Φρένο σε μέτρα στήριξης της οικονομίας και φθηνά παυσίπονα για τους ευάλωτους

Φούσκα αποδείχθηκε η πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό, για τη λήψη μέτρων για την ακρίβεια. Αντί για μέτρα ανακοινώθηκε ότι θα συνεχιστούν οι συσκέψεις επί συσκέψεων, τουλάχιστον για μία εβδομάδα ακόμη. Το χειρότερο όμως είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, αποφασίστηκε η μη λήψη μέτρων για στήριξη της οικονομίας και των νοικοκυριών και ο περιορισμός του πακέτου σε παυσίπονα χαμηλού κόστους μόνο για ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων.

Σημειώνεται ότι η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό το βάρος των στοιχείων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία δείχνουν ότι η Κύπρος είναι «πρωταθλήτρια» στην ακρίβεια. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή εκτινάχθηκε στο 8,6%, ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο της ΕΕ (7,4%). Μάλιστα, η Κύπρος κατέγραψε την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση τον τελευταίο μήνα (+3,1% από τον Μάρτιο στον Απρίλιο), πίσω από την Εσθονία (+4,1%) και τη Μάλτα (+3,7%), την ίδια ώρα που ο μέσος όρος στην ΕΕ ανήλθε μόλις στο 0,6%. Δηλαδή, η ακρίβεια στην Κύπρο αυξήθηκε με ρυθμό πέντε φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, είπε ότι «εξετάστηκαν τα μέτρα που ήδη λαμβάνονται, αλλά και επιπλέον οριζόντια ή/και στοχευμένα στις ευάλωτες ομάδες μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, λαμβάνοντας υπόψιν τις εισηγήσεις των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων, καθώς επίσης και τις εισηγήσεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας». Ανέφερε επίσης ότι δεν λήφθηκαν οριστικές αποφάσεις, αλλά αποφασίστηκε όπως «πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες αλλεπάλληλες συσκέψεις, ώστε να εξεταστούν και να συγκεκριμενοποιηθούν τα επιπρόσθετα μέτρα που θα προταθούν προς έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, την ερχόμενη Παρασκευή 27 Μαΐου». Ακόμη, ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες «θα συγκεκριμενοποιηθούν τα όρια εντός των οποίων μπορεί να κινηθεί το Υπουργείο Οικονομικών», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι τα μέτρα θα είναι περιορισμένης εμβέλειας. Επιπρόσθετα, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να παραταθεί η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο εκπρόσωπος είπε: «Χωρίς να θέλω να προκαταλάβω το αποτέλεσμα των συσκέψεων που θα ακολουθήσουν, είναι μέτρα που αναμένεται ότι θα παραταθούν».

Κάλυψη ξανά στις εταιρείες πετρελαιοειδών

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για άλλη μια φορά έδωσε πλήρη κάλυψη στις εταιρείες πετρελαιοειδών. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν συζητήθηκε το θέμα της τιμής των καυσίμων, είπε ότι «υπάρχει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία η οποία ακολουθείται που είναι ουσιαστικά καινούρια, εδώ και κάποιους μήνες, η οποία έχει συμφωνηθεί και με το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας και με τον Γενικό Ελεγκτή, ώστε να γίνονται πολύ αυστηροί έλεγχοι στις τιμές των καυσίμων για να αποφεύγουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.