Φροντίδα φυτών τους φθινοπωρινούς μήνες και επιλογή εποχιακών λουλουδιών

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Του Τρύφωνα Τρύφωνος*

Tryfonas Tryfonos

Ο καιρός άλλαξε για τα καλά τις τελευταίες μέρες και επιτέλους έχουμε νιώσει και επίσημα τον ερχομό του φθινοπώρου. Για τον κήπο μας, αυτό σημαίνει νέες απαιτήσεις, καθώς η περίοδος αυτή είναι «γέφυρα» μεταξύ των ζεστών καλοκαιρινών μηνών που έχουν περάσει και των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα που έρχονται. Το χρονικό αυτό διάστημα μάς δίνεται η ευκαιρία να φροντίσουμε τα υφιστάμενα φυτά μας και να τα ενδυναμώσουμε ώστε να αντιμετωπίσουν τις επερχόμενες χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά είναι και η ιδανική περίοδος για να φυτέψουμε τα κατάλληλα εποχιακά λουλούδια, ώστε ο κήπος μας να μη χάσει τα χρώματα και τη ζωντάνια του για όλο το χειμώνα. Η φροντίδα του κήπου και των φυτών μας κατά την περίοδο του φθινοπώρου είναι μεν σημαντική, δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη αρκεί φυσικά να γνωρίζουμε μερικές απλές λεπτομέρειες που θα μας βοηθήσουν.

Πάμε λοιπόν να δούμε ποιες είναι οι απαραίτητες εργασίες που χρειάζονται να γίνουν στον κήπο μας κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.

Συντήρηση υφιστάμενων φυτών

2. Trimming_60X40Mm

Ολα τα φυτά τα οποία είχαν ανθίσει από την άνοιξη και παρέμειναν ανθισμένα όλο το καλοκαίρι, αυτή την περίοδο (μέχρι περίπου τις 15 Νοεμβρίου) χρειάζονται κλάδεμα. Τέτοια φυτά είναι οι ιβίσκοι, τα σολάνουμ, τα μπλουμπάγκο, οι ντεκομάριες και γενικά όλοι οι ανθισμένοι θάμνοι. Τα γερασμένα άνθη, οι παραφυάδες, τα απανθισμένα κλαδιά, τα ξερά φύλλα και κλαδιά φέρνουν τη γήρανση στο φυτό γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη απομάκρυσής τους μέσω του κλαδέματος.

3. Pruning_60X40Mm

 

Επίσης, με το κλάδεμα προστατεύουμε τα φυτά μας από τους παγετούς του χειμώνα, καθότι τα νεαρά φύλλα, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε νερό, είναι ευπαθή στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και, με τυχόν πάγωμά τους, μπορεί να αποτελέσουν την αχίλλειο πτέρνα των φυτών μας. Το φαινόμενο της ευπάθειας στον παγετό είναι γνωστό ως το φαινόμενο της προβοκάτσιας και είναι και ο λόγος για τον οποίο αυτή την περίοδο αποφεύγουμε τη χρήση λιπάσματος καθότι αυτή μπορεί να επιφέρει νέα βλάστηση και άρα νέα αδύναμα σημεία στα φυτά μας. Λίπασμα άμεσης πρόσληψης χρησιμοποιούμε ξανά μετά τον Ιανουάριο όταν και θέλουμε να ενδυναμώσουμε τα φυτά μας για την επερχόμενη ανοιξιάτικη ανθοφορία τους.

Συνοπτικά το κλάδεμα κατά τη φθινοπωρινή περίοδο γίνεται για τους εξής 4 λόγους:

• Για απομάκρυνση των απανθισμένων κλαδιών και ξερών φύλλων.
• Να δώσουμε σχήμα στα φυτά μας.
• Να τα προστατέψουμε από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.
• Να καθαριστούν τα φυτά από ασθένειες και αρρώστιες που αποκόμισαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Εποχιακά λουλούδια φθινοπώρου-χειμώνα

