«Φρένο» από Κεντρική Τράπεζα σε νέα δάνεια και μερίσματα

Προβλέπει ύφεση και απαιτεί από τις τράπεζες να χτίσουν μαξιλάρι κεφαλαίων 

Στην αύξηση του ποσοστού του αντικυκλικού αποθέματος ασφαλείας που οφείλουν να διατηρούν οι τράπεζες, από 0% σε 0,5%, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2015 που υπάρχουν στοιχεία.

Η απόφαση αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τη ροή δανείων προς την οικονομία καθώς και την προοπτική διανομής μερίσματος προς τους μετόχους, καθώς απαιτείται πλέον η δημιουργία μαξιλαριού ασφαλείας.

Σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι «η απόφαση προσβλέπει στο να ενισχύσει την ανθεκτικότητα στον τραπεζικό τομέα επί του παρόντος, δηλαδή σε μια περίοδο όπου οι κίνδυνοι δεν είναι ούτε ιδιαίτερα αυξημένοι αλλά ούτε και υποτονικοί». Αναφέρεται επίσης ότι «στόχος είναι η διασφάλιση, στο βαθμό του δυνατού, μιας βιώσιμης ροής πιστώσεων προς την οικονομία σε μελλοντικές περιόδους ενδεχόμενων αυξημένων κινδύνων». Ακόμη, αναφέρεται ότι η απόφαση στοχεύει στο «να δημιουργηθεί ένα μαξιλάρι κεφαλαίων στις τράπεζες, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιόδους κρίσεων και οικονομικής ύφεσης προς απορρόφηση των ζημιών ή/και ενίσχυσης του δανεισμού στον ιδιωτικό τομέα».

Σημειώνεται ότι από τον Δεκέμβριο του 2015 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, το ποσοστό του αντικυκλικού αποθέματος ασφαλείας που οφείλουν να διατηρούν οι τράπεζες βρίσκεται στο 0%. Ωστόσο με τη νέα εποπτική απαίτηση αναμένεται ότι θα δεσμευτούν εκατομμύρια ευρώ και ως εκ τούτου θα επηρεαστεί αρνητικά η ροή δανείων προς την οικονομία καθώς και η προοπτική της διανομής μερίσματος προς τους μετόχους των τραπεζών.

Όπως αναφέρεται, η απόφαση για αύξηση του δείκτη λήφθηκε «κατόπιν σχετικής διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Σύμφωνα με την ΚΤ, η απόφαση λήφθηκε επειδή παρατηρείται απόκλιση του σχετικού δείκτη πίστωσης προς ΑΕΠ από τη μακροπρόθεσμη τάση. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της ΚΤ ο δείκτης πίστωσης προς ΑΕΠ (με τον ευρύ ορισμό της πίστωσης) βρίσκεται στο 179,9%, ενώ η μακροπρόθεσμη τάση του δείκτη βρίσκεται στο 241,5%. Σημειώνεται επίσης ότι η απόκλιση του δείκτη πίστωσης προς ΑΕΠ από τη μακροπρόθεσμη τάση βρίσκεται στο -61,6%.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το νέο ποσοστό θα εφαρμόζεται από τις 30 Νοεμβρίου 2023.

Σημειώνεται ωστόσο ότι οι νέες εποπτικές απαιτήσεις αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα τις εργασίες των τραπεζών, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει παράταση του μέτρου για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

Πρώτη φορά από 2015

Από τον Δεκέμβριο του 2015 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, το ποσοστό του αντικυκλικού αποθέματος ασφαλείας που οφείλουν να διατηρούν οι τράπεζες βρίσκεται στο 0%. Ωστόσο με τη νέα εποπτική απαίτηση αναμένεται ότι θα δεσμευτούν εκατομμύρια ευρώ και ως εκ τούτου θα επηρεαστεί αρνητικά η ροή δανείων προς την οικονομία καθώς και η προοπτική της διανομής μερίσματος προς τους μετόχους των τραπεζών.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.