Φροντίζουμε την πολιτιστική κληρονομιά

Παρακαταθήκη για τους Κυπρίους το μοναστήρι Αγ. Παντελεήμονα στη Μύρτου

«Φροντίζουμε την Πολιτιστική μας Κληρονομιά» ήταν το σύνθημα της δράσης καθαρισμού του μοναστηριού του Αγίου Παντελεήμονα στη Μύρτου, που διοργάνωσε χθες η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNDP).

Παρακαταθήκη της πολυπολιτισμικότητας της Κύπρου

Καλωσορίζοντας τους εθελοντές και από τις δύο κοινότητες, που συμμετείχαν στον καθαρισμό του εσωτερικού της εκκλησίας του Αγ. Παντελεήμονα και του εξωτερικού χώρου του μοναστηριού, η Τιζιάνα Ζενάρο, διευθύντρια του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) στην Κύπρο, εξήρε τη σημασία του μοναστηριού τόσο για την Κύπρο όσο και για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και τη σημασία που προσδίδεται από τον οργανισμό του οποίου προΐσταται στη διατήρηση, αποκατάσταση, αναστήλωση και προστασία πολιτιστικών χώρων των κοινοτήτων της Κύπρου.

Σημείωσε ότι το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα δεν υπήρξε μόνο θρησκευτικός χώρος λατρείας, αλλά και κέντρο οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας για όλες τις κοινότητες. Το μοναστήρι, επεσήμανε, αποτελεί παρακαταθήκη της πολυπολιτισμικότητας της Κύπρου και παράδειγμα έμπνευσης για τη συνεργασία και συνύπαρξη των ανθρώπων του νησιού. Ανέφερε ότι η παρουσία τόσων εθελοντών δείχνει την ισχυρή δέσμευση των Κυπρίων να δουλέψουν μαζί με στοχοπροσήλωση αλλά και υπευθυνότητα για να διατηρήσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά, να τη διαφυλάξουν και να την παραδώσουν και στις επόμενες γενιές.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η παρουσία τόσων ανθρώπων εξαιτίας και των προκλήσεων που αντιμετωπίστηκαν κατά την αναστήλωση του μοναστηριού, η πρώτη φάση της οποίας ολοκληρώθηκε πριν από δύο χρόνια και είχε κόστος γύρω στις 770.000 ευρώ. Ο κ. Αλί Τουντζάι, της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομία, παρότρυνε όπως διατηρηθεί στη συνείδηση των παρευρισκομένων αλλά και όλων των Κυπρίων το μήνυμα της συνεργασίας παρά των προκλήσεων. Σημείωσε, επίσης, ότι θέση της Τεχνικής Επιτροπής είναι να μη χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο στο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, ούτε και για πολιτικές σκοπιμότητες.

Ο κ. Γλαύκος Κωνσταντινίδης τόνισε τη σημασία που προσδίδει στο έργο η Τεχνική Επιτροπή, αλλά και τη σημασία του για όλες τις κοινότητες του νησιού. Είναι τόσο σημαντικό, σημείωσε, και αποδεικνύει όλα όσα μπορούν να επιτευχθούν με τη συνεργασία όλων των Κυπρίων αλλά και την αφοσίωσή τους στην προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Άννα Μισιαούλη

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy