Φουλάρουν μηχανές τα κόμματα ενόψει Προεδρικών

Θολό είναι ακόμη το τοπίο αναφορικά µε τις προεδρικές εκλογές, µε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μπαίνουν αυτές τις μέρες στη φάση των συζητήσεων για τη σύμπηξη συνεργασιών και επιλογής υποψηφίου. Το κάθε κόμμα έχει τις δικές του διαδικασίες, αν και όπως δήλωσαν στη «Χαραυγή» πηγές από τα κόμματα αυτά, έγιναν ήδη κάποιες άτυπες πρώτες επαφές.

Ρευστό είναι το τοπίο και στον ∆ΗΣΥ, αφού μέχρι στιγμής η υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, ενώ πλέον θεωρείται δεδομένη η υποψηφιότητα και του Νίκου Χριστοδουλίδη. Το κυβερνών κόμμα προβληματίζει ιδιαίτερα η στάση που τηρεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Μας χωρίζει ένας χρόνος ακριβώς από τις προεδρικές εκλογές του 2023 και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στοχεύουν να ολοκληρώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις μεταξύ τους επαφές και να οδηγηθούν σε τελικές αποφάσεις για το αν θα προχωρήσουν σε συνεργασίες και ποιον υποψήφιο θα υποστηρίξουν.

Δρόμος αντοχής και όχι ταχύτητας για το ΑΚΕΛ

Στο ΑΚΕΛ βρίσκονται σε εξέλιξη οι προβλεπόμενες από το καταστατικό διαδικασίες, µε στόχο να υπάρξει κατάληξη μέχρι το Πάσχα. Πηγή από το κόμμα της Αριστεράς ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες η πρώτη ανταλλαγή απόψεων µε τα µέλη και τους φίλους του κόμματος.

Αρχές της ερχόμενης βδομάδας ο Γ.Γ. του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, θα πραγματοποιήσει συνάντηση µε το ∆ΗΚΟ και μόλις το επιτρέψουν οι διαδικασίες και µε το Κίνημα Οικολόγων, ενώ το κόμμα της Αριστεράς κάνει προσπάθειες για συναντήσεις και µε άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως είναι η Ε∆ΕΚ. Υπενθυμίζεται ότι το ΑΚΕΛ µε απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του δεν ευνοεί υποψηφιότητα εκ μέρους των αρχηγών των κομμάτων που θα συνεργαστούν.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που ακολουθεί το ΑΚΕΛ, σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση των συζητήσεων µε τη βάση και τους φίλους του κόμματος θα γίνει σύνοψη των απόψεων που καταγράφηκαν και στη συνέχεια θα συνέλθει η Κ.Ε. για να αξιολογήσει τις τοποθετήσεις αυτές. Οι κομματικές ομάδες βάσης θα συγκληθούν εκ νέου στη συνέχεια για να ενημερωθούν για την κατάληξη των επαφών του κόμματος µε άλλες πολιτικές δυνάμεις, θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα, περιλαμβανομένου και ονόματος ή ονομάτων που θα υποδειχθούν από την Κ.Ε. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε Έκτακτη Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του κόμματος, το αργότερο μέσα Μαΐου, η οποία θα λάβει και την τελική απόφαση τόσο για το θέμα των συνεργασιών όσο και για την επιλογή του υποψηφίου που θα υποστηριχθεί από το ΑΚΕΛ.

Ο Αναστασιάδης χαλά το κλίμα στον ΔΗΣΥ

Στον ∆ΗΣΥ ευελπιστούν ότι σιγά-σιγά η υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου θα καλύψει τα ποσοστά του ∆ΗΣΥ και όπως ανέφερε πηγή του κυβερνητικού κόµµατος, οι τελευταίες δηµοσκοπήσεις δείχνουν ότι µετά και την ενεργοποίηση του κοµµατικού µηχανισµού η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη απ’ ό,τι ήταν τους προηγούµενους µήνες. Ο ίδιος ο Αβέρωφ Νεοφύτου αναλώνεται σε συσκέψεις (παράδειγµα η ευρεία σύσκεψη στις 12/2), αλλά και παρασυσκέψεις µε υπουργούς, όπου προσπαθεί να εκτονώσει προβλήµατα.

