Φρένο στον αυταρχισμό κυβέρνησης – ΔΗΣΥ

Ισχυρό μήνυμα από την αντιπολίτευση για αλλαγή της φιλοσοφίας του προϋπολογισμού,
αλλά και ενίσχυση της διαφάνειας για πάταξη της διαφθοράς

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου


Ισχυρό μήνυμα έστειλε χθες η αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση για αλλαγή της φιλοσοφίας του προϋπολογισμού, αλλά και ενίσχυση της διαφάνειας για πάταξη της διαφθοράς. Ο προϋπολογισμός καταψηφίστηκε για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διάσταση με την πλειοψηφία των κομμάτων αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας.

Συγκεκριμένα, υπέρ της ψήφισης του προϋπολογισμού τάχθηκαν τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΕΛΑΜ, Αλληλεγγύη και Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων και εναντίον τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία, Οικολόγοι και Ανεξάρτητοι.

Παράλληλα, τα κόμματα ψήφισαν νομοθεσία (δωδεκατημόρια), η οποία επιτρέπει τη διενέργεια δαπανών για τον Ιανουάριο, ώστε να δώσουν μια ακόμη ευκαιρία στην κυβέρνηση να εγκαταλείψει την αυταρχική και αλαζονική της στάση και να βρεθούν συναινετικές λύσεις. Μάλιστα η Βουλή ψήφισε ομόφωνα ή με μεγάλη πλειοψηφία (με εξαίρεση τον ΔΗΣΥ, ο οποίος απείχε από τη διαδικασία) συνολικά 37 τροπολογίες, δημιουργώντας τη βάση για το διάλογο, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα.


Επίσης, τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, έθεσαν ως κόκκινη γραμμή την ενίσχυση της διαφάνειας με σκοπό την πάταξη της διαφθοράς.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, από την καταψήφιση του προϋπολογισμού δεν επηρεάζονται οι μισθοί, συντάξεις και επιδόματα. Σημειώνεται ότι μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνστααντίνος Πετρίδης, ανέφερε ότι θα ετοιμαστεί αναθεωρημένος προϋπολογισμός, ο οποίος θα κατατεθεί κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές Ιανουαρίου.

«Αυταρχισμός, ετσιθελισμός και αλαζονεία από την κυβέρνηση»

Πυρά κατά της κυβέρνησης για τη διαφθορά, την περιφρόνηση των θεσμών και της κοινωνίας και τις αντιλαϊκές πολιτικές τις οποίες εφαρμόζει εξαπέλυσαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης.


Το ΑΚΕΛ διά του Γιώργου Λουκαΐδη κατήγγειλε την κυβέρνηση για «πράξεις αυταρχισμού, ετσιθελισμού, αλαζονείας», υπενθυμίζοντας την αναπομπή ή/και αναφορά από τον ΠτΔ σειράς νομοθετημάτων που ψήφισε η Βουλή, όπως για τα ενοίκια, τις καταχρηστικές ρήτρες, τις εκποιήσεις και τα ωράρια των καταστημάτων. Κατήγγειλε επίσης την κυβέρνηση για έλλειψη σεβασμού απέναντι στα κόμματα αλλά και τους θεσμούς, υπενθυμίζοντας τις κόντρες με δύο Διοικητές της ΚΤ και τον τέως Γενικό Εισαγγελέα, την παύση του υπαρχηγού Αστυνομίας, τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Γεώργιου Αρέστη από «Επιτροπή Αποκλεισμού» εργολάβων και την υπό εξέλιξη προσπάθεια για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Κατήγγειλε επίσης τον χλευασμό της κυβέρνησης απέναντι σε ομάδες πολιτών, υπενθυμίζοντας τις αναφορές για «γιατρούδκια», «νοσοκομούθκια», «δασκαλούθκια» κτλ. Κατήγγειλε ακόμη την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης καταθέτοντας μάλιστα την πρόσφατη έκθεση της ΕΕ, που δείχνει ότι η Κύπρος είναι τρίτη από το τέλος σε εργατικά και κοινωνικά θέματα.

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.