Φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις έβαλε η βουλή• Αποκοπή όλων των κονδυλίων που αφορούν αποκρατικοποίηση/ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων

Φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις έβαλε χθες η Βουλή, εγκρίνοντας κατά πλειοψηφία πρόταση για «αποκοπή όλων των κονδυλίων που σχετίζονται με αποκρατικοποίηση/ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων, κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών, με εξαίρεση το έργο της ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη αφορά το Ταμείο Αλληλεγγύης».

Η πρόταση κατατέθηκε από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Συμμαχία και Οικολόγους και αφορά το σύνολο των κονδυλίων τα οποία περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό και αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις.

Εν τω μεταξύ η Ολομέλεια της Βουλής προχώρησε -όπως αναμενόταν- στην υπερψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2020, με 29 ψήφους υπέρ και 23 εναντίον. Ωστόσο τα κόμματα δέσμευσαν σειρά κονδυλίων, για τα οποία απαιτείται η γραπτή συγκατάθεση της Επιτροπής Οικονομικών για τη διενέργεια οποιασδήποτε δαπάνης. Σκοπός της δέσμευσης των υπό αναφορά κονδυλίων είναι η άσκηση ελέγχου.

Μεταξύ των κονδυλίων που δεσμεύτηκαν είναι το Σχέδιο Εστία και τα έργα για μετατροπή του «Φιλοξενία» σε Δικαστήριο (κατά 50% και τα δύο), τα ενοίκια, οι σύμβουλοι του Προέδρου και των Υπουργών, η προμήθεια προς την JCC για πληρωμές μέσω Κυβερνητικών Τμημάτων (κατά 75%), 4 εκατ. ευρώ για αγορά καινούριων λιμουζίνων για αξιωματούχους και οχημάτων για κάλυψη των αναγκών της δημόσιας υπηρεσίας.

 

Δεν πέρασαν

 

Σημειώνεται ότι τα κόμματα κατέθεσαν και άλλες προτάσεις για δεσμεύσεις κονδυλίων για σκοπούς ελέγχου, ωστόσο δεν εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία.

Οι πιο σημαντικές προτάσεις οι οποίες δεν πέρασαν είναι η δέσμευση 40 εκατ. ευρώ για το Ταμείο Αλληλεγγύης, το κονδύλι για τη σύσταση Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και 110 χιλ. ευρώ για την Ιερά Μονή Σταυροβουνίου για οχλήσεις που υφίσταται από τις δραστηριότητες των παρακείμενων λατομείων Πυργών της Επαρχίας Λάρνακας.