Η ίδια πηγή παραδέχθηκε ωστόσο ότι θα προκύψει πρόβληµα για την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου σε περίπτωση που κατέλθει ως υποψήφιος και ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Σηµείωσε παράλληλα πως µέχρι στιγµής δεν φαίνεται να υπάρχει οποιαδήποτε προοπτική συνεργασίας του ∆ΗΣΥ µε κάποιο κόµµα τουλάχιστον για τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Εκείνος που χαλά το κλίµα είναι ο… Νίκος Αναστασιάδης. Ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας φροντίζει µε κάθε ευκαιρία να στέλνει µήνυµα για Σχέδιο Β’, γεγονός που συντηρεί την αβεβαιότητα στους κόλπους του ∆ΗΣΥ. Η δυσφορία στελεχών του κυβερνώντος κόµµατος για την πρόσφατη συνέντευξη του Ν. Αναστασιάδη στον ΑΛΦΑ διαφαινόταν έντονα στις συνοµιλίες µας µαζί τους.

Τα σηµεία που ενόχλησαν στη συνέντευξη ήταν η επίµονη διασύνδεση της στήριξης του υποψηφίου του κόµµατός του µε την κοµµατική πειθαρχία που νιώθει ότι οφείλει και κυρίως το ότι επανέφερε θέµα εκλεξιµότητας του Αβέρωφ Νεοφύτου, ρίχνοντας το µπαλάκι στα συλλογικά όργανα του ∆ΗΣΥ και του ιδίου του Α. Νεοφύτου να αποφασίσουν «αν και κατά πόσον απαιτείται να υπάρξει υπαναχώρηση».

Ανακοινώνει και ο Χριστοδουλίδης

Την ίδια στιγμή, η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη είναι οριστική και αμετάκλητη, ανέφερε στη «Χαραυγή» πηγή η οποία είναι πολύ κοντά στον τέως Υπουργό Εξωτερικών. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο ίδιος ο τέως υπουργός συνεχίζει να θεωρεί ότι ξεκίνησε πολύ πρόωρα η προεκλογική εκστρατεία, λόγω της βιασύνης του Αβέρωφ Νεοφύτου να εξασφαλίσει για τον εαυτό του το χρίσμα του υποψηφίου του ∆ΗΣΥ για την προεδρία της ∆ηµοκρατίας.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης, ανέφερε η ίδια πηγή, είναι ενθαρρυµένος από µια σειρά δηµοσκοπήσεων (οι οποίες δεν δηµοσιοποιούνται), αφού τον δείχνουν να υπερέχει κατά πολύ του Αβέρωφ Νεοφύτου ανάµεσα στις προτιµήσεις ψηφοφόρων του ∆ΗΣΥ. Ήδη ο κ. Χριστοδουλίδης πραγµατοποιεί επαφές µε πρόσωπα και παράγοντες, αλλά και µε στελέχη διαφόρων κοµµάτων, µε τους οποίους ανταλλάσσει απόψεις για τα δεδοµένα όπως διαµορφώνονται.

Και αυτή η πηγή μας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν δεύτερες σκέψεις από πλευράς ∆ΗΣΥ αναφορικά µε την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου, σε περίπτωση που ο Αβέρωφ Νεοφύτου διαπιστώσει ότι η υποψηφιότητά του δεν συγκεντρώνει υποστήριξη. Σε µια τέτοια περίπτωση, πρόσθεσε, σίγουρα η επιλογή δεν θα είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αλλά δεν αποκλείεται να πιεστεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να επαναδιεκδικήσει, αν και ο ίδιος ο Πρόεδρος δεν το επιθυμεί, ή να προταθεί ένα τρίτο πρόσωπο το οποίο να υποστηριχθεί από τον ∆ΗΣΥ.

Τρία σενάρια εξετάζει το ΔΗΚΟ

Συνάντηση µε το ΑΚΕΛ θα έχει το ΔΗΚΟ, η οποία θα πραγµατοποιηθεί εντός της εβδοµάδας (πιθανότατα αύριο ∆ευτέρα), για να εκτιµήσουν την κατάσταση και να πράξουν αναλόγως.