4. Seasonal_60X40Mm

Το φθινόπωρο συχνά αποκαλείται από εμάς τους γεωπόνους ως «μικρή άνοιξη» και αυτό δεν είναι τυχαίο. Πιθανόν πολλοί να μην το γνωρίζουν αλλά, όπως και την ανοιξιάτικη περίοδο, υπάρχουν πολλά εποχιακά λουλούδια τα οποία μπορεί να διατηρήσουν τον κήπο μας χρωματιστό και απολαυστικό για όλη τη χειμερινή περίοδο. Τέτοια εποχιακά λουλούδια είναι το σκυλάκι, ο πανσές, η καλεντούλα, το αλυσιδάκι, το χρυσάνθεμο, διάφορα εποχιακά, ποώδης ανθοφόρα φυτά, όπως το οστεόσπερμο, η γκαζάνια, η φελίσια και το γεράνι (τσαρτέλι), καθώς και διάφορα βολβοειδή όπως το κυκλάμινο.

Επίσης, τέτοια εποχή είναι η ιδανική εποχή για τη φύτευση των βολβών μας, οι οποίοι θα ανθοφορήσουν την άνοιξη. Είναι σημαντικό να επιλέξουμε το σωστό σημείο για τη φύτευσή τους με τους περισσότερους να προτιμούν το φρέσκο, υγρό χώμα. Πληθώρα βολβών σε ποικιλία χρωμάτων μπορείτε να βρείτε σε όλα τα κέντρα κήπου και είναι πραγματικά μία οικονομική λύση για την ανοιξιάτικη ανθοφορία του κήπου μας.

Πώς θα αποκτήσουμε τα φθινοπωρινά μας λουλούδια

5. Perennials_60X40Mm

Τα φθινοπωρινά-χειμωνιάτικα εποχιακά φυτά μπορούμε να τα φυτέψουμε στον κήπο ή σε ανθώνες στο μπαλκόνι μας με δύο τρόπους:

• Αγοράζοντας φακελάκια σπόρων τα οποία θα σπείρουμε εμείς. Για να είναι ανθισμένα το φθινόπωρο όμως, θα πρέπει να προνοήσουμε για τη φύτευσή τους από τον Αύγουστο. Το πρόβλημα με τις φυτεύσεις αυτές είναι ότι οι υψηλές φυτεύσεις τον Αύγουστο δεν επιτρέπουν στα φυτά να αναπτυχθούν.

• Αγοράζοντας εποχιακά φυτά από τα φυτώρια, τα οποία έχουν σπείρει τα εποχιακά λουλούδια σε ελεγχόμενες συνθήκες και είναι έτοιμα για επαναφύτευση. Σήμερα στα φυτώρια υπάρχει πληθώρα εποχιακών λουλουδιών σε πολύ οικονομικές τιμές.

Συντήρηση γρασιδιού

6. Grass_50X70Mm

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η λιγοστή ηλιοφάνεια κατά τη χειμερινή περίοδο επηρεάζουν το γρασίδι μας, το οποίο χρειάζεται λίγη φροντίδα κατά τη φθινοπωρινή περίοδο, ώστε να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το επερχόμενο κρύο. Κατ’ αρχάς, πρέπει να ρυθμίσουμε το σύστημα άρδευσης του γρασιδιού μας σε συνθήκες φθινοπώρου ή και να το απενεργοποιήσουμε εάν έχουμε συχνή βροχόπτωση. Εάν έχουμε στον κήπο μας φυλλοβόλα δέντρα, πρέπει να φροντίζουμε να απομακρύνουμε τα φύλλα που πέφτουν στο γρασίδι τακτικά, καθότι αυτά στερούν από το γρασίδι μας το λιγοστό φως από την ηλιοφάνεια και μπορεί να δημιουργήσουν καφέ/ξερές κηλίδες πάνω στην πράσινή του επιφάνεια.

*BSc Γεωπονίας, MSc Αρχιτεκτονικής Κήπων,
διευθύνων σύμβουλος Green Forest,
αντιπρόεδρος της Παγκύπριας Ενωσης Γεωπόνων,
πρόεδρος της Ενωσης Γεωπόνων Πάφου,
τηλ.: 99675101 / Εmail: [email protected] 

7. Ad275X90Mm

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.