικών κέντρων για να υπάρξει μείωση των ψηφοφόρων στο κάθε εκλογικό κέντρο, ούτως ώστε σε κάθε εκλογικό κέντρο να αντιστοιχούν περίπου 500 εκλογείς. Όμως αυτό θα σημαίνει επιπρόσθετα εκλογικά κέντρα και κατά συνέπεια επιπρόσθετο προσωπικό για να στελεχωθούν, κάτι το οποίο είναι αρκετά δύσκολο να γίνει στις παρούσες συνθήκες, ενώ θα σημαίνει και περισσότερο εργατικό κόστος.

Ο κ. Βασιλείου επεσήμανε ότι ήδη με τα υφιστάμενα εκλογικά κέντρα, ιδιαίτερα στις μεγάλες επαρχίες όπως η Λευκωσία, υπάρχει δυσκολία να εξευρεθεί προσωπικό για να τα στελεχώσει. Σε ερώτηση αν θα εργοδοτηθούν και φέτος άνεργοι για την ημέρα των εκλογών, ο κ. Βασιλείου είπε ότι γίνεται προσπάθεια, αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον λόγω του περίπλοκου των εκλογών με τους σταυρούς προτίμησης και την καταμέτρησή τους.

Δυσκολίες υπάρχουν και στην προετοιμασία των εκλογικών κέντρων τις παραμονές των εκλογών και για τους ανθρώπους που θα ετοιμάσουν τα παραβάν και τα ψηφοδέλτια. Αν παρουσιαστεί κρούσμα, σημείωσε ο Μενέλαος Βασιλείου, τότε θα πρέπει να κλείσει το εκλογικό κέντρο και όσοι εργάστηκαν σε αυτό να μπουν καραντίνα για δεκατέσσερις μέρες. Σε αυτό το κομμάτι, πρόσθεσε, γίνονται επίσης διάφοροι σχεδιασμοί, ώστε να υπάρχει εφεδρικό προσωπικό που θα αντικαταστήσει αυτούς που θα χρειαστεί να σταματήσουν να δουλεύουν.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.