Φουρτούνα στις σχέσεις ιδιοκτητών θαλάσσιων σπορ και τοπικών Αρχών

Προανήγγειλε κινητοποιήσεις ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Θαλάσσιων ΣπορΈτοιμοι να δέσουν τα σκάφη και να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις δηλώνουν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θαλάσσιων σπορ. Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Μέσων Θαλάσσιων Αθλημάτων – Ψυχαγωγίας της ΠΟΒΕΚ εξέδωσε χθες μια οργίλη ανακοίνωση καταγγέλλοντας δημοτικές Αρχές αλλά και το Υπουργείο Εσωτερικών για νέες ρυθμίσεις οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, οδηγούν τον κλάδο με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται, σύμφωνα με τους διαμαρτυρόμενους και σοβαρότατα θέματα ασφάλειας.

Ο Σύνδεσμος καταγγέλλει ότι όλες οι προτάσεις που κατέθεσε για τη λειτουργία του κλάδου αγνοήθηκαν και εξαπέλυσε κατά μέτωπο επίθεση κατά τοπικών Αρχών, κυρίως εναντίον του Δήμου Παραλιμνίου και του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς, καταγγέλλοντας ότι δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση σε εκκλήσεις για μειώσεις στα τέλη άδειας χρήσης παραλίας. Το κερασάκι στην τούρτα, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου, ήταν η απόρριψη των ενστάσεων που υπέβαλε ο Σύνδεσμος σχετικά με νέα Σχέδια Χρήσης Παραλίας που εκπόνησαν οι τοπικές Αρχές τα οποία, όπως υποστηρίζουν, οδηγούν τον κλάδο στην καταστροφή.

Βασικό σημείο των ενστάσεων είναι ο ορισμός του ίδιου διαύλου για 2 και 3 επιχειρήσεις, κάτι που δημιουργεί θανάσιμους κινδύνους, όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες. Μάλιστα, επί τούτου, κάνουν λόγο με δηκτικό ύφος για «φαεινή ιδέα» του Δήμου Παραλιμνίου για τοποθέτηση τριών ή και τεσσάρων επιχειρήσεων στο ίδιο σημείο της παραλίας και κατ’ επέκταση στον ίδιο δίαυλο. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Μέσων Θαλάσσιων Αθλημάτων – Ψυχαγωγίας: Οι τοπικές Αρχές δεν έχουν υποβάλει μελέτες καταλληλότητας και επικινδυνότητας για τα σημεία που προτείνουν και δεν έχει γίνει καμία έρευνα από την Κεντρική Επιτροπή Παραλιών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών απέρριψε τις ενστάσεις του Συνδέσμου χωρίς να εξετάσει σε βάθος τις προτάσεις των Δήμων Παραλιμνίου και Πόλης Χρυσοχούς. Ο Σύνδεσμος ξεκαθάρισε την πολύ μεγάλη επικινδυνότητα του σημείου «Βρύση Α» στον Πρωταρά λόγω στενότητας χώρου, βράχων που εξέχουν από το νερό, υφάλων και κρημνώδους παραλίας αλλά δεν εισακούστηκε. Δημιουργείται εκρηκτική κατάσταση όταν δύο ή περισσότεροι επαγγελματίες λειτουργούν από τον ίδιο δίαυλο. Δημιουργείται η χείριστη εικόνα προς τους πελάτες με φαινόμενα κραχτισμού και ενοχλητικών παραινέσεων, κάτι που συνιστά παρανομία αλλά αποτελεί και αιτία εντάσεων. «Έχοντας εξαντλήσει όλη την καλή διάθεση και θέληση για εξεύρεση λύσεων και επίλυση των προβλημάτων είναι πλέον μονόδρομος η εξαγγελία των δυναμικών μέτρων και κινητοποιήσεων του Συνδέσμου μας.

Διεκδικούμε τα αυτονόητα με κύριο το δικαίωμά μας για εργασία σε συνθήκες ασφάλειας των επαγγελματιών του κλάδου των εργαζομένων και των πελατών μας» αναφέρουν οι επαγγελματίες του κλάδου παροχής διευκολύνσεων θαλάσσιων σπορ, οι οποίοι καταγγέλλουν επίσης ότι υπέβαλαν Μελέτη Επικινδυνότητας στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο όμως την απέρριψε με το αιτιολογικό ότι υποβλήθηκε εκπρόθεσμα! Κατόπιν όλων αυτών, ο Σύνδεσμος ξεκαθαρίζει ότι έχει εξουσιοδοτηθεί από τοπικές συνελεύσεις μελών του να αποφασίσει όλα τα μέτρα που θα κρίνει απαραίτητα, κάτι που θα γίνει στη Γενική Συνέλευση της Παγκύπριας Επιτροπής την ερχόμενη Δευτέρα 3 Αυγούστου. «Εκ των πραγμάτων είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε μέτρα για να διαφυλαχθούν η ασφάλεια και η υγεία όλων όσων ασχολούνται με τα θαλάσσια αθλήματα, είτε είναι εργαζόμενοι, είτε πολύ περισσότερο πελάτες, καθώς και η ασφάλεια του εξοπλισμού μας» ξεκαθαρίζουν οι επαγγελματίες.

Τάσος Περδίος