«Φρικιαστικός» τρόπος χειρισμού εγκύου που βρισκόταν σε βάρκα, από την Αστυνομία – Καταγγελία στην Επ.Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Φρικιαστικά πράγματα για τον τρόπο χειρισμού από πλευράς αστυνομίας στην υπόθεση γυναίκας εγκύου η οποία επέβαινε σε βάρκα με πρόσφυγες που ήλθε τον περασμένο μήνα στην Κύπρο από το Λίβανο, ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.

Η γυναίκα ήταν στη βάρκα με τον σύζυγο και τα δύο της παιδιά ενός (1) και τριών (3) ετών.

Η γυναίκα βγήκε από τη βάρκα και μεταφέρθηκε από την αστυνομία στη στεριά, όπου, κατά τον ισχυρισμό της αστυνομίας, εξετάστηκε από γυναικολόγο, ο οποίος διαπίστωσε ότι ήταν καλά στην υγεία της και αφέθηκε σε μία πλαστική καρέκλα στο λιμανάκι και από μόνη της, χωρίς τη βοήθεια κανενός, έφτιαξε ένα προχειρο παγκάκι με ξυλινα πάλεντς για να ξαπλώσει, αφού βρισκόταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.

Την επόμενη μέρα έσπασαν τα νερά της γυναίκας και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λάρνακας όπου γέννησε και μετά μεταφέρθηκε στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Κοφίνου.

Ο Εκπρόσωπος της Αστυνομίας δεν ήταν σε θέση να περιγράψει πως έγιναν πραγματικά τα πράγματα εκείνο το βράδυ και περιορίστηκε να επαναλαμβάνει ότι δεν λέχθηκε από κανέναν ότι στη βάρκα, μαζί με την έγκυο γυναίκα ήταν και ο σύζυγος και τα δύο της μικρά παιδιά, το ένα εκ των οποίων μάλιστα θήλαζε.

Η Εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Όλγα Κομήτη ενημέρωσε την επιτροπή ότι λειτουργοί της Αρμοστείας μίλησαν με τη γυναίκα και η ίδια λέει ότι είπε στους αστυνομικούς ότι θέλει να μείνουν μαζί της ο σύζυγος και τα παιδιά της.

Είπε μάλιστα ότι αυτη τη στιγμή η γυναίκα είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση λόγω του ότι είναι μακριά από την οικογένεια της και στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και τα δύο της παιδιά που επιστράφηκαν στο Λίβανο.

Η κα Κομήτη είπε ότι η βάρκα με τους πρόσφυγες, στην οποία επέβαινε η γυναίκα, επαναπροωθήθηκε στο Λίβανο, κατά παράβαση τόσο διεθνών και ευρωπαϊκών συνθηκών, όσο και του ίδιου του συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είπε επίσης ότι η Γυναίκα θα προσφύγει κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον χειρισμό της υπόθεσης της.

Γνωστοποίησε μάλιστα ότι από την Κυπριακή Δημοκρατία έγιναν άλλες οκτώ τέτοιες επαναπροωθήσεις βαρκών με πρόσφυγες, κάτι που υποχρέωσε τον περασμένο Μάρτιο να έρθει στην Κύπρο ο δεύτερος τη τάξει της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για να ελέγξει την κατάσταση, κάτι που δεν έγινε ποτέ μετά το 1974.

Είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, από τον οποίο έλαβε διαβεβαιώσεις για το σωστό χειρισμό τέτοιων υποθέσεων, αλλά λίγο καιρό μετά, υπήρξε επανάληψη.

Ο Πρόεδρος της ΚΙΣΑ Δώρος Πολυκάρπου είπε ότι η αστυνομία γνώριζε ότι η γυναίκα συνοδευόταν από τον σύζυγο και τα παιδιά της και όταν αυτή έπρεπε να μεταφερθεί στη ξηρά, η αστυνομία ξεγέλασε τον σύζυγο ότι θα μετέφεραν όλη την οικογένεια μαζί, αλλά όταν μπήκε η έγκυος στην βάρκα της λιμενικής, έφυγαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα αφήνοντας πίσω συζυγο και παιδιά.

Μάλιστα ο κ. Πολυκάρπου κατήγγειλε ότι δύο άλλοι πρόσφυγες πήδηξαν στο νερό από τη βάρκα σε μία προσπάθεια να κολυμπήσουν μέχρι τη στεριά, αλλά η βάρκα της λιμενικής τους περιτριγύριζε δημιουργώντας κυματισμό, ώστε να τους κουράσει και να αναγκαστούν να ανέβουν ξανά στη βάρκα.

Από τους δύο που έπεσαν στο νερό, ο ένας αγνοείται.

Σημειώνεται πάντως ότι στη συνεδρία αν και προσκλήθηκε ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών, έστειλε επιστολή στην επιτροπή ότι δεν θα παραβρεθεί ούτε ο ίδιος, ούτε εκπρόσωποι του, επειδή θα παρίστατο ο Πρόεδρος της ΚΙΣΑ Δώρος Πολυκάρπου.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy