Φρένο στις προσδοκίες για την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς

Συμφώνησαν με την ηγεσία της Γενικής Εισαγγελίας για «αποφυγή παράλληλων ερευνών»

 

Φρένο στις προσδοκίες, οι οποίες δημιουργήθηκαν στην κοινωνία για την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, έβαλε η χθεσινή συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, Γιώργου Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη, με τα μέλη της Αρχής, αφού συμφωνήθηκε η «αποφυγή παράλληλων ερευνών», με τον ισχυρισμό της αποφυγής «πιθανού αρνητικού αντικτύπου σε ενδεχόμενη μελλοντική ποινική δίωξη», όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Αρχής Χάρης Πογιατζής.

Σημειώνεται ότι με το ίδιο επιχείρημα είχε μπλοκαριστεί για μήνες η έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα «χρυσά» διαβατήρια. Επισημαίνεται επίσης ότι η εντύπωση η οποία δημιουργήθηκε στην κοινή γνώμη τους προηγούμενους μήνες ήταν ότι, η Αρχή κατά της Διαφθοράς θα ήταν ανεξάρτητη και θα ερευνούσε μεταξύ άλλων και περιπτώσεις στις οποίες ενδεχομένως να υπάρχουν ενδείξεις διαφθοράς και διαπλοκής, αλλά όχι ποινικά αδικήματα. Μάλιστα σ’ αυτά τα πλαίσια το ΑΚΕΛ έστειλε στοιχεία για περιπτώσεις που πήραν «χρυσά» διαβατήρια και στη συνέχεια έκαναν μεγάλες εισφορές στον ΔΗΣΥ, ζητώντας να πραγματοποιηθεί έρευνα. Ωστόσο μετά τη χθεσινή συμφωνία μεταξύ των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας και των μελών της Αρχής είναι αμφίβολο κατά πόσο θα προχωρήσει η πιο πάνω έρευνα, αφού το θέμα των «χρυσών» διαβατηρίων βρίσκεται υπό διερεύνηση από τις διωκτικές Αρχές.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση ο Γενικός Εισαγγελέας Γ. Σαββίδης ενημέρωσε τα μέλη της Αρχής ότι μαζί με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα προχώρησαν στη σύσταση «Ομάδας Συντονισμού Διερεύνησης Υποθέσεων Διαφθοράς, η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα της Νομικής Υπηρεσίας» καθώς και ότι η Αρχή κατά της Διαφθοράς οφείλει «να αποστέλλει στη Νομική Υπηρεσία, ως η καθ’ ύλην αρμόδια για την απόφαση για προώθηση των ποινικών υποθέσεων στα δικαστήρια, οποιεσδήποτε καταγγελίες κρίνουν ότι χρήζουν ανακριτικής διαδικασίας και κατ’ επέκταση, αξιολόγησης κατά πόσον θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίου».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy