Χρειάστηκε σχεδόν δύο μήνες να εντοπιστούν οι ουσίες

Φράουλες με φυτοφάρμακα καταναλώσαμε φέτος, αφού οι ουσίες που κρίνονται ως επιβλαβείς για τον οργανισμό χρειάστηκε σχεδόν δύο μήνες να εντοπιστούν.

Σε έλεγχο των Υγειονομικών Υπηρεσιών, στις 18 Μαρτίου, λήφθηκαν δείγματα από φράουλες δύο παραγωγών, τα οποία στάλθηκαν στο Κρατικό Χημείο για αναλύσεις.

Τα αποτελέσματα τα οποία ήταν θετικά σε ουσίες, βγήκαν στις 3 Μαΐου, ωστόσο οι φράουλες είχαν ήδη καταναλωθεί από το κοινό.

Φράουλες, μαϊντανοί και ρόκες

Σύμφωνα με πληροφορίες του “ΣΙΓΜΑ”, από τους ελέγχους που έγιναν στις φράουλες μέχρι στιγμής φέτος, εντοπίστηκαν δυο περιπτώσεις με απαγορευμένα φυτοφάρμακα.

Συνολικά, από την αρχή του 2019 μέχρι και το τέλος Μαΐου, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες έλαβαν 142 δείγματα διαφόρων φρούτων και λαχανικών, όπως μανταρίνια, πορτοκάλια, σπανάκι, ντομάτες, δυόσμο, γλυκάνισο, πράσινο τσάι, μήλα, μαρούλια, φράουλες, πατάτες, καρότα, πιπέρια, μελιτζάνες, μαϊντανό, κληματόφυλλα κ.ά.. Για κάποια από αυτά τα δείγματα, εκκρεμούν ακόμη τα αποτελέσματα, ενώ σε τέσσερις περιπτώσεις τα δείγματα ήταν θετικά σε φυτοφάρμακα. Οι δύο περιπτώσεις αφορούσαν μαϊντανό και ρόκα, που ήταν στην αγορά, ενώ οι άλλες δύο αφορούσαν φράουλες.

Όσον αφορά στις φράουλες, φέτος λήφθηκαν 24 δείγματα από ισάριθμους παραγωγούς και σε δύο από αυτά τα φυτοφάρμακα ήταν εκτός των επιτρεπόμενων ορίων. Στα αποτελέσματα των αναλύσεων του Κρατικού Χημείου, δεν διευκρινίζεται εάν τα εν λόγω φυτοφάρμακα ήταν απαγορευμένα ή μη, παρά μόνο ότι η ποσότητά τους ήταν μεγαλύτερη του αποδεκτού ορίου.

Σημειώνεται ότι, για κάθε αποτέλεσμα βγαίνει και μία εκτίμηση του κινδύνου και σε αυτές τις δύο περιπτώσεις η τιμή της προβλεπόμενης βραχυπρόθεσμης πρόσληψης ήταν μικρότερη από τη δόση οξείας τοξικότητας για όλες τις ομάδες του πληθυσμού.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που καταναλώσει κάποιος αυτές τις φράουλες, δεν θα έχει κάποια σοβαρή επίπτωση στην υγεία του.

Τα φυτοφάρμακα, όμως, έχουν και μακροχρόνια δράση, κάτι που σημαίνει πως αν κάποιος τις καταναλώνει συνέχεια για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε μπορεί να επιφέρουν βλάβη στην υγεία του.

Η δειγματοληψία έγινε στις 18 Μαρτίου και τα αποτελέσματα εκδόθηκαν στις 3 Μαΐου, με αποτέλεσμα οι φράουλες να φαγωθούν έως τότε, ενώ τα αποτελέσματα χρειάζονται μέρες για να βγουν, λόγω του ότι υπάρχουν 300 και πλέον διαφορετικά φυτοφάρμακα για τα οποία ελέγχονται τα δείγματα.

Το Κρατικό Χημείο βρίσκεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και στα πλαίσια αυτά προχωρεί και στην εκτίμηση του κινδύνου για την υγεία των καταναλωτών.

Σημειώνεται ότι, η κατανάλωση φυτοφαρμάκων, μπορεί να προκαλέσει οξεία δηλητηρίαση. Ωστόσο, είναι δύσκολο να συμβεί αυτό γιατί δεν χρησιμοποιούνται πλέον τόσο τοξικά φυτοφάρμακα όπως παλαιότερα.

Αύξηση του προστίμου

Όσον αφορά στη διαδικασία που ακολουθείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες μετά τον εντοπισμό των φυτοφαρμάκων, σε τέτοιες περιπτώσεις το Υγειονομείο ενημερώνει άμεσα το Τμήμα Γεωργίας, το οποίο με τη σειρά του μεταβαίνει επιτόπου, κάνει έλεγχο και δεσμεύει το χωράφι, ενώ προβαίνει σε συστάσεις προς τον παραγωγό. Παράλληλα, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες προβαίνουν στην επιβολή διοικητικού προστίμου στον παραγωγό, το οποίο σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν υπερβαίνει τα 850 ευρώ για κάθε κατηγορία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει στο τραπέζι εισήγηση από τον Προϊστάμενο των Υγειονομικών Υπηρεσιών, για αύξηση του προστίμου στις 2.000 ευρώ για κάθε κατηγορία, ώστε να υπάρχει δυνατότητα επιβολής αυστηρότερου διοικητικού προστίμου στις περιπτώσεις που επαναλαμβάνεται το αδίκημα από κάποιο παραγωγό ή στις περιπτώσεις όπου η ανάλυση του κινδύνου μιλά για οξεία δόση φυτοφάρμακου.