ΦΠΑ 5% στα πρώτα 130 τ.μ. για πρώτη κατοικία

Ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για τις ατασθαλίες με «χρυσά» διαβατήρια, αλλά και στη νέα κυβέρνηση για το Στεγαστικό

 

Με έντονες αναφορές στις βαρύτατες ευθύνες τις οποίες φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση σε σχέση με τις ατασθαλίες οι οποίες έγιναν με τα «χρυσά» διαβατήρια και οι οποίες οδήγησαν στο να ανοίξει από την Κομισιόν το θέμα του ΦΠΑ 5%, αλλά και στις ευθύνες τις οποίες φέρει η νέα κυβέρνηση σε σχέση τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν για να διασφαλιστεί το δικαίωμα στη στέγη για όλους τους πολίτες, εγκρίθηκε ομόφωνα χθες το νομοσχέδιο για τους δικαιούχους του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στην αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας.

Η νέα νομοθεσία

Η νέα νομοθεσία καλύπτει τα πρώτα 130 τ.μ. και τις πρώτες 350 χιλ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι στο σύνολό της η κατοικία δεν υπερβαίνει τα 190 τ.μ. και τις 475 χιλ. ευρώ. Σημειώνεται επίσης ότι το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε από την κυβέρνηση τοποθετούσε το κατώφλι στα 110 τ.μ., αλλά μετά από πιέσεις των κομμάτων επήλθε συμβιβασμός στα 130 τ.μ.

Μεταβατική διάταξη

Ακόμη, επισημαίνεται ότι στη νομοθεσία προστέθηκε -πάλι μετά από πιέσεις των κομμάτων- μεταβατική διάταξη για τις περιπτώσεις που έχει εξασφαλιστεί πολεοδομική άδεια ή έχει υποβληθεί αίτηση για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη της ισχύος του νόμου και έχει υποβληθεί δεόντως συμπληρωμένη υπεύθυνη δήλωση για την επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για την αγορά ή ανέγερση κατοικίας στον Έφορο Φορολογίας εντός τριών ετών από την έναρξη της ισχύος του προτεινόμενου νόμου.

Στο κόσκινο της ΕΕ

Η νέα νομοθεσία θα διαβιβαστεί τις επόμενες μέρες στην Κομισιόν, ώστε να περάσει από έλεγχο.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Κύπρου, για τις ατασθαλίες οι οποίες έγιναν στο σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων, αφού η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ χάρισε εκατομμύρια σε πολιτογραφηθέντες, οι οποίοι αγόρασαν βίλες και διαμερίσματα σε πύργους.

Σε περίπτωση που η Κομισιόν κρίνει ως μη ικανοποιητική τη νομοθεσία, αναμένεται να παραπέμψει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο είναι δυνατό να ζητήσει από την Κυπριακή Δημοκρατία να πληρώσει ως πρόστιμο τα εκατομμύρια τα οποία χαρίστηκαν στους «επενδυτές», συν τόκους υπερημερίας.

 

 

ΑΚΕΛ: Προτάσεις για «Στέγη για Όλους»
Το ΑΚΕΛ διά του Άριστου Δαμιανού κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τις προτάσεις τις οποίες κατέθεσε το κόμμα, στο πλαίσιο της εκστρατείας που έχει ξεκινήσει με τίτλο «Στέγη για Όλους», ώστε να στηρίξει την κοινωνία και ιδιαίτερα τα νεαρά ζευγάρια.
Αναφέρθηκε επίσης στις βαρύτατες ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης για το «πλιάτσικο με τα χρυσά διαβατήρια», αλλά και στην απουσία ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής. Υπενθύμισε επίσης την πρόταση νόμου την οποία κατέθεσε το ΑΚΕΛ το 2019 σε ανύποπτο χρόνο, η οποία εάν ψηφιζόταν ενδεχομένως να είχαν αποφευχθεί τα προβλήματα.

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy