«Φρένο» και από Πηλείδου στην κατασκευή έργων ΑΠΕ από την ΑΗΚ για να μειωθεί ο λογαριασμός

Ζητά «ελεγχόμενη ανάπτυξη της ΑΗΚ και διασφάλιση του ανταγωνισμού»

 

«Φρένο» στην κατασκευή έργων ΑΠΕ από την ΑΗΚ θέτει τώρα και η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, η οποία ζητά «ελεγχόμενη ανάπτυξη από την Αρχή […] ώστε να διασφαλίζεται ζωτικός ανταγωνιστικός χώρος στην αγορά ηλεκτρισμού».

Κληθείσα χθες να απαντήσει στην ανακοίνωση της ΑΗΚ, η οποία θέτει την κυβέρνηση και τη ΡΑΕΚ προ των ευθυνών τους σε σχέση με τις υψηλές τιμές του ρεύματος και ζητά να μην τεθούν εμπόδια στην προσπάθειά της για ανάπτυξη ΑΠΕ και μείωση των λογαριασμών, καθώς και στην κριτική η οποία ασκείται προς την κυβέρνηση από το ΑΚΕΛ και το σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων, η Ν. Πηλείδου ανέφερε χθες ότι «το Υπουργείο Ενέργειας είναι υπέρ της ελεγχόμενης ανάπτυξης από την ΑΗΚ έργων ΑΠΕ και εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας […] ώστε να διασφαλίζεται ζωτικός ανταγωνιστικός χώρος στην αγορά ηλεκτρισμού». Κατηγόρησε επίσης την ΑΗΚ ότι «αδυνατεί να προχωρήσει» στην εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ για τις οποίες έχει εξασφαλίσει άδειες από τη ΡΑΕΚ.


Σημειώνεται ότι η ΡΑΕΚ με προσχέδιο απόφασής της επιχείρησε πρόσφατα να απαγορεύσει στην Αρχή να αναπτύξει δικές της ΑΠΕ ή έστω να αγοράσει ενέργεια από άλλους παραγωγούς ΑΠΕ μέσα από μειοδοτικούς διαγωνισμούς, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες κατήγγειλαν ότι αυτό ευνοεί ιδιώτες που εξασφάλισαν «ακριβοπληρωμένα συμβόλαια» σε βάρος της οικονομίας και των καταναλωτών.

Εν τω μεταξύ, το ΑΚΕΛ, διά του Γιώργου Κουκουμά, προειδοποίησε χθες ότι ο προωθούμενος αποκλεισμός της ΑΗΚ από τα έργα ΑΠΕ θα έχει αρνητικές συνέπειες, αφού θα διατηρηθούν στα ύψη οι τιμές του ρεύματος, θα κρατήσει πίσω η πράσινη μετάβαση της χώρας και θα οδηγηθεί ένας κερδοφόρος ημικρατικός οργανισμός στη χρεοκοπία και το ξεπούλημα. «Αν αυτά θέλει ο ΔΗΣΥ και η κυβέρνησή του, θα πρέπει να το πουν καθαρά στον κυπριακό λαό», υπέδειξε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.