ΦΠΑ 5% στις κατοικίες: Σοβαρές ενστάσεις επί του τροποποιητικού νομοσχεδίου

Σοβαρές είναι οι ενστάσεις των φορέων του κλάδου ακινήτων επί του τροποποιητικού νομοσχεδίου για τον μειωμένο ΦΠΑ για σκοπούς άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται για τις κατοικίες μέχρι 220 τ.μ. τα πρώτα 170 τ.μ. θα καταβάλλουν ΦΠΑ 5%, επί της οικοδομήσιμης αξίας. Καθορίζεται ανώτατη αξία οι 350 χιλιάδες ευρώ.

Για διαμερίσματα μέχρι 110 τ.μ. τα πρώτα 90 τ.μ. θα καταβάλλουν ΦΠΑ 5%. Καθορίζεται ανώτατη αξία οι 200 χιλιάδες ευρώ. Εξαιρούνται των ρυθμίσεων τα άτομα με αναπηρίες. Επίσης καθορίζεται μεταβατική περίοδος μέχρι τον Νοέμβριο.

Οι εκπρόσωποι φορείς υποστηρίζουν ότι λόγω των προτεινόμενων στο νομοσχέδιο ρυθμίσεων ελάχιστα διαμερίσματα και σπίτια θα υπόκεινται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, δεν θα αναπτύσσεται η αγορά νέων διαμερισμάτων και η ζήτηση θα μεταφερθεί σε υφιστάμενες οικοδομές με επακόλουθο την αύξηση των τιμών πώλησης και των ενοικίων.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών, Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου διαφώνησε με το διαχωρισμό των αξιών ανάμεσα σε σπίτια και διαμερίσματα και διερωτήθηκε γιατί κάποιος πρέπει να τιμωρηθεί  αναλόγως του που θα επιλέξει να μείνει.

Την ίδια ώρα ισχυρίστηκε ότι η φόρμουλα υπολογισμού του ΦΠΑ με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου δημιουργεί μια πολυπλοκότητα στην αγορά κυρίως σε σχέση με τα διαμερίσματα.

Επιπλέον ανέφερε ότι ενδεχομένως να μην υπάρχει σήμερα οποιοδήποτε σπίτι που να περιλαμβάνεται στις τιμές που προνοεί το νομοσχέδιο.

Ο Εκπρόσωπος της ΟΣΕΟΚ, της Ομοσπονδία των εργολάβων προειδοποίησε ότι σε λίγους μήνες δεν θα βρίσκουμε διαμερίσματα δυάρια, κάτω από 200 χιλιάδες με τις αυξήσεις που καταγράφουν οι πρώτες ύλες.

Ο Εκπρόσωπος των Εκτιμητών Ακινήτων εισηγήθηκε να γίνει επαναξιολόγηση των εμβαδών στα διαμερίσματα που θα εμπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή καθώς αποκλείονται όπως είπε τα δυάρια και τριάρια, εκτός κι αν ανεγείρονται εκτός αστικού κέντρου.

Ο Εκπρόσωπος της ΟΕΒ εκτίμησε ότι η πρόταση του Υπουργείου οικονομικών δεν τηρεί την αρχή της αναλογικότητας και δεν γίνεται όπως είπε να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ σπιτιών και διαμερισμάτων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή εξέφρασε την διαφωνία του Επιμελητηρίου με τη μεταβατική περίοδο που καθορίζεται στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο, η οποία είναι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου καθώς δεν θα εξυπηρετεί, όπως εξήγησε, το σκοπό της και πολλά νεαρά ζευγάρια δεν θα μπορέσουν να έχουν όφελος λόγω ων χρονοβόρων διαδικασιών έκδοσης των διαφόρων αδειών.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.