ΦΠΑ 5% στις κατοικίες: Άλλα το ΥΠΟΙΚ, άλλα ο Έφορος Φορολογίας και άλλα το Τμήμα Πολεοδομίας

Αλαλούμ στην κυβέρνηση για το θέμα του ΦΠΑ 5% στις κατοικίες

Με το στόμα ανοικτό έμειναν χθες τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών, τα οποία ανέμεναν από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της σε σχέση με το θέμα του ΦΠΑ 5% στις κατοικίες (για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία επί παραβάσει από την Κομισιόν εναντίον της χώρας), αλλά αντί αυτού βρέθηκαν μπροστά σε ένα απίστευτο αλαλούμ.

Συγκεκριμένα, ο Έφορος Φορολογίας εξέφρασε έντονες διαφωνίες με σημαντικές πρόνοιες οι οποίες περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ διαπιστώθηκε ότι το Τμήμα Πολεοδομίας δεν κλήθηκε ποτέ να συμμετέχει στις διαβουλεύσεις για την ετοιμασία του νομοσχεδίου, παρά το γεγονός ότι είναι η αρμόδια Αρχή η οποία κατέχει ίσως τα πιο σημαντικά στοιχεία τα οποία σχετίζονται με το θέμα!

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς, εξέφρασε έκπληξη για την απίστευτη έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των υπουργείων και των τμημάτων της ίδιας της κυβέρνησης, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι το θέμα αφορά χιλιάδες νοικοκυριά και ιδιαίτερα νεαρά ζευγάρια. Υπενθύμισε επίσης ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει από το 2019 πρόταση νόμου η οποία καλύπτει και τις περιπτώσεις ανακαίνισης και επέκτασης υφιστάμενης κατοικίας.

Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ έχει συμφωνηθεί να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στις 8 Ιουνίου 2023.

Ερωτηθείς τι περιμένουμε από την κυβέρνηση, ο Α. Καυκαλιάς είπε: «Να αναλάβει, επιτέλους, τις ευθύνες της. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή κρύβεται. Αν θέση της κυβέρνησης είναι να μετατεθεί το βάρος στη Βουλή, εμείς θα αναλάβουμε την ευθύνη μας. Είμαστε εδώ για να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα και όσο περνά από το χέρι μας να προστατεύσουμε την κοινωνία. Δεν θα κρυφτούμε εμείς».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy