ΦΠΑ 5% σε κατοικίες: Κατεβάζουν τον πήχη στα 110 τ.μ. – Τελεσίγραφο από Κομισιόν

Πίεση από τη Βουλή για να ανέβει στα 140 τ.μ., αλλά και πολλά ερωτήματα για τις διαβουλεύσεις κυβέρνησης – ΕΕ

 

Η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή νέο νομοσχέδιο το οποίο περιορίζει ακόμη περισσότερο τον αριθμό των δικαιούχων του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας, αφού καλύπτει μόνο τα πρώτα 110 τ.μ. (σ.σ.: αφορά το δομήσιμο εμβαδόν) και μάλιστα υπό τις ακόλουθες δύο προϋποθέσεις: Πρώτον ότι η αξία των υπό αναφορά 110 τ.μ. δεν ξεπερνά τις 350 χιλ. ευρώ και δεύτερον ότι το συνολικό εμβαδόν της κατοικίας δεν ξεπερνά τα 190 τ.μ. και τις 475 χιλ. ευρώ.

Το νέο νομοσχέδιο συζητήθηκε σε χθεσινή έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, υπό το βάρος του κινδύνου η χώρα να κληθεί να πληρώσει πολύ βαρύ πρόστιμο στα πλαίσια της διαδικασίας επί παραβάσει που έχει κινηθεί από την Κομισιόν (βλέπε κάτω).

Τα μέλη της Επιτροπής βρέθηκαν προ εκπλήξεως, αφού οι πρόνοιες οι οποίες αφορούν τον περιορισμό του εμβαδού είναι χειρότερες ακόμη και από το πρώτο νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε από την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη (σ.σ.: κάλυπτε τα πρώτα 140 τ.μ. υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό εμβαδόν της κατοικίας δεν ξεπερνά τα 200 τ.μ.). Μάλιστα, πολλά μέλη της Επιτροπής έθεσαν ερωτήματα σε σχέση με τις διαβουλεύσεις οι οποίες έγιναν μεταξύ της κυβέρνησης και της ΕΕ, αφού τόσο για το πρώτο νομοσχέδιο, όσο και για όσα ακολούθησαν, το Υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωνε τους προηγούμενος μήνες τη Βουλή ότι υπήρχε συναίνεση από την ΕΕ.

Όσον αφορά την ουσία, η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής διεμήνυσαν στο Υπουργείο Οικονομικών ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν κάτι λιγότερο από τα 140 τ.μ., τα οποία προνοούσε το αρχικό νομοσχέδιο.

Για το θέμα αναμένεται να γίνουν εκ νέου επαφές μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων τις επόμενες μέρες, ενώ υπάρχει συμφωνία ότι θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη 8 Ιουνίου.

Μεταβατικές διατάξεις

Σημειώνεται πάντως ότι η πίεση των κομμάτων έφερε αποτέλεσμα όσον αφορά τις μεταβατικές διατάξεις, αφού η νέα πρόνοια η οποία κατατέθηκε στη Βουλή καλύπτει κτίρια για τα οποία θα κατατεθεί αίτηση για πολεοδομική άδεια εντός των επόμενων τεσσάρων μηνών και για τα οποία θα υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση στο Τμήμα Φορολογίας εντός των επόμενων τριών ετών.

Τελεσίγραφο από Κομισιόν

Η Κομισιόν έστειλε χθες τελεσίγραφο στην Κύπρο για το θέμα του ΦΠΑ 5%, προειδοποιώντας ευθέως με παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Κάτι που σημαίνει ότι πλέον η Κύπρος είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να της επιβληθεί βαρύτατο πρόστιμο.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν κίνησε διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Κύπρου, για τις ατασθαλίες οι οποίες έγιναν με τη λανθασμένη χρήση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για να βολευτεί η βιομηχανία των «χρυσών» διαβατηρίων.

Σημειώνεται ακόμη ότι 2019 –σε ανύποπτο χρόνο– το ΑΚΕΛ κατέθεσε πρόταση νόμου με την οποία μπορούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, αλλά δεν έγινε αποδεκτή από την τότε κυβέρνηση.

Με τα νέα δεδομένα, ουσιαστικά πολλά νεαρά ζευγάρια θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα από το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy