ΦΠΑ σε κατοικίες: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για την επιστολή Κομισιόν – Τα ρίχνει στη Βουλή ο ΥΠΟΙΚ

Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η συζήτηση για την επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στην παράδοση ή ανέγερση κατοικίας η οποία καλύπτει τα πρώτα140 τ.μ. της κατοικίας με μέγιστο εμβαδό τα 200 τ.μ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η επίμαχη επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία καταγγέλλει την Κύπρο για παραβίαση της εν λόγω νομοθεσίας καθώς δεν ασκούσε κοινωνική πολιτική.

Διαβάστε επίσης: ΦΠΑ στα ακίνητα: Απώλειες εκατομμυρίων για το κράτος – Δεύτερη ευκαιρία να γλιτώσει τα χειρότερα η Κύπρος

Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης είπε ότι σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί η Κύπρος με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει ενδεχόμενο επιβολής προστίμου.

Δήλωσε έτοιμος να συζητήσει αλλαγές στη νομοθεσία συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων, την εφαρμογή μεταβατικών διατάξεων και καθορισμού κριτηρίων με βάση το συνολικό κόστος της κατοικίας.

Ανέφερε ότι μέσω της Νομικής Υπηρεσίας θα προσπαθήσει να υποβάλει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για επαναφορά της νομοθεσίας του 2011 η οποία προνοεί την επιβολή μειωμένου ΦΠΑ για τα πρώτα 200 τ.μ κατοικίας με μέγιστο εμβαδόν τα 275 τ.μ.

Σημίεωσε ωστόσο ότι δεν αναμένει θετική απάντηση, προσθέτοντας επίσης ότι ο καθορισμός κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων θα μειώσει τους δικαιούχους.

Κατηγόρησε μάλιστα την Βουλή, ότι είναι αυτή που ομόφωνα αποφάσισε την νομοθεσία που προνοεί μειωμένο ΦΠΑ για όλες τις κατοικίες στα πρώτα 200τ.μ., ενώ τώρα ζητά εξηγήσεις.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς σημείωσε ότι η κυβέρνηση διασύρει για άλλη μια φορά την Κύπρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο τραυματίζοντας την αξιοπιστίας της.

Πρόσθεσε ότι η Βουλή ερωτούσε για το κατά πόσον θα προκύψουν προβλήματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη νομοθεσία του 2016, λέγοντας ότι η κυβέρνηση απαντούσε ότι κανένα πρόβλημα υπάρχει.

Τόνισε ότι η νομοθεσία ξεχειλώθηκε, επισημαίνοντας ότι επωφελούνταν από αυτήν οι ζάμπλουτοι που πολιτογραφήθηκαν στην Κύπρο.

Επανέλαβε ότι το ΑΚΕΛ ζητά κριτήρια με βάση την αξία της κατοικίας, εξαίρεση για τις επαύλεις και τις πολυτελείς κατοικίες και επέκταση της νομοθεσίας σε όσους θέλουν να επεκτείνουν την υφιστάμενη τους κατοικία.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου τόνισε ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο θυματοποιεί τα νεαρά ζευγάρια. Άφησε αιχμές για την επικοινωνία της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λέγοντας ότι οι ανταλλαγές των επιστολών έγιναν από τεχνοκράτες και όχι από τον ίδιο τον Υπουργό.

Υπέδειξε ότι το ΔΗΚΟ δεν συμφωνεί με την πρόταση της κυβέρνησης λέγοντας ότι ζητούν την επαναφορά της προηγούμενης νομοθεσίας.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλάς, έκανε λόγο για μνημείο υποκρισίας, υποστηρίζοντας ότι είναι η Βουλή που ενέκρινε τη νομοθεσία για την οποία επικρίνεται η Κύπρος.

Ανέφερε επίσης ότι είναι ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης ο οποίος προκάλεσε τη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο με αποτέλεσμα την ανάγκη για αλλαγές.

Από πλευράς ΕΔΕΚ, ο Ηλίας Μυριάνθους υποστήριξε ότι βγάλαμε τα μάτια μας από μόνοι μας, καθώς η νομοθεσία του 2016 βοηθούσε τα νεαρά ζευγάρια αλλά και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης. μίλησε για καταστροφικό νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διαπραγματευτεί ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών ώστε να εφαρμοστούν μεταβατικές διατάξεις και επαναφορά της νομοθεσίας του 2011.

Εκ μέρους του κινήματος Οικολόγων, ο Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι ετοιμάζεται τροπολογία από τρία κόμματα η οποία προνοεί μειωμένο συντελεστή για τα πρώτα 180 τ.μ, για κατοικία με μέγιστο εμβαδόν τα 235.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.