Πηγή του κόµµατος δήλωσε στη «Χαραυγή» ότι ενώπιόν του το κόµµα έχει τρεις επιλογές. Πρώτη επιλογή είναι η διερεύνηση του ενδεχόµενου συνεργασίας µε τα κόµµατα της αντιπολίτευσης, πλην του ΕΛΑΜ, ξεκινώντας από το ΑΚΕΛ, προτείνοντας την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Ν. Παπαδόπουλου ως κοινού υποψηφίου µε πρώτιστο στόχο τη συσπείρωση του ∆ΗΚΟ. ∆εν αποκλείεται όµως να υπάρξει και συνεργασία µε έναν άλλον υποψήφιο κοινής αποδοχής µε το ΑΚΕΛ και άλλα κόµµατα της αντιπολίτευσης. Μια τρίτη επιλογή, πρόσθεσε, είναι η υποστήριξη προς τον Ν. Χριστοδουλίδη, σηµειώνοντας ότι αυτές είναι οι τάσεις που ακούστηκαν και στο πρόσφατο συνέδριο του κόµµατος. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το ∆ΗΚΟ έκανε ήδη κάποιες πρώτες επαφές τόσο µε την Ε∆ΕΚ, όσο και µε το Κίνηµα Οικολόγων.

«Αυτή τη στιγμή η ΕΔΕΚ βρίσκεται στο γύψο»

Στην Ε∆ΕΚ είναι δύσκολα τα πράγµατα λόγω της εσωκοµµατικής κατάστασης. Ουσιαστικά αυτή τη στιγµή το κόµµα βρίσκεται στο γύψο, επεσήμανε χαρακτηριστικά στη «Χαραυγή» ανώτερο στέλεχος του κόµµατος. Λόγω του ότι δεν µπορεί να γίνει το συνέδριο, πρόσθεσε, η ανώτατη ηγεσία της Ε∆ΕΚ προσπαθεί µε συγκεντρώσεις να ακούσει τον κόσµο και να εξασφαλίσει την εξουσιοδότηση για να χειριστεί εν λευκώ το θέµα ο πρόεδρος του κόµµατος. Το ίδιο στέλεχος σηµείωσε ότι το κόµµα προσπαθεί να αποκτήσει ρόλο στις διεργασίες χωρίς να έχει αυτή τη δυνατότητα. Σηµείωσε επίσης ότι κανένας υποψήφιος ή κόµµα δεν µπορεί να αποφασίσει πώς θα δράσει παίρνοντας την άδεια της Ε∆ΕΚ.

Ερωτηθείσα αν έγιναν κάποιες πρώτες επαφές µε το κόµµα της, η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο πρόεδρος του κόµµατος είχε ήδη δύο φορές συνάντηση µε το ΑΚΕΛ και µία µε το ∆ΗΚΟ, οι οποίες όµως δεν είδαν το φως της δηµοσιότητας ύστερα από παράκληση του προέδρου της Ε∆ΕΚ.

Οι Οικολόγοι δεν θέλουν άλλη μια πενταετία ΔΗΣΥ

Στο στρατόπεδο των Οικολόγων αναµένουν τη συµπλήρωση των µελών της Πολιτικής Επιτροπής και στη συνέχεια θα συνέλθει η Κ.Ε. για να συζητήσει για τις Προεδρικές. Ανώτατη πηγή του Κινήµατος ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι ήδη έγιναν κάποιες άτυπες συναντήσεις µε υποψηφίους, µεταξύ των οποίων και µε τον Μάριο Ηλιάδη την περασµένη βδοµάδα. Περιµένουν τη διαµόρφωση του πολιτικού πλαισίου και ενδεχοµένως θα στηρίξουν µια συνεργασία ΑΚΕΛ – ∆ΗΚΟ.

Τόνισε πάντως ότι πρέπει να γίνει ό,τι χρειάζεται για να µην υπάρξει νέα πενταετία του ∆ΗΣΥ, ο οποίος δεν µπορεί να επιβραβευθεί και µε τρίτη θητεία ύστερα από τα όσα επέφερε η δεκαετής διακυβέρνησή του.

Κρατά όλες τις πόρτες ανοιχτές η ΔΗΠΑ

Στη ∆ΗΠΑ, ο Μάριος Καρογιάν φρόντισε στο Πρώτο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο του κόµµατος να κρατήσει, σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον, όλες τις επιλογές ανοιχτές. Απηύθυνε, από τη µια, έκκληση προς τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάµεις για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, «ξεπλένοντας» έµµεσα τις ευθύνες του ∆ΗΣΥ για τα εννιά χρόνια διακυβέρνησης και από την άλλη φρόντισε να στείλει το µήνυµα ότι η ∆ΗΠΑ «θα έχει λόγο και ρόλο στη νέα διακυβέρνηση του τόπου».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy