Φρένο στην αγορά υπηρεσιών για μόνιμες ανάγκες

Προωθείται νομοσχέδιο στη βάση της συμφωνίας ΥΠΟΙΚ – συντεχνιών

 

Φρένο στην πρακτική της αγοράς υπηρεσιών για κάλυψη μόνιμων αναγκών στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα θέτει συμφωνία που συνομολογήθηκε πρόσφατα μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων και η οποία αναμένεται να μετουσιωθεί σύντομα σε νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.

Η συμφωνία, η οποία παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, προνοεί την κατάργηση της νομοθεσίας που αφορά την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και την αφαίρεση από τους προϋπολογισμούς της πρόνοιας για την απαγόρευση πλήρωσης κενών μόνιμων θέσεων ωρομίσθιου/εργατικού προσωπικού.

Σε τοποθέτησή τους ενώπιον της Επιτροπής οι επικεφαλής των συνδικαλιστικών οργανώσεων που έχουν υπογράψει τη συμφωνία -Στρατής Ματθαίου (ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ), Νίκος Γρηγορίου (ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ) και Ανδρέας Ηλία (ΓΓ της ΟΗΟ – ΣΕΚ)- ζήτησαν από τα κόμματα να γίνει σεβαστή η συμφωνία. Μάλιστα, ο Ν. Γρηγορίου υπέδειξε ότι η γραφειοκρατική διαδικασία που ακολουθείται σήμερα για την αποπαγοποίηση θέσεων οδηγεί στην υποστελέχωση υπηρεσιών και οργανισμών για μεγάλη χρονική διάρκεια, αλλά και στο απαράδεκτο φαινόμενο της αγοράς υπηρεσιών, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Υπέδειξε επίσης ότι εγείρονται ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες.

Από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι το ΑΚΕΛ αντικρίζει θετικά τη συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, με τον βουλευτή του κόμματος, Άντρο Καυκαλιά, να τονίζει την ανάγκη για προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας. Προς την ίδια κατεύθυνση φαίνεται ότι κινούνται επίσης το ΔΗΚΟ, η ΔΗΠΑ και οι Οικολόγοι.

Αντίθετα, ο ΔΗΣΥ φαίνεται ότι επιχειρεί να θέσει εμπόδια, με τον αν. πρόεδρο του κόμματος, Χάρη Γεωργιάδη, να δηλώνει ότι πρέπει να διατηρηθεί ο υφιστάμενος μηχανισμός για τις θέσεις πρώτου διορισμού και πρώτου διορισμού και προαγωγής. Σημειώνεται μάλιστα ότι για το σκοπό αυτό το κυβερνών κόμμα κατέθεσε νομοσχέδιο που ανατρέπει τη συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού προνοεί την άρση της απαγόρευσης πλήρωσης μόνο των θέσεων προαγωγής.

 

 

Απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
Η ΣΗΔΗΚΕΚ υπέδειξε ότι η γραφειοκρατική διαδικασία που ακολουθείται σήμερα για την αποπαγοποίηση θέσεων οδηγεί στην υποστελέχωση υπηρεσιών και οργανισμών για μεγάλη χρονική διάρκεια, αλλά και στο απαράδεκτο φαινόμενο της αγοράς υπηρεσιών, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Υπέδειξε επίσης ότι εγείρονται ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy