Φρούδες ελπίδες ότι θα καταργηθεί η κάρτα φιλάθλουΗ κάρτα φιλάθλου ήρθε και θα μείνει και όσοι προσπαθούν να πουλήσουν φρούδες ελπίδες σε εκείνους που δε θέλουν την κάρτα, μόνο κακό κάνουν, διεμήνυσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης

Μιλώντας μετά από συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, ο Υπουργός κάλεσε τα σωματεία να καλέσουν με τη σειρά τους τους φιλάθλους να επιστρέψουν στα γήπεδα.

 

Η Επιτροπή αποφάσισε να προωθήσει προς ψήφιση την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για περιορισμένες αλλαγές στην νομοθεσία περί αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα.

Η πρόταση νόμου προβλέπει διαφοροποίηση της ποινής φυλάκισης σε ποινή απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα για πέντε περιπτώσεις.

Ύστερα από διαβούλευση αποφασίστηκε να παραμείνει η ποινή φυλάκισης για το αδίκημα της εξύβρισης.

Ενώπιον της ολομέλειας για ψήφιση αναμένεται να τεθεί ταυτόχρονα και δεύτερη πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΕΛΑΜ που προβλέπει κατάργηση της κάρτας φιλάθλου.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Νομικών, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι το μέτρο της κάρτας φιλάθλου είναι πολύ πετυχημένο και αυτό αποδεικνύεται και από τα στατιστικά στοιχεία.

Ανέφερε ότι η προσέλευση φιλάθλων στα γήπεδα έχει αυξηθεί φέτος κατά 44,2% σε σχέση με πέρσι, ενώ κατά τη διετή εφαρμογή του μέτρου έχει εξαφανιστεί, κατά την έκφραση του, η βία από τα γήπεδα.

Αντιθέτως, πρόσθεσε, μείωση φιλάθλων παρατηρήθηκε την προηγούμενη 12ετία κατά την οποία διατίθεντο κατά μέσο όρο 15 χιλιάδες λιγότερα εισιτήρια κάθε χρόνο.

Είπε επίσης ότι ο αριθμός των καρτών που έχουν εκδοθεί έφτασε στις 104 χιλιάδες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχθηκε ότι κάποια από τα υπόλοιπα μέτρα αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα που περιλαμβάνεται στη νομοθεσία δεν έχουν εφαρμοστεί, σημείωσε, ωστόσο ο στόχος είναι η πλήρης εφαρμογή του νόμου με την αναβάθμιση των γηπέδων όπως έχει αποφασιστεί στη σύσκεψη που έγινε πρόσφατα στο προεδρικό μέγαρο.

Ο κύριος Σαββίδης αναφέρθηκε στο περιστατικό λανθασμένης σύλληψης οπαδών με βάση το κλειστό σύστημα παρακολούθησης στο στάδιο ΓΣΠ και ανέφερε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ζήτησαν ταυτόχρονα στοιχεία, η αστυνομία και οι αρχές του σταδίου με αποτέλεσμα να δοθεί κατά λάθος από τον ΚΟΑ το σύνολο των στοιχείων στην αστυνομία.
Για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος, ο ΚΟΑ ενημέρωσε τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι θα ενσωματώσει στα κλειστά συστήματα παρακολούθησης των σταδίων λογισμικό για αυτόματη αναγνώριση όλων των προσώπων που εισέρχονται στα στάδια.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των σταδίων που θα πρέπει να επιλυθούν πριν την επόμενη ποδοσφαιρική χρονιά είναι το ζήτημα του φωτισμού, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα παρουσιαστούν προβλήματα στην εφαρμογή του VAR.